|

آرش‌رئیسی‌نژاد از دانشگاه تهران تا هاروارد

خبر حضور استاد اخراجی دانشگاه تهران در دانشگاه هاروارد واکنش برانگیز شده است .

آرش‌رئیسی‌نژاد از دانشگاه تهران تا هاروارد

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق، آرش رئیسی‌نژاد، استاد پیشین روابط بین‌الملل دانشگاه تهران، به‌عنوان استاد مدعو به دانشگاه هاروارد پیوست. این خبر در روز سیزدهم فروردین‌ماه ۱۴۰۳ در پی انتشار یادداشتی از سوی او در شبکهٔ اجتماعی ایکس (توییتر سابق) اعلام شد. رئیسی‌نژاد در این یادداشت نوشت: «امید که بتوانم در راستای ایران و منافع ملت ایران گام بردارم. ولی ای‌کاش دانشگاه تهران اجازه می‌داد تا در خدمت جوانان ایران باشم. نشد؛ نگذاشتند که بشود.»

 

آرش رئیسی‌نژاد کیست؟ 

رئیسی‌نژاد متولد سال ۱۳۶۳ است. او تحصیلات دانشگاهی خود را با مهندسی شیمی در دانشگاه صنعتی شریف آغاز کرد، سپس در دانشگاه تهران در رشتهٔ علوم سیاسی ادامه داد و نهایتاً دکتری روابط بین‌الملل خود را از دانشگاه بین‌المللی فلوریدا دریافت کرد. او پس از بازگشت به ایران در سال ۱۳۹۸، به‌عنوان عضو هیئت علمی دانشکدهٔ حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران مشغول به تدریس شد و مدتی نیز معاون گروه روابط بین‌الملل بود.

 

خبر اخراج آرش رئیسی‌نژاد

دوم اسفندماه ۱۴۰۱، مرکز جذب هیئت علمی وزارت علوم در نامه‌ای به دانشگاه تهران اعلام کرد که با تمدید حکم استخدامی رئیسی‌نژاد مخالفت شده است. این تصمیم به اخراج رسمی او از دانشگاه انجامید. رئیسی‌نژاد از جمله پژوهش‌گران منتقد در حوزهٔ سیاست خارجی جمهوری اسلامی به‌شمار می‌رفت و در پژوهش‌های خود تأکید ویژه‌ای بر رابطهٔ ایران با نظم جهانی، پروژهٔ کمربند و راه چین، و مسائل ژئوپلیتیکی خاورمیانه داشت.

 

تالیفهای آرش رئیسی‌نژاد

او نویسندهٔ دو کتاب پژوهشی است: «شاه ایران، کردهای عراق و شیعیان لبنان» که از سوی انتشارات معتبر پالگریو مک‌میلان منتشر شده است، و «ایران و راه ابریشم نوین» که به‌زبان فارسی منتشر شده است. آثار او مورد توجه جامعهٔ دانشگاهی در حوزهٔ روابط بین‌الملل قرار گرفته‌اند.

 

کتاب شاه و شطرنج قدرت در خاورمیانه: ایران، کردهای عراق و شیعیان لبناننشان می‌دهد که شاه ایران در میانه‌ی سال‌های ۱۳۳۷ و ۱۳۵۷ روابط استراتژیکی را با کردهای عراقی و شیعیان لبنانی جهت حفظ امنیت ملی،‌ یکپارچگی سرزمینی و مهار دشمنان خود برقرار کرد. کتاب با تکیه بر ویژگی‌های ژئوپلیتیکی ایران، بر اهمیت نقش شاه و دیگر نهادهای تصمیم‌گیر در سیاست خارجی کشور تأکید می‌کند. همچنین این کتاب برای نخستین‌بار سرنوشت رازآلود امام موسی صدر را بیان کرده و رابطه‌ی پرفراز و نشیب ایران را با ملامصطفی بارزانی بازگو می‌کند. حجم و تنوع اسناد ناگفته‌ی جمع‌آوری‌شده از بایگانی‌های مهم آمریکا و ایران در کنار مصاحبه با دست‌اندرکاران سیاست خارجی ایران نشان‌دهنده‌ی دست‌اول‌بودن این روایت است. این کتاب ترجمه‌ی کتاب آرش رئیسی‌نژاد با عنوان The Shah of Iran, the Iraqi Kurds and the Lebanese Shia است که پیش از این در ژوئن ۲۰۱۸ از سوی انتشارات معتبر پالگریوـ‌مک‌میلان به چاپ رسید.

این کتاب در سال ۱۴۰۳ به چهارمین چاپ خود رسید

 

آرش رئیسی‌نژاد در هاروارد

رئیسی‌نژاد اکنون به‌عنوان استاد مدعو در مرکز خاورمیانهٔ دانشگاه هاروارد فعالیت خواهد کرد. او هم‌زمان همکاری خود با مدرسهٔ اقتصاد و علوم سیاسی لندن (LSE) را نیز ادامه می‌دهد.


IMG_20250403_101003_082