مروری بر حوادث بزرگ مترو در یک دهه گذشته
مترو در ایستگاه حادثه
هفته گذشته تصاویری از سقف شعلهور شده واگن مترویی در خط یک تهران در فضای مجازی منتشر شد.
به گزارش شبکه شرق، مدیران شهری این اطمینان را دادند که آتشسوزی سقف این واگنها برای مسافران خطرات جانی ندارد، در این سالها حوادث زیادی در مترو رخ داده که در بسیاری از آنها نجات مسافران به معجزه شبیه بوده است؛ مانند ورود سیل به متروی تهران.
سیل در متروی تهران
27 فروردین سال 91، سیل وارد متروی تهران میشود. گزارش کمیته منتخب رئیسجمهور برای بررسی این حادثه نشان میداد بروز این حادثه ناشی از اقدامات غیر اصولی مشاور و پیمانکار ایستگاه مترو و گروهی از مدیران شهری در احداث ایستگاه مترو و همچنین نگهداری مسیلهای شهری است.
محمدباقر قالیباف، شهردار وقت تهران هم درباره این حادثه گفته بود: حدود یک میلیون متر مکعب آب در حادثه سیلاب اخیر وارد شبکه مترو شده بود که با تلاش دستاندرکاران، بعد از ۳۰۰ ساعت توانستیم ایستگاههای مترو را مجددا آماده بهرهبرداری کنیم؛ کاری که شاید خیلیها گمان میکردند تا دو ماه آینده هم محقق نشود. این سیل میتوانست خساراتی بیشتر از سیل سال ۶۶ که سبب حدود ۳۰۰ نفر تلفات شد به همراه آورد؛ اما خوشبختانه این حادثه تلفات جانی نداشت و خسارت مالی آن نیز حدود ۲۱ میلیارد تومان بود که با توجه به بیمه بودن شرکت بهرهبردار همه خسارت را بیمه میپردازد.
تصادف دو قطار در طرشت
یکی دیگر از حوادث پرخطر در متروی تهران حادثه مترو طرشت با 50 مصدوم بود. خرداد سال 96 بود که یک رام قطار در ایستگاه طرشت (حدفاصل ایستگاه صادقیه تا شادمان) واقع در خط ۲ مترو متوقف شد و با قطار بعدی برخورد کرد. این حادثه تلفات جانی در پی نداشت، اما نزدیک به ۵۰ نفر مصدوم شدند و معاون حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران کمیتهای برای پیگیری وضعیت درمانی مصدومان تشکیل داد. علت حادثه نیز خطای راهبر قطار اعلام شد که بدون هماهنگی، سیستم خودکنترلی توقف قطار را قطع کرده بود. هیچ کدام از مسافران جراحت جدی برنداشتند و همه سرپایی و بدون هیچ مشکلی مرخص شدند، اما به گفته محسن سرخو که آن زمان عضو شورای شهر بود اگر برخورد دو قطار در داخل تونل رخ میداد، تبدیل به یک فاجعه میشد.
خط 5 پرحادثهترین خط مترو
سال 1400 مشابهه این حادثه در ایستگاه چیتگر تکرار شد. دو قطار مترو در ایستگاه چیتگر به هم برخورد کردند. حادثهای که میتوانست روزی سیاه برای تهران باشد اما پیمانه مسافران متروی تهران - کرج پر نشده بود که برخورد دوقطار فقط 12 نفر را مصدوم کرد که همگی به سلامت به خانه بازگشتند.
مدیرعامل شرکت بهرهبرداری متروی تهران درباره این حادثه میگوید: در این حادثه قطار تندرو با قطار کندرو برخورد کرد که قطار کندرو در مسیر قطار تندرو آمده است. قطار کندرو در همه ایستگاهها توقف میکنند اما قطار تندرو فقط در سه ایستگاه توقف دارد و سریع عبور میکند که در حادثه در مسیر تندرو، قطار کندرو وارد شده و از بغل برخورد میکنند. این حادثه به دلیل قطع شدن سیستم ATP سیستم کنترل اتوماتیک قطار رخ داده بود.
در دی ماه سال 1400 هم در خط 5 ایستگاه کرج یک خودرو به علت داشتن سرعت بالا و عدم توانایی راننده در کنترل خودرو وارد حریم ریلی شد. با توجه به اینکه اطراف حریم ریلی در این مسیر با فنس جداسازی شده است، فنس را پاره کرده و وارد حریم شد اما وارد مسیر حرکت اصلی قطار نشدو حادثه با تلفاتی روبرو نبود.
پله برقیهای خطرساز
یکی از مکانهای پرحادثه مترو، پلههای برقی است. یکی از حوادث مربوط به تابستان امسال است که در متروی دروازه دولت اتفاق افتاد و موجب مصدوم شدن ۷ نفر شد.
متروی تهران درباره این حادثه توضیح داده بود: بر اثر عدم تعادل و افتادن یکی از مسافران بر روی سایر مسافران در هنگام حرکت پلهبرقی در ایستگاه دروازه دولت ۷ نفر از مسافران مصدوم شدند که توسط تکنسینهای اورژانس به بیمارستانهای سینا و فیروزگر منتقل شدند.
