واکسننزدهها بیشتر بر اثر ابتلا به امیکرون میمیرند
عضو کمیته علمی کشوری کرونا گفت: بیشتر افرادی که در حال حاضر بر اثر ابتلا به کرونا بستری می شوند یا جان خود را از دست می دهند، افرادی هستند که یا اصلا واکسن نزده اند یا هنوز دُز دوم یا سوم واکسن خود را دریافت نکرده اند.
دکتر محمد رضا هاشمیان با بیان این که احتمال مرگ افراد واکسن نزده بر اثر ابتلا به امیکرون، 48 برابر کسانی است که سه دُز واکسن تزریق کرده اند، گفت: براساس مطالعه ای که در کشور استرالیا انجام شده است، از هر یک میلیون و 350 هزار نفر دریافت کننده آسترازنکا، یک نفر از آنها فوت می کند.
شیوع امیکرون در ایران منجر به آغاز موج ششم کرونا شده است. سرایت پذیری امیکرون به شدت بیشتر از سویه های قبلی کرونا است. امیکرون ایمنگریزترین سویه شناخته شده کرونا محسوب می شود. مهمترین راهکار برای مقابله با امیکرون تزریق عمومی دز سوم واکسن کرونا است. امیکرون برای نخستین بار در کشور بوتسوانا در جنوب قاره آفریقا شناسایی شد.
4 برابر شدن آمار روزانه ابتلا به کرونا در یک هفته
بیش از یک هفته از آغاز موج ششم کرونا با شیوع وسیع سویه امیکرون در کشورمان می گذرد و با وجود این که هنوز هم آمارهای مرگ ناشی از کرونا در ایران از 50 نفر در روز بالاتر نرفته است، اما آمار مبتلایان روزانه به نزدیک 30 هزار نفر در روز رسیده است و نسبت به یک هفته پیش حدود چهار برابر شده است.
این آمار نشان می دهد سویه امیکرون به شدت در کشورمان در حال مبتلا کردن ایرانیان است و اگر هرچه سریع تر فکری به حال جلوگیری از گسترش این سویه نشود، آن طور که متخصصان اپیدمیولوژی پیش بینی کرده اند، در اسفندماه آمار مرگ کرونا در کشورمان سه رقمی خواهد شد و تا اواخر اسفند این آمار به 150 نفر در روز یا حتی بیشتر خواهد رسید.
آمار تفکیکی سن و سال جان باختگان کرونا در دسترس کمیته علمی نیست
دکتر محمد رضا هاشمیان، عضو کمیته علمی کشوری کرونا در همین راستا در پاسخ به این سوال که در حال حاضر کدام رده های سنی بیشتر بر اثر ابتلا به کرونا فوت می کنند، اظهار داشت: متاسفانه در کشور ما آمار تفکیکی سن و جنسیت افرادی که بر اثر کرونا فوت می کنند، در دسترس نیست و ما از ابتدای شیوع کرونا در کشورمان نیز چنین اطلاعاتی را در اختیار نداشته ایم.
وی افزود: مهمترین علت نداشتن اطلاعات مربوط به سن و سال بیماران فوت شده بر اثر کرونا، این است که متاسفانه از ابتدای شیوع کووید19 در کشورمان تا به حال، هیچ راهکاری برای ثبت دقیق اطلاعات مربوط به بیماران کرونایی بستریشده در بخش های مراقبت های ویژه اندیشیده نشده است و به همین دلیل ما در کمیته علمی کشوری کرونا نمی توانیم اطلاعات سنی مربوط به افراد فوت شده بر اثر کرونا را رصد کنیم.
هنوز یک سوم ایرانیان بالای 18 سال دز سوم واکسن کرونا را نزده اند
هاشمیان با اشاره به افزایش موارد بستری ناشی از کرونا در روزهای اخیر گفت: شیوع گسترده سویه امیکرون در کشورمان باعث شده است که تعداد موارد بستری و حتی بستری در بخش مراقبت های ویژه در کشورمان افزایش یابد و هم اکنون بیش از یک هزار و 500 نفر از هموطنان بر اثر ابتلا به کرونا در ICU بیمارستان های مختلف بستری هستند.
عضو کمیته علمی کشوری کرونا با تاکید بر ناکافی بودن میزان تزریق دُز سوم واکسن در کشور، عنوان کرد: با وجود افزایش نسبتا مناسب تزریق دُز سوم واکسن کرونا و انجام این مرحله از واکسیناسیون توسط بیش از 17 میلیون ایرانی، هنوز هم یک سوم جمعیت بالای 18 سال ما دُز یادآور خود را تزریق نکرده اند و با توجه به این که تزریق دُز سوم تا حد زیادی می تواند احتمال بستری ناشی از ابتلا به امیکرون را در افراد کاهش دهد، به همه مردم توصیه می شود که هرچه زودتر دُز سوم واکسن خود را تزریق کنند.
