|

وعده توخالی دولت در حمایت حداکثری از شهرداری تهران

حذف سهم شهرداری‌ها از بودجه ملی

هفته گذشته بود که رئیس‌جمهور در دیدار با شهردار تهران قول داد با همه ظرفیت برای رفع مشکلات مردم تهران، با شهرداری تهران به‌صورت حداکثری همکاری می‌کند اما روز گذشته مهدی چمران خبر داد که سازمان برنامه‌و‌بودجه در لایحه بودجه 1401 تمام ردیف‌های حمایتی از شهرداری را حذف کرده است.

حذف سهم شهرداری‌ها از بودجه ملی

به گزارش روزنامه شرق، هفته گذشته بود که رئیس‌جمهور در دیدار با شهردار تهران قول داد با همه ظرفیت برای رفع مشکلات مردم تهران، با شهرداری تهران به‌صورت حداکثری همکاری می‌کند اما روز گذشته مهدی چمران خبر داد که سازمان برنامه‌و‌بودجه در لایحه بودجه 1401 تمام ردیف‌های حمایتی از شهرداری را حذف کرده است. مهدی چمران برخلاف همیشه چالش‌های شهر را خانوادگی حل نکرد. او در صحن شورا از ردیف‌های حمایتی دولت از شهرداری‌ها در لایحه بودجه 1401 خبر داد و از علیرضا زاکانی هم خواست به میدان بیاید و حضورش در هیئت دولت تنها به نشستن در صندلی هیئت دولت ختم نشود؛ در این خصوص یقه بگیرد تا سازمان برنامه‌و‌بودجه تا فرصت هست لایحه بودجه 1401 را اصلاح کند. به گفته او برخلاف تصور و پیش‌بینی‌هایی که می‌کنند، وضعیت بودجه چندان مناسب نیست و وقتی بررسی می‌کنیم می‌بینیم هر آنچه برای شهرداری‌ها در سال ۱۴۰۰ در بودجه دولت پیش‌بینی شده بود را حذف کردند.

رئیس شورای شهران در روزی که 22 ایستگاه آلودگی هوا را در وضعیت قرمز نشان می‌داد، از سهم اندک حمل‌ونقل در بودجه 1400 کشور سخن گفت و اینکه مدیریت شهری تلاش می‌کند از همین کوره‌راه‌ها برای تهران اتوبوس تأمین کند. اما همین ردیف‌ها را هم سازمان برنامه‌و‌بودجه حذف کرده است. وام، فاینانس و هر‌آنچه در بودجه شهرداری بوده، سلب شده است. هر آنچه می‌شد را حذف کردند و گویی دست به دست میکروب‌ها و آلودگی هوا داده‌اند و در این شرایط سخت کلان‌شهر‌ها حذف این ردیف‌ها کار نابخردانه‌ای است و باعث ایجاد نارضایتی عمومی می‌شود.

چمران ادامه داد: شهرداری‌ها یکی از سازمان‌هایی هستند که با کارکردن خوب در شهر آسایش و آرامش ایجاد و نظر مردم را جلب می‌کنند و می‌توانند با ضعف در عملکرد باعث ایجاد نارضایتی هم بشوند. این رضایت عمومی برای کشور و انقلاب لازم و ضروری است و اگر خوب کار نکنند، نارضایتی عمومی حاصل می‌شود و به‌هیچ‌وجه نمی‌شود این نارضایتی عمومی را دفع کرد.

او ادامه داد: با گفتاردرمانی که نمی‌شود کاری کرد و بگوییم می‌خواهیم چه کار کنیم و بعد کاری انجام نشود، باید وسایل آن نیز فراهم شود. اگر وسایل آن فراهم نشود، موفق نمی‌شویم و آلودگی بدتر خواهد شد.

چمران از سازمان برنامه‌و‌بودجه درخواست کرد این بودجه را اصلاح کنند و گفت‌ خواهش می‌کنم مدیریت سازمان برنامه‌و‌بودجه در تدوین بودجه برای کل کشور و همه شهرداری‌ها برنامه‌ریزی درست کنند و بودجه اصلاح شود. در صورت عدم اصلاح سال آینده که هیچ، همین اوایل سال آینده با مشکل مواجه خواهیم شد و آلودگی هوا بدتر می‌شود و این یک هشدار است که هشدار سخت و درستی است. هنوز فرصت داریم و سازمان برنامه‌و‌بودجه می‌تواند این را اصلاح کند.

