|

مردم بدون خانه

از اجاره‌های صد میلیونی زعفرانیه تا قیمت ۲۲ میلیونی پونک و پنچ میلیون آذری، همه از رشد غیر قابل کنترل اجاره بها در شهر تهران حکایت دارد. به باور بیشتر مستاجرهای ساکن در تهران این وضعیت نه تنها هر سال، بلکه در نیمه هر سال وخیم‌تر می‌شود.

مردم بدون خانه

به گزارش شبکه شرق، موضوعی که مخصوصا در دو سال اخیر باعث افزایش مهاجرت معکوس خانواده‌ها به مناطق پایین‌تر شده است. حتی در سال ۱۴۰۱ هم معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزیر کشور از منفی شدن نرخ مهاجرت به تهران خبر داده بود که در حال حاضر از تهران به شهر‌های اطراف آن مانند پرند، پردیس و اسلام‌شهر مهاجرت معکوس اتفاق افتاده است.  

در بررسی‌های مختلف که طی این سال‌ها صورت گرفته، مشخص و عیان است که خانواده‌های بسیاری به دلیل فشار اقتصادی هر سال با افزایش بی‌حساب اجاره بها، به اجبار محل زندگیشان چند منطقه نزول پیدا کرده است.  حتی بسیاری از خانواده‌ها در این مهاجرت معکوس از تهران به شهرستان‌های دیگر رفتند.

 

 افزایش اجاره خانه و کاهش ازدواج و زاد ولد 

تابستان سال جاری ایسنا در بررسی‌های میدانی شهر تهران اشاره کرده بود که برخی مالکان، اجاره بها را بین ۵۰ تا ۷۰ درصد افزایش داده‌اند. با توجه به آن‌که تعیین سقف مجاز افزایش ۲۵ درصد قیمت اجاره در سه سال گذشته نیز توفیق چندانی نداشته مستاجران امید چندانی به کنترل نرخ‌ها درسال جاری نیز ندارند. همین موضوع به شکل مستقیم بر آمار ازدواج و زاد ولد تاثیر مستقیم خواهد داشت.  به شکلی که در سال ۱۴۰۲ تعداد ۴۸۱ هزار و ۲۶ ازدواج به ثبت رسید که نسبت به ۱۴۰۱ حدود 8 درصد کاهش را نشان می دهد. همچنین ایسنا در گزارشی دیگر اعلام کرده که آمارهای سازمان ثبت احوال نشان‌دهنده کاهش تعداد ولادت‌هاست، به گونه‌ای که در سال ۱۴۰۰، یک میلیون و ۱۱۷ هزار تولد، در سال ۱۴۰۱ یک میلیون و ۷۲ هزار تولد و در سال ۱۴۰۲ یک میلیون و ۵۲ هزار تولد ثبت شده است.

 

جوان‌های بدون سرپناه

به طور کل فشار اقتصادی و به طبع آن افزایش اجاره بها، شرایط زیسته را برای مردم سخت‌تر خواهد کرد. با وجودی که سیاست‌های کلی کشور، این روزها جوان‌ها را به ازدواج و فرزند آوری تشویق می‌کند، اما حمایت اقتصادی در این زمینه دیده نمی‌شود و هر روز با افزایش تورم و اجاره خانه رو به رو هستیم. بسیاری از جوان‌ها که به این دلایل تصمیمی برای ازدواج یا فرزندآوری ندارند، اشاره دارند که با گرانی‌های موجود توان تهیه نیازهای اولیه همچون مسکن را ندارند.