ابزار شارژی یا برقی: کدام یک مناسبتر است؟
ابزار برقی بخریم یا ابزار شارژی؟ این پرسشی است که شاید فکر بسیاری از مشتریان و خریداران امروز بازار ابزارآلات را بهخود مشغول کرده است.
به گزارش شرق ، انتخاب کاربری یک دستگاه و ابزار خاص شاید چندان سخت نباشد، اما یکی از مشکلات بزرگ زمانی پیش میآید که کاربر نمیداند ابزار برقی بهتر است یا ابزار شارژی؟ تنوع بسیاری از دستگاههای خانگی و صنعتی باعث بروز این تردید میشود و کالاهایی مثل دریل، دستگاه پیچگوشتی، فرز و مینی فرز، اره دیسکی و گردبر، دستگاه بکس و... ازجمله محصولاتی هستند که در هر دو نوع برقی و شارژی وجود دارند.
مزایای ابزار برقی
دستگاه برقی از قدیمیترین همراههای بشر در کار و خانه است و همچنان برای بسیاری از خریداران اولویت اول محسوب میشود. با وجود تمام پیشرفتهای ابزارآلات شارژی، توانایی و مزیتهای دستگاه برقی اجتنابناپذیر بوده و هنوز هم نمیتوان برخی محصولات برقی را با نوع شارژی جایگزین کرد. برای اینکه بدانیم چرا یک ابزار برقی برای خیلیها انتخاب اول است و چرا برخی دیگر نسبت به خرید آنها شک دارند، محسنات و عیوب این گروه را بررسی میکنیم.
شاید مهمترین مزیت ابزار برقی نسبت به شارژی همین مسئله باشد. نامحدود بودن ساعت و دقایق کار البته از لحاظ منبع انرژی، باعث میشود تا مشکلاتی از قبیل تمام شدن شارژ و باتری در این گروه وجود نداشته باشد. از آنجا که موتور این ابزارآلات با برق شهر ۲۲۰ ولت، سهفاز ۳۸۰ ولت یا گاهی برق ۱۲ ولت دی سی مثل برق خودرو و... کار میکند، این دستگاههای سیمدار برقی قابلیت کار دائم دارند و میتوانند بهصورت ممتد استفاده شوند.
گزینه آخر نیز هزینه خرید و بودجه تعمیر و نگهداری آنهاست. البته درست است که این مورد قانون کلی نیست و نمیتوان آن را به تمام ابزارهای شارژی و برقی تعمیم داد؛ اما بهطور کلی دستگاههای برقی مشابه و همقدرت با نوع شارژی خود، از میزان مخارج و هزینه خرید و تعمیر کمتری برخوردارند. قیمت آنها در بازار ارزانتر و قطعات و لوازم یدکیشان بیشتر در دسترس است. ضمن اینکه این مورد به بهتر شدن کیفیت خدمات پس از فروش آنها نیز کمک میکند.
تمام شدن شارژ، افت سرعت و حرکت موتور و محرک دستگاه بهدلیل کمبود انرژی در ابزار برقی سیمدار وجود ندارد؛ مزیتی که باعث میشود اگر اتصال به منبع برق فراهم باشد، این دسته از ماشینها تا پایان نوبت کاری بدون افت بازده و با بیشترین ظرفیت خود کار میکنند. در پروژههای نیمهصنعتی، صنعتی و تمام مواردی که نیازمند کار ممتد با حداکثر قدرت هستند، دستگاههای برقی نسبت به شارژی برتری پیدا خواهند کرد. دلیل دیگر این برتری تعادل مناسب حین استفاده از دستگاه بهدلیل پخش شدن وزن یک ابزار برقی در کل بدنه است. دستگاههای سیمدار بهدلیل طراحی ارگونومیک و پخش وزن بهتر و نداشتن باتری، باعث متعادل شدن و خوش دستتر شدن خواهند شد.
