تقاضای استمداد ساکنان محلات مرکزی برای احقاق «حق تردد» بعنوان اولیه ترین حق شهروندی، از مسئولان شهری اردبیل:
پنجه های ترافیک گلوی ساکنان مرکز اردبیل را میفشارد
باید خاطر نشان کرد که بیشتر خیابانهای شلوغ شهر در ارتباط مستقیم و غیر مستقیم با این خیابان هستند که اگر مشکلات ترافیکی این خیابان حل شود میتوان بخش عمدهای از مسائل ترافیکی و حمل و نقل شهر را سامان داد.
گزارش از: رضا علی نژاد فخیم: در نمونه ای از درخواستهای مکرر اهالی و ساکنان محلات مرکزی شهر از مسئولان شهری و دولتی که توسط برخی مراجعین به سرپرستی روزنامه شرق ارایه شده نسبت به رسیدگی ویژه به معضل ترافیک هسته مرکزی شهر که عملا کوچه ها ومعابر این منطقه را به پارکینگ و محل مناقشات شهروندان بدل کرده تقاضای استمداد شده است.
شهروندان ساکن کوچه اسلامی، شهید اعلمی، شهید صبور و کوچه های واقع در پشت ساختمان استانداری و ساختمان شوراهای حل اختلاف اعلام کرده اند که مکاتبات و مراجعات متعدد آنان به اعضای شوراهای اسلامی دوره های قبلی و فعلی بدلیل نبود توان تاثیرگذاری آنها در تصمیم گیری و اجرا، بی نتیجه مانده است.این شهروندان معتقدند انتقال ادارات عمدتا خدماتی موجود در هسته مرکزی شهر، براساس برنامه ای میان مدت که عامل اصلی ترافیک سنگین در ساعات اداری و حتی غیر اداری نیز میباشند، می تواند بصورت قابل توجهی راه گشا باشد.
پنجه های ترافیک گلوی ساکنان مرکز شهر اردبیل را می فشارد
گره های ترافیکی دیر زمانی است، شهر اردبیل را در هم تنیده. تراکم فروشی، بافت قدیمی، عرض کم معابر، شمار بالای خودروها، پارک های دوبل و... در نبود طرح جامع حمل و نقل ترافیکی شهری گاهی طی کردن مسیری کوتاه را به توقف های طولانی پشت حجم انبوهی از وسایل نقلیه و چراغ قرمزهای متعدد تبدیل می کند. گاهی حتی انتظار در ترافیک شهر به بیش از نیم ساعت هم رسیده و سر آخر راننده مجبور می شود برای دور زدن ترافیک از کوچه پس کوچه های شهر حرکت کند و آنجا هم دوباره با سیلی از خودروها روبه رو می شود؛ این یعنی انتقال غیر رسمی ترافیک از معابر رسمی به مسیرهای فرعی و کوچه ها.
اگر به وضعیت حمل و نقل شهر اردبیل توجه کنیم درمیابیم که خیابان امام خمینی که به موازات رودخانه بالیخلو حد فاصل ایستگاه سرعین و میدان علی سرباز قرار گرفته است به عنوان اصلیترین شریان شهر و به طبع آن چهارراه امام و میدان سرچشمه به عنوان مرکز شهر اردبیل با بیشترین معضلات ترافیکی و مشکلات آن روبرو است.
باید خاطر نشان کرد که بیشتر خیابانهای شلوغ شهر در ارتباط مستقیم و غیر مستقیم با این خیابان هستند که اگر مشکلات ترافیکی این خیابان حل شود میتوان بخش عمدهای از مسائل ترافیکی و حمل و نقل شهر را سامان داد.
