|

سومین سفر ویتکاف به روسیه پیش از مذاکرات ایران و آمریکا

رایزنی‌های دوباره نماینده ترامپ در مسکو

سفر ویتکاف به مسکو در حالی انجام شد که او قرار است روز شنبه برای دور سوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا به عمان سفر کند.

رایزنی‌های دوباره نماینده ترامپ در مسکو

به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ این مذاکرات که با میانجی‌گری عمان برگزار می‌شود، بر موضوع هسته‌ای ایران متمرکز است و تلاشی برای کاهش تنش‌ها بین تهران و واشنگتن به شمار می‌رود. حضور ویتکاف در مسکو پیش از این مذاکرات، نشان‌دهنده تلاش آمریکا برای هماهنگی با شرکای بین‌المللی خود، از جمله روسیه، است که نقش مهمی در مسائل منطقه‌ای و جهانی ایفا می‌کند.

 

استیو ویتکاف، فرستاده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا در امور خاورمیانه، روز جمعه و پیش از آغاز دور سوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان، وارد مسکو شد و با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، دیدار کرد. این سفر که با هدف رایزنی درباره موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی انجام شد، نشان‌دهنده تلاش‌های دیپلماتیک گسترده واشنگتن برای پیشبرد مذاکرات صلح در اوکراین و هماهنگی با مسکو پیش از گفت‌وگوهای حساس با ایران است.

 

دیدار ویتکاف و پوتین در مسکو

به گزارش خبرگزاری رویترز، ویتکاف که به‌عنوان واسطه اصلی واشنگتن در گفت‌وگو با مسکو شناخته می‌شود، روز جمعه پس از سفر از پاریس، وارد مسکو شد و با پوتین دیدار کرد. این سومین نشست طولانی‌مدت ویتکاف با رئیس‌جمهور روسیه است که در راستای تلاش‌های دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، برای پایان دادن به جنگ اوکراین صورت می‌گیرد. منابع خبری تأیید کردند که این دیدار بیش از چهار ساعت به طول انجامید و بر موضوعات مختلفی از جمله حل‌وفصل بحران اوکراین متمرکز بود.

 

یوری اوشاکوف، دستیار رئیس‌جمهور روسیه، روز سه‌شنبه در پاسخ به پرس‌وجوی خبرنگاران درباره سفر ویتکاف به مسکو، این خبر را تأیید کرد و گفت: «بله، این دیدار برنامه‌ریزی شده است.» کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید، نیز شامگاه سه‌شنبه در نشست خبری خود اعلام کرد که ویتکاف به روسیه سفر خواهد کرد و این اقدام در راستای تلاش‌های رئیس‌جمهور آمریکا برای خاتمه دادن به جنگ اوکراین انجام می‌شود. پایگاه خبری آکسیوس نیز شامگاه چهارشنبه گزارش داد که ویتکاف احتمالاً روز جمعه با پوتین دیدار خواهد کرد و هواپیمای حامل او از پاریس راهی مسکو شده است.

 

اظهارات مقامات آمریکایی درباره مذاکرات صلح اوکراین

این سفر یک روز پس از آن انجام شد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، حمله موشکی و پهپادی اخیر روسیه به کی‌یف را محکوم کرد. او در شبکه اجتماعی تروث سوشال، مستقیماً پوتین را خطاب قرار داد و نوشت: «ولادیمیر، بس کن!» با این حال، ترامپ روز پنج‌شنبه در جمع خبرنگاران اظهار داشت که مذاکرات صلح پیشرفت چشمگیری داشته است. او گفت: «چند روز آینده بسیار مهم خواهد بود. در حال حاضر نشست‌هایی در جریان است. فکر می‌کنم به توافق خواهیم رسید... احساس می‌کنم بسیار به نتیجه نزدیک شده‌ایم.»

 

جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور آمریکا، نیز روز چهارشنبه اعلام کرد که باید گام‌های نهایی برای پایان دادن به جنگ اوکراین برداشته شود. او پیشنهاد داد که «خطوط مرزی» در سطحی نزدیک به وضعیت فعلی منجمد شود تا زمینه برای صلح پایدار فراهم گردد. این اظهارات نشان‌دهنده عزم واشنگتن برای تسریع در روند مذاکرات و دستیابی به توافقی عملی است.