رئیس شورای شهر تهران گفت: نه‌تنها برای تهران که برای کل کشور باید برنامه‌ریزی درست شود و در صورت عدم اصلاح سال آینده اوضاع از این نیز بدتر می‌شود. در بودجه سال آینده نه‌تنها کمکی به شهرداری نشده بلکه بودجه سال‌های گذشته نیز حذف شده است. تنها فاضلاب روستایی به شهرداری‌ها واگذار شده که ریشه آن نیز در افزایش یک‌درصدی مالیات بر ارزش‌افزوده است و با این واگذاری چند درصد بیشتر هزینه به شهرداری‌ها تحمیل می‌شود.

چمران از ارائه نامه کتبی به دولت خبر داد و گفت: برای دولت نامه کتبی خواهیم نوشت و آن را دنبال خواهیم کرد و این بودجه حتما باید اصلاح شود. از زاکانی و همکاران ایشان می‌خواهیم در این زمینه به میدان بیایند. اینکه به هیئت دولت بروند و بنشینند فایده ندارد و باید یقه بگیرند و آنچه را حذف شده که هیچ وضعیت بهتر را هم رقم بزنند. از ظرفیت شورای عالی استان‌ها نیز برای این موضوع استفاده می‌کنیم. این موضوع حیاتی است و شهرداری‌ها در شرایط مالی خوبی نیستند و با این وضعیت سال آینده وانفسا خواهد شد. محمد آخوندی رئیس کمیسیون برنامه‌و‌بودجه شورای اسلامی شهر تهران هم از نامه این کمیسیون برای احیای برخی از تبصره‌های بودجه سال‌های قبل یا پیشنهاد حفظ برخی از تبصره‌های بودجه ۱۴۰۰ و نیز پیشنهادات جدید در حوزه شهری به سازمان برنامه‌و‌بودجه کل کشور خبر داد. او اضافه کرد: در این پیشنهادات به موضوعاتی همچون آلودگی هوا، موضوع حمل‌ونقل عمومی، ترافیک، احیای بافت‌های فرسوده و سایر مسائل مهم حوزه شهری پرداخته شده و پیشنهادات دقیقی ارائه شده است.

رئیس کمیسیون برنامه‌و‌بودجه شورای شهر تهران افزود: متأسفانه در لایحه اولیه بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور که توسط سازمان برنامه‌و‌بودجه آماده شده و به دولت رفته است، موارد مهمی ازجمله بحث مالیات بر ارزش‌افزوده دچار تغییر یا حذف‌ شده که این تغییرات قطعا به ضرر شهر و مردم خواهد بود.

حبیب کاشانی عضو دیگری بود که از عدم توجه دولت گلایه کرد و گفت:‌ متأسفانه شاهد عدم حمایت دولت از حقوق شهرداری‌ها و شوراها در بودجه 1401 هستیم و با این شرایط و تورمی که وجود دارد، قاعدتا مشکلات در سال آینده بیشتر خواهد شد. حمل‌ونقل عمومی اعم از مترو و اتوبوس، دچار مشکلات عدیده‌ای است و عدم پرداخت وام و اعتبار در سال آینده به حمل‌ونقل عمومی مشکلات را دوچندان خواهد کرد.

کاشانی با اشاره به حضور چند نفر از اعضای شوراهای سابق و مسئولان شهری در مجلس شورای اسلامی به‌عنوان نمایندگان مردم گفت: انتظار ما این است که این دوستان که آشنایی کاملی با موضوعات شهری دارند، نگاه ویژه‌ای را به شهرداری‌ها و شوراها داشته باشند. همچنین انتظار ما این است که آقای قالیباف که 12 سال در مسند شهرداری تهران بوده‌اند نیز نسبت به بودجه 1401 دولت و اعتبارات شهرداری‌ها عنایت ویژه‌تری را داشته باشند.