واکسن نزده ها بیشتر بر اثر ابتلا به امیکرون می میرند
این فوق تخصص ICU ادامه داد: بیشتر افرادی که در حال حاضر بر اثر ابتلا به کرونا بستری می شوند یا جان خود را از دست می دهند، افرادی هستند که یا اصلا واکسن نزده اند یا هنوز دُز دوم یا سوم واکسن خود را دریافت نکرده اند، زیرا اساسا احتمال ابتلای افرادی که دُز سوم واکسن خود را تزریق کرده اند به سویه های دلتا و امیکرون، بسیار کمتر از سایر افراد است.
وی در ادامه تاکید کرد: احتمال ابتلای تزریق کنندگان دُز سوم واکسن کرونا به سویه امیکرون وجود دارد، اما قطعا این افراد در صورت ابتلا، علایم خفیف تری را خواهند داشت، ولی چون شدت سرایت پذیری و ایمن گریزی سویه امیکرون بسیار بالاست، این سویه حتی می تواند افرادی را هم که سه دُز واکسن کرونا دریافت کرده اند، به شکل خفیف درگیر کند.
2 برابر شدن تعداد مبتلایان به امیکرون در 4 روز
هاشمیان با اشاره به دو برابر شدن تعداد مبتلایان روزانه امیکرون در چهار روز گذشته گفت: با این که علایم ابتلا به سویه امیکرون عمدتا خفیف تر از سویه دلتاست، اما بازهم این سویه می تواند افراد دارای بیماری های زمینه ای از جمله افراد مبتلا به دیابت، بیماری های قلبی، سرطان و افراد دارای نقص ایمنی را به شدت درگیر کند و این افراد در صورت دچار شدن به سویه امیکرون، بیشتر لازم است که به پزشک مراجعه کنند.
عضو کمیته علمی کشوری کرونا با بیان این که شیوع گسترده امیکرون در برخی کشورها منجر به شکسته شدن رکورد ابتلا و مرگ و میر روزانه در آنها شده است، عنوان کرد: مهمترین عاملی که باعث گسترش سویه امیکرون می شود، عدم توجه به فاصله گذاری اجتماعی و استفاده نکردن از ماسک است و به تمام افراد مسن و افراد دارای بیماری های زمینه ای توصیه می کنیم که برای جلوگیری از ابتلا به امیکرون از ماسک N95 استفاده کنند.
وی در ادامه تاکید کرد: متاسفانه حدود 6 میلیون نفر از هموطنان واجد شرایط دریافت واکسن، هنوز هم از واکسیناسیون پرهیز می کنند و این افراد اگر به سویه امیکرون مبتلا شوند، احتمال دارد در بخش ها یا حتی ICU بستری شوند، زیرا مطالعه ای که در کشور سوئیس انجام شده است، نشان می دهد که احتمال مرگ افراد واکسن نزده بر اثر ابتلا به امیکرون، 48 برابر کسانی است که سه دُز واکسن کرونا تزریق کرده اند.
امیکرون بیشتر از سویه های قبلی باعث بستری کودکان می شود
هاشمیان با تاکید بر ابتلای وسیع تر کودکان به امیکرون نسبت به سویه های قبلی کرونا گفت: متاسفانه با وجود این که احتمال بستری شدن اطفال بر اثر ابتلا به سویه های قبلی کرونا کمتر بود، اما شیوع سویه امیکرون باعث شده است که میزان دچار شدن کودکان به این بیماری و حتی آمار بستری و مرگ و میر ناشی از کرونا در اطفال به شکل محسوسی افزایش یابد.
این فوق تخصص ICU ادامه داد: با وجود ابتلای گسترده اطفال به سویه امیکرون، اما بازهم افرادی که دچار ریسک هایی از جمله سن بالا، چاقی، دیابت، سرطان، بیماری های قلبی، بیماری های ریوی و بیماری های کلیوی هستند، بیش از سایرین در معرض ابتلا به نوع شدید امیکرون قرار دارند و این افراد اگر واکسن هم نزده باشند، به احتمال زیاد در صورت ابتلا به امیکرون نیاز به بستری شدن پیدا خواهند کرد.
تعداد بسیار محدودی بعد از دریافت آسترازنکا دچار لخته خون می شوند
عضو کمیته علمی کشوری کرونا در بخش دیگری از صحبت هایش به فوت سه نفر در کشورمان بعد از تزریق واکسن آسترازنکا بر اثر ایجاد عارضه آمبولی اشاره کرد و اظهار داشت: تمام واکسن های کرونا که هم اکنون در سطح جهان مورد استفاده قرار دارد، منجر به کاهش آمار مرگ و میر ناشی از کووید19 شده اند و آسترازنکا نیز جزو پنج واکسن اول در جهان بود که سازمان بهداشت جهانی مجوز مصرف عمومی آن را صادر کرد.
