|

برخورد با عوامل چیدن لاله‌های واژگون در سپیدان در دستور کار منابع طبیعی فارس

در پی انتشار ویدئویی در فضای مجازی که نشان می‌دهد گروهی از افراد اقدام به چیدن لاله‌های واژگون در منطقه سپیدان استان فارس کرده‌اند، اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری فارس اعلام کرد که شناسایی و برخورد با متخلفان در دستور کار جدی قرار گرفته است.

برخورد با عوامل چیدن لاله‌های واژگون در سپیدان در دستور کار منابع طبیعی فارس

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق، لاله‌های واژگون به‌عنوان یکی از گونه‌های کمیاب و ارزشمند گیاهی در ارتفاعات استان فارس، از جمله مناطق حفاظت‌شده طبیعی به شمار می‌روند. به همین دلیل، هرگونه آسیب به این پوشش گیاهی به‌ویژه در فصل گل‌دهی آن، تهدیدی جدی برای تنوع زیستی منطقه محسوب می‌شود.

حجت مرادی، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری فارس در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به اینکه این اقدام از سوی یک تور گردشگری انجام شده، گفت: «بر اساس بررسی‌ها، یک تور غیرمجاز از شیراز بدون اخذ مجوز، گردشگرانی را به دشت لاله‌های واژگون سپیدان برده و متأسفانه برخی از اعضای این گروه اقدام به چیدن گل‌ها کرده‌اند. این موضوع به‌سرعت از سوی نیروهای منابع طبیعی پیگیری شده و شناسایی متخلفان در حال انجام است. قطعاً با عوامل اجرایی این تور برخورد قانونی خواهد شد.»

او افزود: «نیروهای حفاظتی منابع طبیعی به محل اعزام شدند و علاوه بر انجام عملیات پیشگیرانه، اقدام به نصب بنرهای اطلاع‌رسانی برای آگاهی‌بخشی به بازدیدکنندگان و جلوگیری از تکرار چنین رفتارهایی کردند. حفاظت از منابع طبیعی و انفال جزو وظایف دائمی ماست و این کار را به صورت شبانه‌روزی دنبال می‌کنیم.»

مرادی همچنین از استقرار شبانه نیروها در دیگر رویشگاه‌های لاله واژگون در نقاط مرتفع استان خبر داد و گفت: «شب گذشته (۳۰ فروردین)، گروه‌های حفاظتی تا صبح در مناطق حساس حضور داشتند تا از تکرار چنین اتفاقاتی جلوگیری کنند.»

 

لاله واژگون؛ گل اشک‌ریز کوهستان

لاله واژگون (Fritillaria imperialis) یکی از گل‌های نادر و بومی مناطق کوهستانی ایران است که در ارتفاعات سردسیر و مرطوب، به‌ویژه در دامنه‌های زاگرس و رشته‌کوه‌های جنوبی کشور مانند سپیدان، می‌روید. این گل که به دلیل فرم خاص گلبرگ‌های واژگونش به این نام شناخته می‌شود، معمولاً در اوایل بهار (فروردین تا اردیبهشت) شکوفا می‌شود و طول عمر گل‌دهی آن کوتاه است. لاله‌های واژگون نیاز به خاک مرطوب، هوای خنک و پوشش برفی در زمستان دارند تا پیازشان به درستی رشد کرده و در بهار شکوفا شود. این گونه گیاهی به‌شدت به دستکاری انسانی، چرای دام و برداشت غیرمجاز حساس است و در بسیاری از مناطق در معرض خطر انقراض قرار دارد.