سال 95 هم در حادثهای مشابهه نقص فنی در یکی از پله برقیهای ایستگاه مترو فرهنگسرا باعث مصدوم شدن 20 نفر شد که 18 نفر از آنها به مراکز درمانی منتقل شدند.
خودکشی یا ورود به حریم ریلی
یکی از حوادث پرتکرار در ایستگاههای مترو، پرت شدن خودخواسته یا ناخواسته مسافران به حریم ریلی مترو است. گاهی شلوغی و فشار جمعیت این حادثه را رقم میزند و بیشتر اوقات مسافران خود به انتهای خط رسیدهاند و چند ثانیه مانده به ورود قطار به ایستگاه خود را به داخل حریم ریلی پرت میکنند، هرچند که مسئولان مترو هرگز این اخبار را تایید نمیکنند و ترجیح میدهند این حوادث خبری نشود.
مرگ مرد میانسال در ایستگاه مترو تهرانپارس، مرگ معلم نابینا در ایستگاه خزانه، مرگ دستفروش در ایستگاه گلبرگ، مرگ دختری جوان در ایستگاه مترو شادمان، نمونههایی از مرگهای تصادفی در مترو هستند.چند سال پیش مردی ۴۴ ساله از روی سکوی مسافرگیری ایستگاه مترو مصلی سقوط کرد. در بررسیهای اولیه مشخص شد این مرد به همراه فرزند خود به چشم پزشکی مراجعه کرده بود و پس از مراحل درمانی قصد داشت با استفاده از مترو به محل سکونت خود بازگردد که متاسفانه به علت کاهش سطح بینایی این اتفاق برای وی افتاد.
آتشسوزیهای بیخطر!
هفته گذشته نقص فنی در یکی از قطارهای نسل قدیم خط یک مترو تهران در محدوده ایستگاه شهید همت به سمت ایستگاه تجریش باعث ایجاد اختلال در اعزام قطارها در این خط شد.
سید جعفر تشکری هاشمی، رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران میگوید: دلیل این حادثه استفاده از قطارهای قدیمی است. او با بیان اینکه ما به دوستانمان در مترو متذکر شدیم که از این نوع قطارها در پیک حرکتی استفاده نکنند، میگوید: این نوع قطارها نه تنها کمکی به افزایش سرعت نمیکنند؛ بلکه ممکن است خراب شده و کل خط را با مشکل مواجه کنند. المنتهای سقفی به هیچ عنوان برای مسافران خطری ندارد، سیستم ترمز قطارهای DC به گونهای طراحی شده که وقتی ترمز میگیرند به انرژی الکتریکی تبدیل میشود و در المنتهای سقفی به حرارت تبدیل میشود و این حرارت در محیط دفن میشود و به دلیل فرسودگی اجزایی که روی سقف است و غبار یا ضایعاتی که ممکن است روی سقف ریخته شده باشد این المنتها بر اثر حرارت زیاد دود میکنند و بعضا مشتعل میشوند؛ اما این اتفاق در قطارهای نسل جدید AC اینگونه نیست و خطری در این خصوص وجود ندارد.
تیراندازی در متروی شهر ری
یکی دیگر از حوادث متفاوت در متروی تهران مربوط به تابستان سال 96 است. در 24 تیرماه این سال درگیری و نزاع در مترو شهرری سبب بر هم زدن اوضاع مترو شد. در این درگیری یک فردی که حال عادی نداشته است، با «قمه» به یک مسافر در مترو شهرری حمله میکند و به وی ضربه میزند. یکی از افراد حاضر در صحنه برای کمک وارد صحنه میشود که مهاجم، به وی نیز ضربه میزند و او را مصدوم میکند.
رسانهها درخصوص این حادثه نوشته بودند؛ یک مهاجم با استفاده از چاقو حدود 15 تا 16 نفر را مورد حمله قرار داد و آنها را زخمی کرد. پلیس برای بازداشت مهاجم، تیراندازی کرده این اتفاق در ایستگاه مترو شهر ری روی داده است.
یکی از مسئولان شهرداری تهران گفته بود: ساعت ۱۰ و ۴۴ دقیقه صبح در ایستگاه متروی شهر ری تیراندازی صورت گرفت. یک فرد که حالت عادی نداشت با سلاح سرد وارد مترو شده و به یک فرد حملهور شد. بلافاصله پلیس مترو وارد عمل و برای جلوگیری از ضرب و جرح بیشتر تیر هوایی شلیک کرد. فرد ضارب دستگیر شده و اکنون فعالیت ایستگاه به حالت عادی بازگشته است. پلیس تهران هم از مصدوم شدن 4 شهروند و یک پلیس در این حادثه خبر داده بود. فرد مهاجم که حدود 40 سال سن داشت، در راه انتقال به بیمارستان جان خود را از دست داد.