سرگردانیهای «هلیا» به دنبال تولهاش، یوزپلنگی که دیروز تلف شد
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت: یوزپلنگ «هلیا» همراه با توله دیگرش از شامگاه سهشنبه و پس از تلفشدن توله یکسالونیمهاش در اثر تصادف در محور ترانزیتی میامی-سبزوار در محور اصلی تهران- مشهد، در ۵۰ متری جاده در جستوجوی فرزندش است.
به گزارش شبکه شرق، بهرامعلی ظاهری روز چهارشنبه در گفت و گویی ابراز کرد: یوزپلنگ هلیا فرزند یوزپلنگ حَرب است که به عنوان نسل اول بالغ شد و صاحب ۲ توله شد. یکی از تولهها که نر و کمتر از ۲ سال سن داشت روز گذشته ششم تیر ۱۴۰۲ در تصادف با خودروهای عبوری تلف شد و از سوی دیگر، از شب گذشته محیطبانان و دوستداران محیط زیست برای اعلام هشدار و آگاهی در جاده به منظور پیشگیری از تکرار پردرد و غمانگیز تلف شدن یوزپلنگ مادر و فرزند، در مسیر جاده حضور دارند.
وی بیان کرد: گمان میشود هلیا و توله دیگرش حداقل تا پنج روز در مسیر جاده به دنبال فرزندش در جستوجو باشند و بعد از این مدت، با ناامید شدن از دسترسی به تولهشان از جاده دور شود.
وی افزود: حرب یوزپلنگ زایا بود که به همراه هلیا(تولهاش) نسل اول زایا محسوب میشدند و فرزندان هلیا را باید نسل دوم این خانواده از یوزپلنگ به حساب آورد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت: وجود مادر و تولهها و مشاهده دیگر یوزپلنگهای شناسنامهدار نشاندهنده پویایی جمعیت این گونه ارزشمند در منطقه توران شاهرود در استان سمنان است و بیانگر این است که سازمان حفاظت محیط زیست در تامین طعمه، آب و تامین امنیت زیستگاه عملکرد مطلوب داشته است و این حوادث تلخ ناشی از کم توجهی و همراهی نکردن دستگاههای مرتبط در انجام وظایف خود در تامین امنیت یوزپلنگ در مسیر جاده است.
حرب یوزپلنگ زایا بود که ۲ توله اش به عنوان مهشاد و هلیا نامگذاری شدند و هلیا نیز در سال گذشته چهار یوزپلنگ جدید به توران هدیه داد و یوزپلنگ تلفشده دیروز یکی از همین تولهها بود.
بار دیگر یک قلاده یوزپلنگ آسیایی در ششم تیر ۱۴۰۲ در حوالی منطقه موسوم به چاه قنات واقع در محور ترانزیتی میامی-سبزوار در محور اصلی تهران- مشهد، بر اثر برخورد با خودروهای عبوری دچار سانحه و تلف شد.
از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا کنون، این دومین تصادف جاده ای یوزپلنگ آسیایی در استان سمنان است که باعث از دست رفتن قلاده یوزها در این منطقه میشود.
یوزهای زیر ۱۸ ماهه شناسنامه ندارند و توله یوزی که دیروز جان باخت کمتر از ۱۸ ماه سن داشت.
صبح شنبه ششم فروردین ۱۴۰۲ خبری مبنی بر تلف شدن یک قلاده یوزپلنگ ماده با احتمال بارداری در محدوده عباسآباد - میاندشت در شهرستان میامی از منابع محلی منتشر شد. در بررسیهای دقیق کارشناسان ادارهکل حفاظت محیط زیست استان سمنان مشخص شد در فاجعهای تلخ، یوزپلنگ باردار با نام «ماجراد» دارای سه جنین بر اثر تصادف با خودروی عبوری تلف شد.
علاوه بر این، تابستان ۱۴۰۱ یک قلاده یوزپلنگ ماده و در سالهای ١٣٨٩ تا ١٣٩٧ هفت قلاده یوزپلنگ در همان محور میاندشت - عباس آباد بر اثر تصادفهای جادهای تلف شدند.
به تازگی، بهرامعلی ظاهری مدیرکل حفاظت محیطزیست استان سمنان با اشاره به حوادث تلخ تصادف خودروها با یوزپلنگ در جاده ترانزیتی تهران- مشهد در محدوده شرق استان سمنان، اعلام کرده است: نصب ۶ دوربین کنترل سرعت دیگر برای کنترل سرعت ۸۰ کیلومتر بر ساعت خودروها در این محور برای حفظ جان یوزپلنگها تصویب شد.
منطقه توران یا خارتوران یکی از سه منطقه حفاظت شده ایران با مساحت یک میلیون و ۴۷۰ هزار هکتار، خاستگاه زیست یوزپلنگ به شمار میرود که بخشی از این منطقه حفاظت شده حدفاصل میاندشت- میامی در محور مواصلاتی قرار گرفته و بزرگترین قربانگاه جادهای یوز ایرانی محسوب میشود.
یوزپلنگ گونهای در خطر انقراض است و اکنون فقط شماری از آنها در ایران و آفریقا زیست میکند.
حصارکشی به طول پنج کیلومتر و کاهش سرعت به ۸۰ کیلومتر در ساعت در بخشی از جاده ترانزیتی تهران - مشهد در محدوده استان که قلمرو یوزپلنگ آسیایی است، بخشی از اقدامات انجام شده برای کاهش تلفات تصادف های جاده ای یوزپلنگ و دیگر جانوران در بخشی از جاده ترانزیتی تهران- مشهد در منطقه عباسآباد- میاندشت در شهرستان میامی است.
منطقه توران یا خارتوران در شرق استان سمنان در شهرستان شاهرود یکی از سه منطقه حفاظت شده ایران با مساحت یک میلیون و ۴۷۰ هزار هکتار، خاستگاه زیست یوزپلنگ ایرانی به شمار میرود.