حکومت بشار اسد چگونه فروپاشید
شمارش معکوس تا سقوط
پس از نیم قرن حاکمیت حزب سوسیالیستی تمامیتخواه بعث به رهبری خاندان اسد و سیطره پانعربیسم در سوریه، سرانجام حکومت بشار اسد در کمتر از دو هفته فروپاشید.
نزدیک به 14 سال قبل که اعتراضات و سپس جنگ داخلی در سوریه آغاز شد، اسد تا آستانه سقوط پیش رفت اما حامیان او به کمکش آمدند و حدود یک دهه به عمر حکومت اسد افزودند. این بار مخالفان اسد در روزهای ناتوانی حامیان او و با چراغ سبز ترکیه و در کمتر از دو هفته موفق به سرنگونی حکومت 24 ساله بشار اسد شدند.
27 نوامبر
پیشروی پرشتاب شورشیان به رهبری تحریرالشام که در سالهای گذشته تا حدی فروکش کرده بود، دوباره جان گرفت. در این روز، تحریر الشام حملهای غافلگیرکننده به ارتش سوریه در استان شمالی حلب ترتیب داد. این گروه که بخشهای زیادی از مناطق ادلب و همچنین بخشهایی از حلب، حما و لاذقیه را تحت کنترل دارد، عملیات خود را با همکاری دیگر گروههای همپیمان پیش برد.
28 نوامبر
حمله تحریر الشام در مقطعی حساس برای سوریه و منطقه آغاز شد، زیرا در لبنان، همسایگی سوریه، آتشبسی شکننده میان حزبالله و اسرائیل برقرار شده بود. شورشیان در این روز موفق شدند مسیر اصلی ارتباطی حلب به دمشق را مسدود کنند.
29 و 30 نوامبر
گروههای شورشی با حملاتی سنگین، مناطق تحت کنترل حکومت در حلب را هدف قرار داده و به صورت ناگهانی وارد این شهر شدند. در واکنش به این تحرکات، جنگندههای روسیه برای نخستین بار از سال ۲۰۱۶، اقدام به بمباران محدود مناطقی در حلب کردند. اما شورشیان موفق شدند بخش گستردهای از حلب را به کنترل خود درآورند و بیش از ۸۰ شهر و روستا را در شمال سوریه تصرف کنند.
اول دسامبر
شهر حلب پس از بیش از یک دهه، برای اولینبار از کنترل نیروهای تحت فرمان رژیم سوریه خارج شد. وزیر امور خارجه ایران، در جریان سفر به دمشق اظهار داشت که تهران همچنان به حمایت کامل خود از سوریه پایبند خواهد ماند. آمریکا و متحدانش هم خواستار کاهش تنشها شدند و بر اهمیت حفاظت از غیرنظامیان و زیرساختهای حیاتی تاکید کردند.
دوم دسامبر
ولادیمیر پوتین و مسعود پزشکیان روسای جمهور روسیه و ایران، بر حمایت کامل خود از دولت سوریه تأکید کردند. با این حال در میدان جنگ، پیشروی شورشیان بدون مقاومت خاصی ادامه یافت.
پنج دسامبر
شورشیان پس از درگیریهایی با نیروهای حکومت اسد، موفق به تصرف شهر حما، چهارمین شهر بزرگ سوریه شدند. ابومحمد جولانی، رهبر شورشیان، تاکید کرد که هیچ اقدامی برای انتقامگیری انجام نخواهد شد.در همین حال، سفارت چین از شهروندان خود درخواست کرد که هرچه سریعتر خاک سوریه را ترک کنند. حماس و مقتدی صدر هم اعلام کردند که در این جنگ دخالتی نخواهند کرد.
شش دسامبر
شورشیان به مناطق اطراف حمص، که از زمان آغاز اعتراضات علیه اسد در 2011، به "پایتخت انقلاب" شهرت دارد، نزدیک شدند. جولانی هدف اصلی این عملیات را براندازی حکومت اسد عنوان کرد و تأکید داشت که استفاده از تمامی ابزارهای موجود برای دستیابی به این هدف را حق خود میداند. در همین حال، نیروهای دولتی سوریه و گروههای نظامی تحت حمایت ایران از شرق دیرالزور و مناطق پیرامون آن عقبنشینی کردند.
هفت دسامبر
شورشیان کنترل شهر حمص را به دست گرفتند و جولانی اعلام کرد که دمشق چشمانتظار ورود نیروهایشان است.وزارت دفاع سوریه برخلاف واقعیت میدان جنگ، تمامی گزارشها درباره عقبنشینی نیروهای ارتش از مناطق اطراف دمشق را تکذیب کرد. از سوی دیگر، رئیسجمهور ترکیه برای نخستین بار علنا از شورشیان حمایت کرد و گفت اسد دستی که به سمتش دراز شده بود، رد کرد و امیدوار است تا شورشیان به راحتی دمشق را تصرف کنند.
هشت دسامبر
ارتش و نیروهای امنیتی حکومت اسد از فرودگاه دمشق عقبنشینی کردهاند و بشار اسد کشور را ترک کرد.شورشیان بدون هیچ مانعی وارد دمشق شدهاند و سقوط حکومت اسد را اعلام کردهاند. محمد الجلالی، نخستوزیر سوریه، اعلام کرد که آماده همکاری با هر رهبری است که از سوی مردم انتخاب شود و برای انتقال قدرت آمادگی دارد.