اعلام حکومت نظامی در بیشکک پایتخت قرقیزستان
پارلمان قرقیزستان برای دادن رای اعتماد به دولت جدید و پایان دادن به خلاء قدرت در این کشور تشکیل جلسه خواهد داد. با اعلام وضعیت فوقالعاده در پایتخت قرقیزستان، نیروهای ارتش در بیشکک مستقر شدند.
به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری رویترز، قرار است نشست پارلمان قرقیزستان در مجتمع مسکونی ریاستجمهوری در حومه بیشکک برگزار شود. دفاتر پارلمان و تعداد یاز ساختمانهای دولتی سهشنبه گذشته مورد حمله معترضان قرار گرفته و غارت شد.
این جمهوری شوروی سابق میزبان پایگاه نظامی روسیه و گذرگاه مهم تجاری با چین و همچنین یک شرکت مهم معدن کانادا است.
هنوز معلوم نیست قانونگذاران به کدام نامزد برای نخستوزیر رای خواهند داد اگر چه آیدا کاسیمالیوا، معاون رئیس پارلمان از نمایندگان خواسته نامزدی سادیر ژاپاروف، سیاستمدار اپوزیسیون را در نظر داشته باشند
حاماین ژاپاروف روز جمعه با تعدادی از حامیان عمربک بابانوف، دیگر نامزد اپوزیسیون درگیر شدند.
اپوزیسیون میان ۱۱ حزب تقسیم شده است .
این در حالی است که خبرگزاری تاس اعلام کرد، دستور اعمال وضعیت فوقالعاده در بیشکک از سوی سورونبای جینبکوف، رئیس جمهوری قرقیزستان در ساعت ۲۰ به وقت محلی روز جمعه آغاز شده است.
از ساعت ۲۰ به وقت محلی روز جمعه ۹ اکتبر تا ۲۱ اکتبر سال جاری میلادی این وضعیت فوقالعاده اجرا میشود. اعلام حکومت نظامی از ساعت ۹ صبح به وقت محلی تا ۵ بعداز ظهر در پایتخت یکی دیگر از دستورات ریاستجمهوری بوده است.
معاون وزیر کشور قرقیزستان نیز به عنوان فرمانده در بیشکک منصوب شده است. رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح قرقیزستان نیز دستور داده تا سربازان برای تامین امنیت و نظم عمومی و جلوگیری از درگیریهای مسلحانه به بیشکک منتقل شوند.
در ضمن، رئیس جمهوری در بیانیههایی مطبوعاتی خواستار اجتناب از تنشهای بیشتر در وضعیت کنونی شده و به دفتر دادستانی کل قرقیزستان نیز دستور داده شد تا بر اقدامات حقوقی نظارت کرده و اقداماتی موقتی را نیز در نظر بگیرد.
رئیس جمهوی قرقیزستان در حالی به ارتش این کشور دستور داد تا به چندین روز درگیری و ناآرامی پایان دهد که حامیان گروههای سیاسی رقیب همچنان در خیابانهای بیشکک درگیر هستند.
در جریان این درگیریها یکی از سیاستمداران اپوزیسیون به نام "تیلک توکتوغازیف"، کاندیدای پست معاون نخست وزیر روز جمعه به ضرب گلوله زخمی شده و در حالت بیهوشی در بیمارستان به سر میبرد.
یک روز پس از آنکه کرملین اعلام کرد که ضرورت دارد ناآرامیها در قرقیزستان متوقف و جلوی آن گرفته شود، رئیس جمهوری قرقیزستان اعلام کرد: امروز ما شاهد یک تهدید جدی برای همسایه خود هستیم.
پیشتر جینبکوف گفته بود که آماده است تا همزمان با انتصاب کابینه جدید، استعفا دهد.
مسکو اوضاع در قرقیزستان را که هم مرز با چین و میزبان پایگاه نیروی هوایی روسیه است، ناآرام و بهم ریخته توصیف کرده است.
ساعتهای اولیه ششم اکتبر، نمایندگنی از احزاب سیاسی قرقیزستان که نتوانسته بودند در انتخابات اخیر این کشور کرسیهایی را کسب کنند، دست به اعتراض زده و به ساختمانهای دولتی یورش بردند که نتیجه آن آزادی "آلمازبیک آتامبایف"، رئیس جمهوری سابق و چند تن دیگر از زندانیان سیاسی بود.