|

همه پرسی قانون اساسی جدید شیلی

مردم شیلی در همه پرسی قانون اساسی جدید به پای صندوق های رای رفتند این مهمترین تصمیم برای این ملت آندی در طول چندین دهه گذشته محسوب می‌شود.

همه پرسی قانون اساسی جدید شیلی

به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری آناتولی، برای نخستین بار در تاریخ این کشور آمریکای لاتین، رای دهندگان به پیش نویس قانون اساسی جدیدی رای می‌دهند که جایگزین قانون اساسی‌ می‌شود که در سال ۱۹۸۰ و در دوران دیکتاتوری ژنرال آگوستو پینوشه تدوین شد. اگر این قانون اساسی جدید به تصویب برسد، نخستین بار از ۱۸۳۳ است که قانون اساسی از سوی کمیسیون مدنی منتخب با آرای مردمی پیش نویس می‌شود.

در رای گیری امروز ۱۵ میلیون نفر پای صندوق‌های رای می‌روند تا درباره تدوین قانون اساسی جدید و اینکه چه کسی قانون اساسی جدید را تدوین کند؛ تصمیم بگیرند.

قانون اساسی کنونی شیلی در رژیم نظامی پینوشه پیش نویس و تصویب شد.

قانون اساسی شیلی در سال‌های اخیر دستخوش اصلاحاتی شده که برخی از آثار استبداد را از متن اصلی حذف کرده اما در موضوعات اقتصادی و اجتماعی، تغییرات زیادی صورت نگرفته است.

این همه پرسی که در توافقی سیاسی در کنگره مورد تایید قرار گرفت، با اعتراضاتی ضد دولتی که در سال گذشته میلادی آغاز شد، همراه بود و این اعتراضات تا مارس سال جاری میلادی هم ادامه یافت و مردم شیلی در سراسر این کشور خواستار اصلاحات در زمینه آموزش، بهداشت و بازنشستگی شدند.

در جریان این اعتراضات، بیش از ۳۰ تن کشته و هزاران تن دیگر نیز زخمی شده‌اند.

پاندمی کروناویروس در نهایت باعث شد تا معترضان که به دنبال تغییرات هستند به خواسته خود با برگزاری همه پرسی برسند.

همچنین گروه‌های سیاسی له و علیه این همه پرسی و با توجه به ویروس کرونا کمپین‌هایی را برگزار کردند که بسیاری از آنها به صورت مجازی برگزار شد.

در صورتیکه این همه پرسی تایید شود، مردم شیلی در آوریل آتی برای انتخاب کمیسیونی رای می‌دهند که قانون اساسی را تدوین می‌کند که باید ظرف یکسال مدون شود و در رفراندومی در آینده مورد تایید قرار گیرد.

بر اساس نظرسنجی‌ها، ۷۰ درصد از مردم شیلی حامی یک قانون اساسی جدید هستند.

رئیس جمهوری شیلی از مردم خواسته تا در این همه پرسی شرکت کنند و قول داده که همه پرسی می‌تواند ناآرامی را که از اکتبر گذشته در کشور سایه افکنده، از بین ببرد.