|

فقط در ۲۴ ساعت ۲۰۷ ایرانی بر اثر کووید ۱۹ جان باختند و بیش از ۴ هزار نفر هم در شرایط شدید قرار دارند

کرونا کُشنده‌تر از همیشه

کرونا ‌بار اول که جان ایرانیان را به لب رساند و چندین هزار نفر را به سرای ابد فرستاد، امید می‌رفت که دیگر آن موج تکرار نشود؛ اما نه یک‌بار دیگر بلکه حالا برای بار سوم پیک تازه‌ای از راه رسیده و هر روز جان بیشتری می‌گیرد. دیروز آمار جان‌باختگان بار دیگر به عددی کم‌سابقه رسید و ۲۰۷ نفر دیگر به زیر خاک رفتند. موج سوم که به نظر می‌آید آثار چندین تصمیم مردم و مسئولان از‌جمله سفرهای تابستانی، برخی‌ بی‌احتیاطی‌ها در برگزاری مراسم محرم و همچنین بازگشایی مدارس و کاهش دورکاری‌هاست، هر روز آمار و اعداد شدیدتری بر جای می‌گذارد. دراین‌بین البته بررسی‌هایی هم می‌گوید که میزان مراقبت مردم و همچنین میزان استفاده از ماسک کاهش یافته است.

کرونا کُشنده‌تر از همیشه

آخرین آمار کرونا؛ در استان‌های ایران چه می‌گذرد؟

مشابه هفت ماه گذشته ظهر روز گذشته بار دیگر سخنگوی وزارت بهداشت ایران آخرین آمار مبتلایان و جان‌باختگان ویروس کرونا را اعلام کرد که البته این‌بار عدد به سقف نمودار این ماه‌ها نزدیک شده‌ بود. «سیماسادات لاری» در نشست خبری دیروز خود از شناسایی سه‌هزارو 677 مورد جدید کووید۱۹ در کشور در ۲۴ ساعت گذشته خبر داد و گفت: «از دوشنبه تا سه‌شنبه هشتم مهر ۱۳۹۹ و بر‌اساس معیارهای قطعی تشخیصی، سه‌هزار‌و ۶۷۷ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که هزار‌و ۸۴۷ نفر از آنها بستری شدند. مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۴۵۳‌هزار‌و ۶۳۷ نفر رسید». او درباره آمار جان‌باختگان در این شبانه‌روز هم گفت: «متأسفانه در ۲۴ ساعت گذشته، ۲۰۷ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان‌باختگان این بیماری به ۲۵‌هزار‌و ۹۸۶ نفر رسید». در سخنان سخنگوی وزارت بهداشت البته یک نکته کمی امیدوارکننده هم وجود داشت و آن آمار تعداد افراد بهبودیافته از بند این ویروس است: «خوشبختانه تاکنون ۳۷۸هزار‌و ۷۲۷ نفر از بیماران، بهبود یافته یا از بیمارستان‌ها ترخیص شده‌اند». این آمار در حالی است که براساس توضیحات رسمی سخنگوی وزارت بهداشت در‌حال‌حاضر چهارهزار‌و ۷۹ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در وضعیت شدید این بیماری تحت مراقبت قرار دارند. آمار و تعداد آزمایش‌های انجام‌شده هم یکی از مباحث مهم درباره بیماری کووید۱۹ است که به گفته سخنگوی وزارت بهداشت «تاکنون سه‌میلیون‌و ۹۸۶‌هزار‌و ۷۲۰ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است»؛ اما در استان‌های ایران چه می‌گذرد؟ به‌طور خلاصه شرایط در همه استان‌ها چندان مطلوب نیست؛ اما در برخی استان‌ها مانند تهران وضعیت در شرایط شدید است: «استان‌های تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویه‌و‌بویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، چهارمحال‌و‌بختیاری، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان و یزد در وضعیت قرمز قرار دارند». لاری درباره استان‌های در شرایط هشدار گفت: «استان‌های کردستان، هرمزگان، فارس و گلستان نیز در وضعیت هشدار قرار دارند ».