با گذری ساده ازاین مسیر میتوان دریافت که کوچه های اطراف این خیابان تبدیل به پارکینگ های شهری و یا به مسیرهایی دررو برای فرار از ترافیک تبدیل شدهاند که این امر ساکنان این کوچه ها را بشدت می آزارد. تفاوت عمده چهارراه امام و میدان سرچشمه با دیگر تقاطعهای خیابان امام این است که این چهارراه و میدان در میان کوچهها محصور شده است؛ باید به این مسئله هم اشاره کرد که میدان سرچشمه محل تلاقی مسیر اتوبوس های خطوط مختلف شهریست که به این مسئله دامن میزند.همچنین باید به وجود مطب پزشکان در میدان سرچشمه اشاره کرد که حتی با ایجاد ساختمانی تحت عنوان ساختمان پزشکان که در پشت بیمارستان امام خمینی واقع شده است، تلاشی شایسته برای انتقال پزشکان صورت نگرفته است.گاها نبود زیرساخت ها یا زیرساخت های غلط در بروز مشکلات نقش دارند. وجود اداراتی همچون، امورمالیاتی، شهرداری، شوراهای حل اختلاف، مخابرات، برق، درمانگاه نیروی انتظامی، ثبت اسناد، استانداری، ستاد خبری، بیمارستانها و مدارس درنزدیکی یا سطح این خیابان که در هنگام ورود و خروج مراجعین و دانش آموزان با سیل عظیمی از خانواده ها و سرویسهای مدارسی مواجه میشویم که در ظهر و عصر ترافیک سنگینی را در مسیر ایجاد میکند.
تشکیل مرکز کنترل ترافیک در اردبیل شاید چاره ساز باشد
معضل ترافیک و حمل و نقل در اردبیل اگرچه در هسته مرکزی شهر چالش برانگیز و عامل برخی پرخاشگری ها و درگیری های لفظی و گاها فیزیکی روزمره شهروندان است اما این مهم مختص این منطقه نبوده و در سالهای اخیر بدلیل نبود برنامه ای مدون و جامع و نیز برخوردهای سلیقه ای مسئولان شهری،گریبانگیر بسیاری از محلات و نقاط دیگر شهر نیز شده است. شهر اردبیل از آشفتگی ترافیکی در رنج است، افزایش خودرو و میزان تردد های بالای درونشهری به این مشکل دامن زده است علاوه برآن در خیابانهای عریض خارج از مرکز و شهرکها نیز عمدتا بدلیل توقف وانت بارهای میوه فروش این مشکل مضاعف شده است و همین امر در عصری که ترافیک به یک علم تبدیل شده است نگاهی جامع و بلند مدت به حل مسئله ترافیک در اردبیل را ضروری تر می سازد.
بسیاری از شهروندان از وضعیت ترافیک شهری گلایه دارند، هرچند برنامههای کوتاه مدت بتوانند این معضل را حل کنند اما می بایست برای رفع اساسی مسئله برنامه های بلند مدت تدوین کرد.
خبرگزاری ایرنا در 13 مردادماه سالجاری در خبری از جلسه شورای راهبری تصادفات استان که در ستاد فرماندهی انتظامی برگزار شده، به نقل از سیدحامد عاملی، استاندار اردبیل اعلام کرده: “با توجه به اینکه تجهیزات مرکز مانیتورینگ و کنترل ترافیک اردبیل آماده شده است، باید این مرکز در سریعترین زمان ممکن راهاندازی شود.”
تاکید استاندار بر تسریع راه اندازی این مرکز و ضرورت مطرح شده توسط برخی صاحب نظران، منجر به راه اندازی این مرکز در دهه فجر امسال شد اما میزان اثرگذاری عملی این مرکز مهم در تامین آسایش ساکنان هسته مرکزی شهر نیازمند فرصتی برای آزمون جدی مدیران شهری در بهره برداری از طرحهای ترافیکی است. امری که با” شنیدن کی بود مانند دیدن”تعبیر و تفسیر می شود و شهروندان معتقدند اعضای شورا و مدیران شهری می بایست در ساعات پرتردد در چنین مسیرهایی حضور یابند تا به عمق گرفتاری در ترافیک شهری پی ببرند. ساکنان محلات مرکزی شهر بر این باورند برخی از اعضای شورای اسلامی در این مدت چندین بار از محلاتی همچون نیار، آراز علی، سلمان آباد و دیگر مناطقی که عمدتا از آنها با عنوان محلات “رای خیز” یاد می شود بازدید کرده اند، هرچند میزان تحقق وعده هایشان برای آن مناطق نیز آشکار نیست. اما گویا بدلیل ترافیک شدید امکان مراجعه و بازدید برای شان در محلات مرکزی عملا میسر نیست!
با این وضعیت تصور اینکه در سالهای نه چندان دور آینده تردد وسایل نقلیه در این شهر چگونه خواهد بود، مشکل نیست! و اگر مدیریت شهری فکری جدید و طرحی نو و کارآمد برای نجات شهروندان درمانده از ترافیک درنیاندازد، از حالا باید از آن روز هراسان بود.