رئیس ساترا تغییر کرد؛ رمضاننژاد به جای مقیسه نشست
رئیس سازمان صداوسیما در حکمی «جواد رمضاننژاد» را به سمت معاون خود و رئیس سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی (ساترا) منصوب کرد.

رئیس سازمان صداوسیما در حکمی «جواد رمضاننژاد» را به سمت معاون خود و رئیس سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی (ساترا) منصوب کرد.
ساترا بازوی نظارتی صداوسیما اعلام کرده که رمضان نژاد دکتری علوم ارتباطات دارد و استاد دانشگاه است. به گفته ساترا رمضاننژاد یکی از مدیران با سابقه در جایگاههای تولیدی در حوزه رسانه و سینما است. از سوابق اجرایی رمضاننژاد میتوان به مدیریت دو شبکه تلویزیون افق و پنج و مدیریت سه ساله مرکزسیما فیلم اشاره کرد.
راه اندازی سریال های «سلمان فارسی» و «موسی کلیم الله (ع)»، تولید سریالهای مانند «زیرخاکی»، «نون.خ»، «خانه امن» و ... تولید فیلمسینمایی «موقعیت مهدی»، و کاندیدای ۱۴ سیمرغ در جشنواره فیلم فجر و تولید دهها سریال در مرکز سیما فیلم از جمله فعالیتهای رمضاننژاد در حوزه فرهنگ و هنر اعلام شده است.
رمضان نژاد همچنین سابقه حضور در شوراهای مهم سیاستگذاری فرهنگی و هنری در کشور از جمله عضو شورای پروانه نمایش سازمان سینمایی، عضو شورای هنر شورای عالی انقلاب فرهنگی، کارگروه هنر انقلاب در فرهنگستان هنر، سابقه داوری در جشنواره های گوناگون هنری و فرهنگی مانند جشنواره «سینماحقیقت» و جایزه هنری رسانهای جشنواره امام رضا (ع) و جایزه جهانی اربعین را در کارنامه خود دارد.
پیش از انتخاب رمضاننژاد، سعید مقیسه مدیریت ساترا را بر عهده داشت. در زمان مدیریت او بسیاری از مدیران پلتفرمهای پخش ویدئو آنلاین (VOD) نسبت به سیاستهای سختگیرانه و انحصاری ساترا اعتراض و انتقادهایی مطرح کردهاند. رمضاننژاد چهارمین مدیر ساتر است. لطفالله سیاهکلی اولین مدیر ساترا بود و بعد از آن محمدصادق امامیان برای این سمت انتخاب شد.
ساترا و حاشیههای بیانتها
به گزارش «فنزی»، ساترا در اواسط دهه ۹۰ با هدف رگولاتوری در حوزه صوت و تصویر فراگیر در فضای مجازی شد و یکی از کارهای اصلی آن ارائه مجوز به پلتفرمهای آنلاینی است که اقدام به تولید محتوای ویدیویی در فضای مجازی میکنند. ساترا از اولین روز شروع به کار پیوسته مورد انتقاد فعلان مستقل بخش خصوصی بوده است، چرا که به باور این فعالان وابسته بودن این سازمان به صداوسیما و مستقل عمل نکردن آن باعث برخوردهای قهری و رفتارهای انحصارطلبانه این سازمان با بخشخصوصی شده است. فعالان بخشخصوصی اعلام میکنند به خاطر نداشتن ساختار مستقل این سازمان و وابسته بودنش به صداوسیما، این رگولاتوری دراکثر تصمیمها و سیاستگذاریهای خود به گونهای تصمیم میگیرد که همه چیز به نفع صداوسیما باشد و رقیبی برای این سازمان به وجود نیاید. از سوی دیگر یکی از انتقادهای جدی فعالان پخش ویدئو آنلاین و مخصوصا پلتفرمهای ساخت سریال،این است که این سازمان با در نظر گرفتن ممیزیهای سختگیرانه و سانسورهای بیش از حد علاوه بر آسیب زدن به محصولات تولید شده، باعث ناامید تماشاگران برای دسترسی به محتوایی غیر از محتوای تصویری صداوسیما، میشود.
برخوردهای یک طرفه و غیر شفاف ساترا در این زمینه باعث درخواستهای متعدد فعالان بخش خصوصی برای بازپسگیری ارائه مجوز از سمت این سازمان و واگذاری آن به نهادی دیگر شده است. برای نمونه در اردیبهشت ۱۴۰۱ به دنبال توقف صدور مجوز به تولیدکنندگان سریال شبکه نمایش خانگی، کارزار درخواست بازگشت شبکه نمایش خانگی به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به بیش از سه هزار امضا رسید.
همچنین یکی دیگر از انتقادهایی که کارشناسان و فعالان حقوقی به این سازمان وارد میکنند، ساختار قانونی این سازمان است. به گفته بسیاری از حقوقدانان و مدیران سینمایی، این سازمان غیرقانونی است. در همین زمینه محمدجواد آذر جهرمی، وزیر ارتباطات دولت دوازدهم در گفتوگو با روزنامه شرق گفته بود: «از دید ما سازمان ساترا غیر قانونی است. اصلا سازمانی به اسم ساترا نه اساسنامه دارد و نه شرح وظایف مشخص دارد و نه در سازمان امور استخدامی تشکیلات دارد و نه هیچی. همهاش غیر قانونی است؛ نفس وجود آن از نظر حقوقی غیرقانونی است.»
با این حال ساترا همیشه به این انتقادها یک پاسخ داشته و اینکه طبق اصل ۴۴ قانون اساسی و نظریه تفسیری شورای نگهبان و نیز ابلاغیه ریاست جمهور به عنوان ریاست شورای عالی فضای مجازی و دستوری مستقیم رهبری تشکیل شده است.