‌ پاییز و زمستان سختی در پیش داریم

آمار نگران‌کننده کنونی مبتلایان و جان‌باختگان ویروس کرونا در ایران در حالی است که تمام تحلیل‌ها از شرایط دشوار در پاییز و زمستان امسال حکایت دارد؛ برای مثال دیروز معاون کل وزارت بهداشت با هشدار درباره پاییز و زمستان سخت پیش‌رو و با انتقاد از قیمت‌های متفاوت ماسک در سطح کشور، بر لزوم ترغیب مردم برای استفاده از ماسک پارچه‌ای تأکید کرد. «ایرج حریرچی»، درباره وضعیت کرونا در کشور هم گفت: «متأسفانه در تهران و اکثر استان‌های کشور وضعیت قرمز و هشدار وجود دارد و متأسفانه ماه‌هاست که آمار مرگ‌و‌میر ناشی از کرونا سه‌رقمی شده و اکنون نیز با شیب فزاینده، مرز ۱۷۰ مرگ روزانه را رد کرده است». او همچنین از لزوم مداخله جدی برای افزایش مراقبت‌ها هم گفت: «براساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، اکنون وقت مداخله رسیده و باید در تمام کشورها مداخلات جدی در همه سطوح استراتژیک انجام شود. همه اقدامات از‌جمله تمهیدات بهداشتی و پیشگیرانه، استفاده از ماسک، فاصله‌گذاری اجتماعی، آزمایش‌های متناوب از افراد مشکوک و ردیابی و شناسایی بیماران، مراقبت و درمان بیماران باید انجام شود و همه اینها باید در یک مجموعه به‌هم‌پیوسته و منظومه‌ای انجام شود. اگر هریک از این موراد ناقص باشد، سیستم دچار مشکل شده و در سال دوم اپیدمی نه‌تنها مرگ‌ها دو برابر می‌شود، بلکه احتمال گسترش بیشتر این‌ ویروس در اکثر کشورهای جهان وجود دارد. گاهی گفته می‌شود مرگ یک نفر یک تراژدی است؛ اما مرگ هزار نفر، صرفا یک آمار است». معاون کل وزارت بهداشت با بیان اینکه بیماران کرونایی پس از بهبودی تا ماه‌ها عوارض شدیدی را تجربه خواهند کرد، گفت: «گاهی ممکن است عوارض با فرد باقی بماند، مثلا ممکن است در دراز‌مدت عوارض قلبی دیده شود و باید اقدامات دراز‌مدتی را تدوین ‌و اجرائی کنیم ».

‌ مراقبت‌های شخصی کاهش یافته است

شرایط حاد و وضعیت قرمز استان‌های کشور در حالی است که برخی بررسی‌ها می‌گوید میزان مراقبت شخصی مردم کاهش یافته و حدود نیمی از جامعه از ماسک استفاده نمی‌کنند. در‌این‌باره دیروز حریرچی به‌شدت هشدار داد و از مردم خواست که به‌طور صد‌درصدی مراقبت‌‌ها را رعایت کنند: «اگر می‌خواهیم ویروس کرونا را شکست دهیم، صددرصد مردم باید رعایت کنند. درحال‌حاضر در متروها این پروتکل‌ها به‌خوبی رعایت نمی‌شود و مردم بر ایجاد ازدحام دامن می‌زنند. زدن ماسک و رعایت فاصله اجتماعی از ضروریات است». بنابر اعلام روابط‌عمومی وزارت بهداشت، معاون کل وزارت بهداشت با بیان اینکه پاییز و ‌زمستان سختی را در پیش داریم، گفت: «تمام مردم از کودک تا سالمند، باید پروتکل‌ها را صددرصد رعایت کنند ».

‌ بیماران کرونا در ایران ردیابی می‌شوند؟

اگرچه در روزهای ابتدایی ورود ویروس کرونا به ایران تأکید فراوانی بر بحث قرنطینه و ردیابی بیماران وجود داشت؛ اما با گذشت زمان و افزایش مبتلایان این موضوع به فراموشی سپرده شد یا کمتر بررسی جدی شد. رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهرداری تهران دیروز دراین‌باره هشدار داد و از احتمال وقوع موج بزرگ کرونا در پایتخت خبر داد. «رضا کرمی‌محمدی» که با ایلنا سخن می‌گفت در پاسخ به پرسشی مبنی‌بر اینکه آیا تغییری در غربالگری افراد انجام شده است یا نه، گفت: «در مسئله غربالگری هیچ تغییری ایجاد نشده است و شهرداری نیز اقدامات خود را در این زمینه انجام می‌دهد. اکنون در مسئله دفن پسماند اقدامات بهتر و باکیفیت‌تر از قبل انجام می‌شود و اگر لازم باشد، امکان تشدید این اقدامات وجود دارد، البته این بستگی به درخواست ستاد مبارزه با کرونا دارد». کرمی‌محمدی در پاسخ به این پرسش که آیا ردیابی بیماران کرونایی که فرمانده ستاد کرونای شهر تهران به آن اشاره کردند، با همکاری شهرداری تهران بوده و چرا شهرداری که در هفته‌های اول شیوع کرونا درباره آن اقدام کرد، این فرایند را متوقف کرده است؟ گفت: «دو ردیابی در دوره اول شیوع کرونا انجام شد که یکی از آنها از طرف وزارت ارتباطات و در سطح کشور انجام شد و دیگری در سطح شهرداری و از طریق افرادی که در سامانه «تهران من» ثبت‌نام کرده بودند، صورت گرفت. این پتانسیل هنوز هم وجود دارد؛ اما باید به این نکته توجه کرد که همه شهروندان در این سامانه عضو نیستند». او در پاسخ به این پرسش که اجرای ردیابی چه کمکی در روند مقابله با کرونا دارد، گفت: «این اقدام مقدمات و مؤخراتی دارد که باید با هم انجام شود. ردیابی بیمار اقدامی است که می‌تواند به شناسایی محل‌های احتمالی ابتلای دیگر افراد کمک کند. در نتیجه باید بتوانیم بیمار را ردیابی کنیم؛ چرا‌که ممکن است بیماری از بیمارستان مرخص شده یا اصلا در بیمارستان پذیرش نشده باشد؛ در‌عین‌حال به داروخانه‌های مختلف برای تهیه دارو مراجعه کند و کسی هم متوجه نشود، درنتیجه این قبیل موارد را باید ردیابی کرد؛ اما بعید می‌دانم اکنون در حال اقدام باشد». با این اوصاف، چرا ردیابی انجام نمی‌شود و آیا ملاحظاتی در ردیابی بیماران مبتلا به کرونا وجود دارد؟ کرمی‌محمدی در پاسخ به این پرسش هم گفت: «شهرداری رأسا نمی‌تواند برای اجرای این طرح اقدام کند؛ چرا‌که نهادهای مسئول باید آن را مشخص کنند و قوانینی گذاشته‌اند که فراتر از آن نمی‌توان اقدام کرد؛ در نتیجه باید مجوز آن از سوی ستاد صادر شود، اما ستاد این مورد را درخواست نکرده است و شهرداری رأسا نمی‌تواند برای ردیابی بیماران اقدام کند ».

