|

هنوز معضل قیمت سیب‌زمینی ادامه دارد

با وجود ورود سیب‌زمینی وارداتی به بازار برای تنظیم قیمت آن هنوز کمبود این ماده غذایی روزمره وجود دارد.

هنوز  معضل قیمت سیب‌زمینی ادامه دارد

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق، مراکز تهیه و خرید سیب‌زمینی با قیمت مصوب اعلام شده است و همچنین محمدرضا طلایی مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران اعلام کرده که  وانت‌های سیار مجهز به بنر تنظیم بازار، بدون هیچ محدودیتی، سیب‌زمینی بسته‌بندی‌شده را در محلات پررفت‌وآمد تهران و شهر‌های اطراف تهران توزیع می‌کنند تا دسترسی مردم به این محصول با قیمت مناسب تسهیل شود.

باید دید این مشکل طی چند روز آینده حل می‌شود یا خیر؟ 

با این که نخستین محموله سیب‌زمینی وارداتی ۲۱ بهمن وارد کشور شده و وعده داده شده تا   با توزیع مستقیم و پس از تنظیم بازار و تأمین نیاز مصرف‌کننده‌ها ادامه داشته باشد اما هنوز قیمت آن در سطح شهر بین ۵۰ تا۸۰ هزارتومان است.

 فعالان میدان مرکزی این قیمت‌ها را غیرمنطقی دانسته و معتقدند که افزایش حجم عرضه سیب‌زمینی وارداتی و توزیع آن در میدان مرکزی، همراه با تشدید نظارت‌ها، می‌تواند بازار را متعادل کند. در غیر این صورت، التهابات قیمتی ادامه خواهد داشت.

چطور این اتفاق افتاد؟ 

بر اساس آمارهای رسمی، سال گذشته ۵.۵ میلیون تن سیب‌زمینی در کشور تولید شد، اما امسال به دلیل سرمازدگی و کاهش سطح زیرکشت، میزان تولید به کمتر از ۵ میلیون تن رسیده است. علاوه بر این، افزایش جذابیت صادرات از دیگر دلایل افزایش قیمت در بازار داخلی محسوب می‌شود. البته نکته تلخ این است که همزمان با کمبودسیب‌زمینی در کشورمان، تصاویری از  پس‌فرستادن  سیب‌زمینی‌ها از کشورهای همسایه منتشر شد. همچنین گزارش‌ها نشان می‌دهد که برخی افراد سودجو به سراغ کشاورزان  در زمینهای کشاورزی رفتند و    اقدام به ذخیره سیب‌زمینی در سردخانه‌ها کرده‌اند. البته سیب‌زمینی‌های تازه جنوب کرمان به بازار رسیده، اما به دلیل سرمازدگی، تولید هنوز به میزان انبوه نرسیده است. حالا اگر شرایط جوی مناسب باشد، برداشت کشت دوم جنوب کرمان از اواخر اسفندماه آغاز می‌شود و کمبود سیب‌زمینی کاهش می‌یابد. 

مشکل هرساله 

اما  کمبود محصولاتی مانند پیاز، سیب‌زمینی و گوجه‌فرنگی هر سال اتفاق می‌افتد و یکی از این محصولات دچار نوسانات در بازار می‌شوند. این مسئله در نهایت باعث زیان کشاورزان و مصرف‌کنندگان می‌شود. به گفته کارشناسان، اجرای الگوی کشت با تأمین اعتبارات لازم می‌تواند از بروز این مشکلات جلوگیری کند.

اکبر یاوری، رئیس اتحادیه بارفروشان میدان مرکزی،اعلام کرده ، در حال حاضر مصرف روزانه سیب‌زمینی در تهران بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ تن است، درحالی‌که توزیع روزانه سیب‌زمینی وارداتی در غرفه‌های میادین تنها ۵۰ تا ۱۰۰ تن است که تأثیر چندانی بر تنظیم بازار ندارد.

وی همچنین قیمت هر کیلو سیب‌زمینی در میدان مرکزی را ۴۵ تا ۴۸ هزار تومان اعلام کرد و افزود: خرده‌فروشان بر اساس فاکتور رسمی باید حداکثر ۳۰ درصد سود لحاظ کنند، اما نرخ‌های فعلی در بازار بیش از این مقدار است. دستگاه‌های نظارتی باید در این زمینه ورود کنند.

برخی کارشناسان دیگر هم معتقدند توزیع محدود سیب‌زمینی وارداتی کافی نیست و باید به میزان نیاز بازار انجام شود تا شرایط در بازار  بهتر شود و قیمت سیب‌زمینی  کاهش یابد.