|

صادق زیباکلام از مواضع ترامپ و نتانیاهو درباره ایران گفت

طبق اخبار و گزارش‌های واصله، چه پیش از سفر بنیامین نتانیاهو به آمریکا و چه بعد از دیدارها در واشنگتن، مشخص شد ‌موضوع ایران یکی از کلیدی‌ترین و محوری‌ترین دستور‌کارهای دو طرف برای رایزنی پشت درهای بسته بوده است. اما برخی هم معتقدند در نظرات ترامپ و نتانیاهو درباره ایران اختلافاتی به نظر می‌رسید.

صادق زیباکلام از مواضع ترامپ و نتانیاهو درباره ایران گفت

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق، مهدی بازرگان در این باره نوشته است : اختلاف‌نظرها بین نخست‌وزیر اسرائیل و رئیس‌جمهور آمریکا از نگاه تحلیلگری مانند صادق زیباکلام هم دور نماند و در گفت‌وگو با «شرق» معتقد است: «با توجه به همین مواضع متناقض نتانیاهو و ترامپ در قبال ایران، نمی‌توان دیدار و نشست مشترک خبری این دو را مشخصا با هدف تقابل علیه جمهوری اسلامی ایران در نظر گرفت». ضمن آنکه این استاد دانشگاه با ارجاعی به گفته‌ها و مواضع نتانیاهو و ترامپ در نشست خبری خاطرنشان می‌کند:‌ «نخست‌وزیر اسرائیل تنها اشاره کوچک و گذرایی به ایران داشت» و ‌به گفته او، «دونالد ترامپ هم با ادبیاتی مثبت، به دنبال تکرار چند‌باره جمله کلیدی خود برای اعلام آمادگی در جهت آغاز مذاکره با ایران بود‌».

لذا زیباکلام چنین تصور می‌کند که «دونالد ترامپ اساسا به دنبال جنگ، درگیری و تنش با ایران نیست‌». البته این چهره سیاسی برداشت دیگری از مواضع دونالد ترامپ استخراج کرده و اذعان دارد:‌ «با این سخنان ترامپ و نیز اقدام او در‌خصوص امضای دستور اجرائی برای بازگشت کمپین فشار حداکثری، اکنون توپ در زمین ایران است» و به زعم این فعال سیاسی، «حال تصمیم با تهران است که می‌خواهد چه واکنشی در برابر گفته‌ها و اقدامات ترامپ داشته باشد؛ آیا آن‌گونه که عارف گفته است، دیدار و مذاکره‌ای بین پزشکیان و ترامپ روی نخواهد داد ‌یا آنکه شاهد آغاز مذاکرات خواهیم بود؟».

از زاویه‌ای دیگر، صادق زیباکلام به «ناگفته‌های» دونالد ترامپ ورود کرده و به «شرق» چنین می‌گوید: «همین که رئیس‌جمهور آمریکا، چه در زمان امضای دستور اجرائی برای احیای کمپین فشار حداکثری و چه در نشست خبری با نتانیاهو، اشاره‌ای به تلاش در جهت براندازی و تغییر نظام در ایران نکرده و حمایتی از اپوزیسیون جمهوری اسلامی ایران هم نداشته، حکایت از آن دارد که در این مقطع، دونالد ترامپ سر ستیز و رویارویی تمام‌عیار با تهران را ندارد‌». به اعتقاد این تحلیلگر، «رئیس‌جمهور آمریکا حتی بدون اشاره به توان موشکی، پهپادی و نفوذ منطقه‌ای ‌یا موضوع مذاکرات جامع، صرفا بر عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای اشاره داشت» که به گفته این استاد دانشگاه «مورد قبول تهران است و مقامات هم بارها گفته‌اند که جمهوری اسلامی ایران به دنبال ساخت سلاح هسته‌ای نیست». از این‌رو، این فعال سیاسی ‌ارزیابی امیدوارانه و مثبتی دارد که هرچه زودتر بستر برای آغاز مذاکرات فراهم شود‌‌.

متن کامل این تحلیل را می‌توان در این نشانی بخوانید :

https://www.sharghdaily.com/fa/tiny/news-967922