بدون شک ابزارهای برقی تنوع بسیار گستردهتری نسبت به گروه شارژی دارند. درواقع عناوین مختلفی از این نوع ابزار ساخته میشوند که نوع شارژی آنها یا هنوز بهوجود نیامده و امکان ساخت آنها وجود ندارد یا به تعداد بسیار محدود و کمی تولید میشوند. دلیل این موضوع به قدرت خروجی، سایز کارگیر، ساختار نیرورسانی داخلی دستگاه و البته نحوه کار و قرارگرفتن آن در سطح کار مربوط میشود.
اره نواریهای سایز کوچک، شیارزن، پروفیل بر، بتنکن و تخریبهای بزرگتر از ۳ کیلوگرم، چرخ سنباده میزی، اره میزی، دورکن و... ازجمله دستگاههایی هستند که نوع شارژی آنها یا هنوز تولید نشده یا به تعداد بسیار کم و توسط چند برند معدود ساخته شدهاند.
دستگاه برقی بهدلیل داشتن قدرت بالا در نوع مشابه شارژی، امکان کار با پروژههای بزرگتر و قطعات حجیمتر را دارد. یک ابزار سیمدار مثل دریل یا انواع ارهها از ابزارگیر و امکان نصب مته، تیغ و لوازم مصرفی با ظرفیت کاری بیشتری بهره میبرد و مثلا در برخی دریلهای برقی خاص میتوان بهکار با متههای بزرگتر از سایزهای معمولی، یعنی ۱۳ و ۱۶ میلیمتر به بالاتر پرداخت؛ درحالیکه چنین امکانی در دریل شارژی وجود ندارد.
مزایای ابزار شارژی
اولین و مهمترین مزیت این گروه، طبعا شارژی بودن محرک آنهاست. بیشتر دستگاههای شارژی از یک باتری داخلی یا بیرونی بهره میبرند که در تمام موارد این باتریها یا قابل شارژ یا قابل تعویض هستند. البته موارد شارژی بسیار بیشتر است و به راحتی میتوان با آداپتور و کابل یا پایه شارژ مخصوص دستگاه را شارژ کرد. ضمن اینکه عدماتصال مستقیم به برق شهری و... باعث میشود نوسانات طبیعی جریان برق ورودی آسیبی به ساختمان دستگاه شارژی وارد نکند.
ابزارهای شارژی دارای تحرک و محسناتی هستند که تا چند سال اول ورود آنها به صنعت، به مواردی جدید بدل شده و کاربران در کار با این گروه از ابزار لذت و احساس جدیدی را تجربه میکنند. برای اینکه با این لذت آشنا شویم لازم است این نکات را بررسی کنیم.
نکته دیگر در مزایای دستگاه شارژی این است که هنگام کار از انعطاف و آزادی عمل زیادی بهرهمند خواهید شد. از آنجا که یک ابزار شارژی سیم کابل و برق ندارد، به راحتی قابل حمل بوده و نهتنها میتوان آن را به ارتفاع و طول و عرضهای مختلف برد، بلکه در همان نزدیک سطح کار نیز امکان جابهجایی نوک و سر دستگاه وجود دارد. این موضوع هنگام کار در فضای محدود و تنگ کمک شایانی به کاربر خواهد کرد.
کوچکی یک ماشین و ابزار صنعتی شارژی همیشه جلب توجه میکند. فرض کنید یک بتنکن یا یک فارسیبر از نوع شارژی با قدرت مشابه برقی به چه اندازه کمککننده یک استادکار است. بهعبارت بهتر، یک بتنکن شارژی قدرتمند که میتوان با آزادی کامل آن را به هر نقطهای برد حلال بسیاری از مشکلات و محدودیتهای تخریبی خواهند بود.
شارژیها فقط خوبی و مزایا ندارند. آنها نیز مثل دستگاههای دیگر یکسری نقاط منفی نیز دارند. هر چند که شاید این نقاط چندان برای همه مشکلساز نباشد اما برای برخی از خریداران بسیار مهم است.
منبع تغذیه محدود و نیازمند شارژینگ، قدرت و ظرفیت کمتر، نیاز به شارژر، وزن بالاتر، هزینه خرید و تعمیر گران