 

تنش‌ها با اوکراین و لغو مذاکرات لندن

سفر ویتکاف به مسکو در حالی انجام شد که اظهارات ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، درباره شروط روسیه برای پایان جنگ، واکنش تندی از سوی مقامات کاخ سفید به دنبال داشت. قرار بود روز چهارشنبه مذاکراتی میان مقامات اروپایی، آمریکایی و هیئت اوکراینی در لندن برگزار شود، اما این گفت‌وگوها به دلیل موضع سرسختانه کی‌یف در برابر پیشنهادات واشنگتن لغو شد.

 

اوکراین که در این مرحله از جنگ توان ادامه درگیری با ارتش روسیه را ندارد، با به رسمیت شناختن کریمه به‌عنوان بخشی از خاک روسیه، که یکی از پیشنهادات اصلی آمریکا برای مذاکرات است، مخالفت کرده است.

 

ترامپ شامگاه چهارشنبه در تروث سوشال با اشاره به موضع زلنسکی نوشت: «زلنسکی در صفحه اول روزنامه وال استریت ژورنال به خود می‌بالد که اوکراین به‌طور قانونی اشغال کریمه را به رسمیت نمی‌شناسد. هیچ چیز برای گفتن باقی نمی‌ماند!» او افزود: «این بیانیه برای مذاکرات صلح با روسیه بسیار مضر است زیرا کریمه سال‌ها پیش تحت ریاست رئیس‌جمهور باراک اوباما از دست رفت و اکنون جای بحث نیست.»رئیس‌جمهور آمریکا همچنین با انتقاد از زلنسکی اظهار داشت: «هیچ‌کس از زلنسکی نمی‌خواهد کریمه را به‌عنوان سرزمین روسیه به رسمیت بشناسد، اما اگر کریمه را می‌خواهد، چرا ۱۱ سال پیش که بدون شلیک گلوله به روسیه تحویل داده شد، برای آن مبارزه نکردند؟ این منطقه سال‌ها قبل از واگذاری به روسیه، پایگاه‌های اصلی زیردریایی این کشور را در خود جای داده بود.»

 

ترامپ با اشاره به وضعیت کنونی اوکراین ادامه داد: «این بیانیه تحریک‌آمیز مانند بیانیه زلنسکی است که حل‌وفصل این جنگ را بسیار دشوار می‌کند. او چیزی برای فخر فروشی ندارد! وضعیت اوکراین وخیم است. او می‌تواند صلح کند یا می‌تواند سه سال دیگر بجنگد و کل کشور را از دست بدهد.» او تأکید کرد: «من هیچ کاری با روسیه ندارم، اما ارتباط زیادی با این قضیه دارد که طرفین بخواهند هفته‌ای پنج هزار سرباز را نجات دهند که بدون دلیل می‌میرند. بیانیه امروز زلنسکی جز طولانی‌تر کردن میدان کشتار سودی نخواهد داشت.»

 

چشم‌انداز دیپلماسی و مذاکرات با ایران

سفر ویتکاف به مسکو در حالی انجام شد که او قرار است روز شنبه برای دور سوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا به عمان سفر کند. این مذاکرات که با میانجی‌گری عمان برگزار می‌شود، بر موضوع هسته‌ای ایران متمرکز است و تلاشی برای کاهش تنش‌ها بین تهران و واشنگتن به شمار می‌رود. حضور ویتکاف در مسکو پیش از این مذاکرات، نشان‌دهنده تلاش آمریکا برای هماهنگی با شرکای بین‌المللی خود، از جمله روسیه، است که نقش مهمی در مسائل منطقه‌ای و جهانی ایفا می‌کند.

 

ترامپ در پایان پست خود در تروث سوشال اظهار داشت: «ما به یک توافق بسیار نزدیک هستیم، اما مردی که هیچ کارتی برای بازی ندارد، باید این توافق را انجام دهد. من مشتاقانه منتظر کمک به اوکراین و روسیه برای خروج از این آشفتگی هستم. البته اگر من رئیس‌جمهور بودم، هرگز این جنگ شروع نمی‌شد!» این اظهارات، همراه با سفر ویتکاف به مسکو، نشان‌دهنده عزم واشنگتن برای پیشبرد دیپلماسی در چندین جبهه است، از جمله مذاکرات با ایران و حل‌وفصل بحران اوکراین.