وی در ادامه تاکید کرد: با وجود تاثیر مناسب واکسن آسترازنکا در پیشگیری از ابتلا به کرونا، از همان ابتدای عرضه این واکسن در جهان، تعداد معدودی عارضه ایجاد لخته خون در میان دریافت کنندگان آن دیده شد، ولی بازهم بیشتر کشورهای دنیا به دلیل تعداد بسیار محدود افراد دچار لخته خون بعد از دریافت آسترازنکا، به تزریق این واکسن در کشور خود ادامه دادند. به همین دلیل ستاد ملی کرونا نیز مانعی برای تزریق واکسن آسترازنکا در ایران ایجاد نکرده است.
آیا زیر 50 ساله ها نباید واکسن آسترازنکا بزنند؟
هاشمیان با تاکید بر این که واکسیناسیون عمومی همچنان مهمترین راهکار مقابله با کرونا محسوب می شود، عنوان کرد: با وجود این که تعداد بسیار اندکی از افراد بعد از دریافت واکسن آسترازنکا دچار عارضه لخته خون شده اند، ما هنوز نمی توانیم تزریق این واکسن را کنار بگذاریم، چون اساسا اتفاقاتی از این دست به ندرت در سطح جهان رخ می دهد و ما نباید به خاطر این اتفاقات نادر استفاده از واکسنی را که مورد قبول جهانیان قرار دارد، کنار بگذاریم.
این فوق تخصص ICU در پاسخ به این که آیا بهتر است افراد زیر 50 سال از تزریق واکسن آسترازنکا پرهیز کنند یا خیر، توضیح داد: در اروپا هم اکنون افراد در رده های سنی مختلف واکسن آسترازنکا را تزریق می کنند و در کشور ما هم بسیاری از افراد زیر 50 سال واکسن آسترازنکا را تزریق کرده اند و مشکلی برای آنها پیش نیامده است. همچنین با وجود این که وزارت بهداشت توصیه کرده است که زنان زیر 50 سال واکسن آسترازنکا را تزریق نکنند، اما عملا این وزارتخانه محدودیتی برای دریافت این واکسن از سوی اقشار گوناگون وضع نکرده است.
ممنوعیت تزریق واکسن آسترازنکا برای افراد زیر 18 سال
عضو کمیته علمی کشوری کرونا با تاکید بر ممنوعیت تزریق واکسن آسترازنکا به تمام افراد زیر 18 سال در جهان اظهار داشت: از ابتدای توزیع واکسن آسترازنکا در جهان، محدودیت های زیادی برای تزریق این واکسن به افراد زیر 18 سال وجود داشته است و در کشورهایی مثل ایتالیا، اسپانیا، فرانسه، آلمان، هلند، هنگ کنگ و کره جنوبی مشاهده می کنیم که تزریق آسترازنکا به افراد زیر 18 سال ممنوع است و در ایران نیز همین ممنوعیت وجود دارد.
وی در ادامه تاکید کرد: افت سطح پلاکت های موجود در خون یا ایجاد لخته خون در میان دریافت کنندگان واکسن آسترازنکا در سطح جهان به ندرت مشاهده شده است، اما عمده این عوارض بسیار خفیف و نادر بوده و مهمترین ممنوعیتی که در سطح جهان درباره واکسن آسترازنکا وجود دارد، ممنوعیت تزریق این واکسن به افراد زیر 18 سال است و خوشبختانه ما در کشورمان شاهد آن هستیم که از این واکسن برای کودکان و نوجوانان استفاده نمی شود.
از هر 72 هزار دریافت کننده آسترازنکا یک نفر دچار لخته خون می شود
هاشمیان در بخش پایانی اظهاراتش به تحقیق انجام شده درباره واکسن آسترازنکا در استرالیا اشاره کرد و گفت: براساس مطالعاتی که در استرالیا انجام شده است، از 8.1 میلیون نفر که واکسن آسترازنکا را دریافت کرده اند، لخته خون فقط در 112 نفر ایجاد شده است و تنها 6 نفر از آنها جان خود را از دست داده اند که البته مشخص نیست مرگ این افراد دقیقا بر اثر دریافت واکسن آسترازنکا بوده یا آنها بر اثر ابتلا به کرونا جان باخته بودند.
وی در پایان تصریح کرد: آمارهای این گزارش نشان می دهد از هر 72 هزار نفری که واکسن آسترازنکا را دریافت کرده اند، یک نفر از آنها دچار عارضه لخته خون شده و از هر یک میلیون و 350 هزار نفر دریافت کننده آسترازنکا، یک نفر از آنها فوت کرده است که این آمار ثابت می کند امکان ایجاد لخته خون یا فوت بر اثر دریافت واکسن آسترازنکا در جهان بسیار نادر است.