علایم خطرناک گرمازدگی؛ برای درمان گرمازدگی چه کاری انجام دهیم؟/ ویدئو
اگر فردی در محیط گرم قرار گیرد و بدن او نتواند فرصت سرد کردن پیدا کند یا فعالیتهای بدنی یک فرد زیاد باشد، ممکن است فرد دچار گرمازدگی شود.
به گزارش شبکه شرق، گرمای هوا خطر «گرمازدگی» را افزایش میدهد و نخستین نسخه تغذیهای برای درمان این عارضه، نوشیدن مایعات فراوان است اما باید بدانیم نوشیدن آب معمولی به تنهایی کافی نیست و حتی میتواند خطرناک باشد.
با افزایش شدید دما و ورود موج گرمای بیسابقه به ایران، برخی از شهرهای ایران در حالت آمادهباش قرار گرفتهاند؛ در این شرایط نیاز است تا برای جلوگیری از خطرهای ناشی از این گرما، مانند عوارض اشعه فرابنفش و بروز گرمازدگی اقداماتی انجام داد.
کارشناس فوریتهای امدادی جمعیت هلال احمر با تشریح علایم گرمازدگی، توضیحاتی را برای رفع و جلوگیری از گرمازدگی ارائه کرد.
«سعید سپهریکیا» درباره گرمازدگی گفت: «فصل تابستان همیشه با گرما همراه بوده است اما در سالهای اخیر و بهخصوص امسال، شاهد هستیم که گرمای هوا به شدت افزایش یافته که این افزایش دما باعث ایجاد مشکلاتی برای شهروندان میشود. همه ما باید علایم گرمازدگی را بشناسیم تا بتوانیم آن را رفع کنیم.»
گرمازدگی چه موقع ایجاد میشود؟
او با اشاره به عواملی که باعث گرمازدگی میشود؛ افزود: «اگر فردی در محیط گرم قرار گیرد و بدن او نتواند فرصت سرد کردن پیدا کند یا فعالیتهای بدنی یک فرد زیاد باشد، ممکن است فرد دچار گرمازدگی شود. همچنین در این مواقع، پوشش افراد نیز بسیار اهمیت دارد اگر البسه ما مناسب نباشد، تهویه هوا انجام نمیشود و گرما را در بدن نگه میدارد.»
سپهریکیا گفت: «استفاده از مایعات نیز بسیار مهم است، اگر آب بدن کم شود، گرمازدگی نیز تشدید میشود، پس توصیه مهم این است که افراد حتما از مایعات استفاده کنند.»
علایم گرمازدگی کدام است؟
او افزود: «همه ما باید علایم گرمازدگی را بشناسیم تا بتوانیم آن را رفع کنیم. تعریق زیاد، یکی از علایم مهم این عارضه است که نشان میدهد مایعات بدن در حال کم شدن است؛ بنابراین باید مایعات بیشتری نوشید.»
کارشناس فوریتهای امدادی هلال احمر ادامه داد: «در ادامه ممکن است فرد احساس سوزش و التهاب روی پوست داشته باشد که ممکن است باعث آفتاب سوخنگی شود. همچنین برخی افراد آب دهنشان خشک میشود و سر درد شدیدی ایجاد میشود. اگر فردی این علایم را داشته باشد و آن را جدی نگیرد؛ از آنجایی که آب میان عضلات کاهش مییابد؛ توانایی حرکت افراد کم میشود و احساس بیحالی تشدید میشود. همچنین نفس تنگی نیز در این عارضه مشاهده میشود.»
برای درمان گرمازدگی و فرد گرمازده، چه کاری انجام دهیم؟
کارشناس فوریتهای امدادی هلال احمر با اشاره به اقداماتی که هنگام گرمازدگی باید انجام داد؛ افزود: «در ابتدا، به فرد آرامش دهید و سعی کنید او را آرام کنید. سپس فرد را به محیط خنکتر و در سایه انتقال دهید. او را بخوابانید و حالت بدنش را راحت بگذارید. همچنین کفش ها و لباسهای اضافیاش را در بیاورید.»
او افزود: «مایعات خنک یا آب به فرد بخورانید و حتی اگر اماکنش است روی بدنش آب بریزید تا خنک شود. بهترین نوشیدنی برای جبران کمبود آب بدن، یک سرم قندی-نمکی مانند پودر او آر اس؛ است.»