عضو شورای شهر تهران در ادامه با اشاره به حضور شهردار تهران در جلسات هیئت دولت تصریح کرد: این فرصت بسیار خوبی برای مردم تهران است و انتظار می‌رفت قبل از ارائه این لایحه دوستان ما در شهرداری این موضوع را پیگیری کنند. همچنین پیشنهاد می‌شود که اعضای شورا‌ یا اعضای هیئت‌رئیسه شورای شهر تهران جلسه‌ای را با رئیس‌جمهور در ارتباط با این مسئله داشته باشند. وی ادامه داد: با توجه به اهمیت موضوع و در راستای احیای حقوق حقه مردم باید پیگیری‌های هم‌زمان در قالب شورای عالی استان‌ها انجام شود. همچنین جلسه‌ای فی‌‌ما‌بین کمیسیون برنامه‌و‌بودجه شورای شهر تهران با برنامه‌و‌بودجه دولت انجام شود تا ان‌شاءالله شاهد تغییری در این رفتار باشیم.

اما لطف‌الله فروزنده، معاون شهردار تهران در واکنش به گلایه‌های اعضای شورای شهر درخصوص بی‌اثربودن حضور زاکانی در هیئت دولت و لزوم ورود او به میدان برای ارتقای سهم شهرداری‌ها از بودجه ملی گفت: در رابطه با بودجه، کارشناسان ما تبصره‌های موجود را بررسی و تقویت کردند و مجموعه شش‌صفحه‌ای از تبصره‌ها آماده شد و برای آقایان پورمحمدی و میرکاظمی ارسال کردم. ولی با توجه به افزایش یک‌درصدی مالیات بر ارزش‌افزوده نگاه دولت این بود که دیگر نیازی به کمک به شهرداری‌ها نیست. در جلسه روز پنجشنبه خدمت آقای رئیس‌جمهور نیز این مسئله را گفتم و آقای زاکانی نیز این مسئله را مطرح کردند. در‌نهایت وقتی لایحه به دولت آمد متوجه شدیم هیچ تبصره‌ای را در نظر نگرفتند.

فروزنده گفت: آقای زاکانی روز شنبه جلسه‌ای با معاون وزیر کشور داشتند و مفصل با وزیر کشور صحبت کردند و جمع‌بندی این بود که تبصره‌هایی که حذف شده ابقا شود و هر پیشنهادی داریم برقرار شود.

در این سال‌ها همیشه مشکلات شهرداری‌ها در میان چالش‌های ملی گم بود. به نظر می‌رسد نباید چندان به وعده‌های دولت جدید هم دل‌خوش بود، وقتی دخل دولت هم مانند دخل شهرداری خالی است.

اصلاح مصوبه تعارض منافع در شهرداری درون‌خانوادگی حل شد؟

درحالی که قرار بود روز گذشته اعضای شورای شهر تهران طرح اصلاح تعارض منافع در شهرداری را مورد بررسی قرار دهند، این طرح در دستور کار قرار نگرفت و هیچ یک از اعضای شورای شهر هم در صحن شورا درخصوص آن تذکر ندادند. به نظر می‌آید مهدی چمران که قرار بود این چالش را به روش درون‌خانوادگی حل کند، موفق شده معترضان را آرام کند. در جلسه روز سه‌شنبه اعضا بیش از یک‌ساعت‌و‌نیم تذکر دادند و پرونده هشت باغ نیز مورد بررسی قرار گرفت. ناصر امانی یکی از اعضای شورای شهر تهران به «شرق» گفت که قرار شده ابعاد حقوقی این طرح هم مورد بررسی قرار بگیرد. او درخصوص اینکه شنیده شده برای برخی طراحان پرونده‌سازی کرده‌اند گفت چنین موضوعاتی صحت ندارد و ما این طرح را به صحن می‌آوریم و حتی برخی از اعضای شورا که این طرح را امضا نکرده بودند با آن همراه شده‌اند. او درخصوص اینکه آیا اصلاحی در انتصاب فامیلی رخ می‌دهد هم گفت: شورا موضع خود را نسبت به این موضوع اعلام کرد و شهرداری باید درخصوص آن توضیح دهد؛ ما با این انتصابات همراه نیستیم.