رنجی دائم به نام کودکهمسری
بر اساس آخرین اعلام سازمان ثبتاحوال، در سال گذشته ۶۹هزار و ۱۰۳نوزاد از مادران گروه سنی ۱۰تا۱۹ ساله متولد شدند، در همین حال هزارو ٤٧٤ نوزاد از مادرانی متولدشدهاند که خود بین ۱۰تا ۱۴سال داشتهاند.
١-رنجی دائمی به نام کودکهمسری
بر اساس آخرین اعلام سازمان ثبتاحوال، در سال گذشته ۶۹هزار و ۱۰۳نوزاد از مادران گروه سنی ۱۰تا۱۹ ساله متولد شدند، در همین حال هزارو ٤٧٤ نوزاد از مادرانی متولدشدهاند که خود بین ۱۰تا ۱۴سال داشتهاند.
٢-صدرنشینان کودکمادری
در شش ماه اول سال گذشته تعداد ۷۹۱کودک از مادرانی با سن ۱۰تا ۱۴سال متولد شدند و استان سیستان و بلوچستان با تولد ۲۴۸نوزاد از مادران ۱۰تا ۱۴ساله در صدر این آمار قرار داشت و پسازآن به ترتیب استانهای خوزستان، خراسان رضوی، گلستان، کرمان و آذربایجان شرقی استانهایی هستند که در آنها بیشترین ولادت کودکان از مادران ۱۰تا ۱۴ساله به ثبت رسیده است.
3-آمارهای ازدواج کوکان دقیق نیست
طبق ماده 1041قانون مدنی «عقد نکاح دختر قبل از رسیدن به سن 13سال تمام شمسی منوط است به اذن ولی، بهشرط مصلحت با تشخیص دادگاه صالح.» آمار دقیقی از میزان ازدواجهای دختران زیر سن قانونی وجود ندارد. چراکه تنها بخشی از ازدواجهای صورت گرفته ثبت قانونی میشوند.
4-افزایش ازدواج 10تا 14سالهها
به گزارش مرکز آمار ایران، از سال ۱۳۹۶به بعد متوسط ازدواج دختران زیر ۱۵سال سالانه حدود ۳۰هزار نفر بوده است. پیشتر نیز مرکز آمار ایران از افزایش ۱۰.۵درصدی آمار ازدواج دختران ۱۰تا ۱۴ساله در سال ۹۹در مقایسه با سال پیش از آن خبر داده بود.
5-طرحی که خط قرمز شد
یکی از تلاشهای صورت گرفته جهت کاهش کودک همسری، در قالب طرحی به مجلس فرستاده شد که بر اساس آن «حداقل سن ازدواج برای دختران 16سال تمام» باشد. این طرح هنوز به نتیجه نرسیده است. به گفته یک نماینده سابق مجلس موضوعات حوزه زنان برای نمایندگان مجلس خصوصاً نمایندگان این دوره مطرح نیست و این موضوع جز «مخالفتهای فقهی» بهحساب میآید و بسیار بعید است که مجلس به طرح ورود کنند.
6-اولویت فرزندآوری است
این نماینده سابق مجلس درباره روند رسیدگی به طرح مذکور به شرق مى گوید: اولویت دولت فرزندآوری و بحث مهم باروری است. هر چه سن دختران هنگام ازدواج پایینتر باشد، میزان باروری بیشتر میشود. دولت با دادن وامهای ازدواج و پرداخت مبالغ بالاتر به پسران زیر 25و دختران زیر 20سال تلاش میکند تا جوانان را به ازدواج در سنین پایین تشویق کند.
7-فقر دلیل اصلی کودکهمسری
سمیرا دماوندی، حقوقدان و کنشگر حقوق کودکان در رابطه با دلایل افزایش کودک همسری به شرق میگوید: کودک همسری نهتنها به خود فرد که به نسلهای آینده و جامعه هم آسیب میرساند. فقر مالی و فرهنگی، صیغه و ازدواج شفاهی کودکان و تحتفشار قرار دادن قضات برای دریافت مجوز ازدواج، تفکرات قومی_قبیلهای و روستایی که ازدواج کودکان را فضیلت میداند و حفظ آبروی خانواده ازجمله دلایل افزایش کودک همسری است.
8-همراهی قوانین با خردهفرهنگهای اشتباه
ثریا عزیزپناه، فعال حقوق کودکان درباره تبعات کودک همسرى مى گوید: یکی از مسائل مهم بحث خردهفرهنگهاست که بهوسیله قوانین و برخی نگرشها هم حمایت میشوند. بدیهی شمردن ازدواج در سن پایین یکی از معضلات بزرگ است. با ازدواج مسئولیتهای زیادی بهیکباره بر کودک تحمیل میشود. روابط زناشویى و بارداریهای پیش از موعد و طلاق کودکهمسران و کودکمادران از دیگر تبعات ازدواج در سنین کم است و نشان از ضعف قانون و قانونگذاری در جامعه دارد.
٩-بسیاری از این کودکان پیش از رسیدن به سن قانونی طلاق میگیرند. در سال 99، 734دختر زیر 15سال و در پایان سال 1400بیش از 610مورد از همسران خود جداشده و تحت تکلف پدران خود قرارگرفتهاند.