راههای مقابله با گرمازدگی؛ چه اقداماتی انجام دهیم که گرمازده نشویم؟
سپهریکیا گفت: «لباس رنگ روشن و نخی بپوشید. از کیفهای کوچک استفاده کنید تا بین کوله و کمر افراد فاصله وجود داشته باشد. علاوه بر این، کفش نیز باید مناسب باشد تا تهویه هوا به خوبی صورت گیرد و در پیادهرویها پاها هر یک ساعت باید استراحت کنند و شسته شوند.»
کارشناس فوریتهای امدادی هلال احمر افزود: «غذای سنگین و چرب میتواند به بدن افراد برای هضم فشار بیاورد و احتمال گرمازدگی را افزایش میدهد. استفاده از کلاه و عینک آفتابی نیز بسیار موثر است و پیشنهاد میشود.»
آب معمولی، قاتل خاموش در گرمازدگی
نوشیدن آب معمولی در گرمازدگی، نهتنها اشتباه است، بلکه میتواند بسیار خطرناک باشد.
گرمای هوا خطر گرمازدگی را افزایش میدهد و نخستین نسخه تغذیهای برای درمان این عارضه، نوشیدن مایعات فراوان است اما باید بدانیم نوشیدن آب معمولی به تنهایی کافی نیست و حتی میتواند خطرناک باشد.
رضا معمارزاده، رئیس اورژانس پیشبیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی دزفول، با هشدار درباره خطرهای نوشیدن آب معمولی در شرایط گرمازدگی، اظهار کرد: «در شرایط گرمازدگی، بدن به سرعت آب و الکترولیتهای خود را از دست میدهد و نوشیدن آب معمولی به تنهایی نمیتواند این کمبود را جبران کند در نتیجه ممکن است منجر به پدیدهای به نام «هایپوناترمی» یا کاهش سطح سدیم در خون شود؛ بنابراین نوشیدن آب معمولی در گزمازدگی نه تنها اشتباه است، بلکه میتواند بسیار خطرناک باشد.»
او با اشاره به علایم هایپوناترمی افزود: «هایپوناترمی میتواند علایمی مانند سردرد، تهوع، سرگیجه و در موارد شدید، تشنج و کما را به همراه داشته باشد.»
رئیس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی دزفول گفت: «مصرف آب معدنی یا محلولهای الکترولیتی در شرایط گرمازدگی، به مراتب موثرتر و ایمنتر است. این نوشیدنیها نه تنها آب مورد نیاز بدن را تامین میکنند بلکه به جبران الکترولیتهای از دست رفته نیز کمک میکنند.»
او بیان کرد: «یکی از اشتباههای رایج در مواجهه با گرمازدگی، این است که افراد به سرعت آب معمولی زیادی مینوشند. این کار ممکن است موجب کاهش سریع سطح نمکهای بدن شود و وضعیت بیمار را وخیمتر کند. در مقابل، آب معدنی یا محلولهای الکترولیتی به دلیل دارا بودن املاح معدنی، کمک بیشتری به بازگشت سریعتر تعادل بدن میکنند. قبل از خرید بطریهای آب، برچسب روی آنها مطالعه شود زیرا بسیاری از بطریهای آبی که به فروش میرسند، آب آشامیدنی هستند و نه آب معدنی. آب آشامیدنی فاقد الکترولیتهای ضروری که در شرایط گرمازدگی مورد نیاز بدن هستند، است؛ بنابراین شهروندان باید دقت کنند تا در مواقع ضروری از آب معدنی استفاده کنند.»
رئیس اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی دزفول گفت: «شهروندان میتوانند به آب معمولی کمی لیموترش یا مقدار خیلی کمی نمک اضافه کنند تا به تامین الکترولیتهای بدن کمک کند و از خطرات احتمالی ناشی از نوشیدن آب معمولی جلوگیری کنند. از عموم مردم میخواهیم با رعایت این توصیهها، از خود و عزیزانشان در برابر خطرهای گرمازدگی محافظت کنند.»
در مقابله با گرمازدگی چه کنیم؟
با آغاز موج گرما در کشور از حدود چند هفته گذشته، برخی از شهرها در حالت آمادهباش قرار گرفتهاند؛ در این شرایط نیاز است تا برای جلوگیری از خطرهای ناشی از این گرما مانند عوارض اشعه فرابنفش و بروز گرمازدگی اقداماتی انجام شود؛ در مرحله نخست مهمترین قدم برای جلوگیری از گرمازدگی باید توسط خود مردم برداشته شود.
در این گزارش ویدئویی، توضیحات سعید سپهریکیا، کارشناس فوریتهای پزشکی هلالاحمر را مشاهده میکنید.