‌ اعمال مجازات‌های تخلف کارمندان در ایام شیوع کرونا

حالا با شدت‌گرفتن آمار جان‌باختگان و مبتلایان موج جدید، به نظر می‌آید تلاش‌ها برای مقابله با افراد بی‌تفاوت بالا گرفته و ممکن است در روزهای آینده عملی شود. دراین‌باره دیروز وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به‌منظور تسریع در فرایند بررسی و اعمال مجازات‌های مربوط به تخلفات اداری کارمندان در ایام شیوع بیماری کرونا، اعمال مجازات‌های بندهایی از قانون را به رؤسای دانشگاه‌های علوم پزشکی و سازمان‌های تابعه اعلام کرد. در متن نامه سعید نمکی آمده است: «در اجرای جزء الف بند (1) مصوبات سی‌و‌سومین جلسه ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا و بند (2) بخش‌نامه به شماره 290823 مورخ 5/6/1388 معاون محترم رئیس‌جمهور و رئیس سازمان اداری و استخدامی کشور و در راستای مفاد ماده (12) قانون رسیدگی به تخلفات اداری کارمندان و به‌منظور تسریع در فرایند بررسی و اعمال مجازات‌های مربوط به تخلفات اداری کارمندان در ایام شیوع بیماری کرونا، به این وسیله اعمال مجازات‌های بندهای «الف» (اخطار کتبی بدون درج در پرونده استخدامی) و «ب» (توبیخ کتبی با درج در پرونده استخدامی) ماده 9 قانون مذکور به جناب‌عالی تفویض می‌شود». خلاصه این نامه همان تأکید بر ضرورت تنبیه افراد متخلف و بی‌توجه به رعایت پروتکل‌های بهداشتی است .

‌ از واکسن کرونا چه خبر؟

روزنه امید بسیاری از مردم دنیا در این روزهای مرگ و ابتلا و همه‌گیری ویروس کرونا، کشف و تولید انبوه واکسنی است که تمام مشکلات را از بین ببرد. اگرچه این امید تاکنون محقق نشده، اما نتیجه پژوهش و بررسی صدها شرکت و چندین هزار پژوهشگر در سراسر دنیا، حالا به مرحله نهایی نزدیک شده است. دیروز خبر رسید که پنج هزار نفر واکسن روسی کرونا را دریافت کردند که این افراد البته خود داوطلب دریافت چنین واکسنی شدند. آن‌طور که مسکوتایمز نوشت، این افراد به‌عنوان بخشی از آزمایش‌های بالینی نهایی برای ارزیابی ایمنی و اثربخشی واکسن روسی کروناویروس، این واکسن را دریافت کردند. همچنین به‌عنوان بخشی از فرایند واکسیناسیون، دسته‌های کوچکی از واکسن در مناطق مختلف روسیه توزیع شده است. این فرایند همان مرحله سوم و نهایی تست یک واکسن است که اگر به نتیجه مطلوب برسد، می‌تواند بخش وسیعی از مشکلات کنونی دنیا را سامان ببخشد. البته این تنها واکسن رسیده به مرحله سوم و نهایی نیست و در بسیاری از کشورهای دنیا، واکسن‌هایی در همین مرحله قرار دارند.