قلمرو یوزپلنگ ایرانی باید ایمن شود
استاندار سمنان گفت: محیطزیست به طور برنامهمحور باید همراهِ توسعه باشد و تقابل میان محیطزیست و توسعه درست نیست. از برنامههای حفاظت از گونه ارزشمند یوزپلنگ حمایت میشود.
محمدجواد کولیوند روز شنبه در دیدار با حمید ظهرابی معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در دفتر استانداری سمنان افزود: فعالیت اقتصادی، معیشت و اشتغال، شرایطی ایجاد کرد که محیطزیست را در تقابل با توسعه قرار داده است، در حالی که باید این ۲ مساله در کنار قرار میگرفت.
استاندار سمنان گفت: آمادگی حمایت همهجانبه در حفاظت از گونههای ارزشمند از جمله یوزپلنگ آسیایی در استان سمنان وجود دارد.
وی تاکید کرد: محیطزیست باید در اجرای برنامهها، سند چشمانداز تعریف کند و با آسیبشناسی این حوزه، به رفع مشکلات بپردازد.
کولیوند بیان کرد: مسوولی عملیاتی و میدانی هستم و مدیران نیز باید به همین روش پیگیر رفع مشکلات باشند.
به گفته وی، بنیان اشتباه در حوزه محیط زیست مانع پیشرفت کار است و باید آسیبشناسی و رفع موانع مدنظر باشد.
مدیران سختگیریهای بیمورد نداشته باشند
وی گفت: مدیر باید انعطافپذیر باشد و کار گروهی انجام دهد و در رفع موانع تسریع و از سختگیریهای بیمورد پرهیز کند.
استاندار سمنان با بیان اینکه صداقت سیاستی است که شکست ندارد، اظهار کرد: با اطلاعات غلط نمیتوان تصمیم درست گرفت و انتظار میرود مسوولان هر گونه رخدادی را دقیق در اسرع وقت به استاندار اطلاع دهند.
تلاش برای ارتقای ایمنی قلمرو یوزپلنگها
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سمنان نیز در این دیدار گفت: سالانه بین ۳۵۰ تا ۳۶۰ نفر در جادههای این استان بر اثر تصادف فوت میکنند که حدود ۲۰۰ فوتی در تصادفات مربوط به جادههای اصلی است.
محمد حمیدی افزود: تلف شدن حتی یک قلاده یوزپلنگ در جهان مورد توجه است و ایمنسازی قلمرو یوزپلنگ در جاده تهران - مشهد در محدوده استان سمنان با نصب دوربین کنترل سرعت در طول بین ۶۰ تا ۷۰ کیلومتر از این مسیر و حصارکشی از جمله تلاشها در این زمینه است.
زیست ۱۸ قلاده یوزپلنگ در توران استان سمنان
مدیرکل سابق حفاظت محیطزیست سمنان هم گفت: ۱۸ قلاده یوزپلنگ شامل هشت قلاده بالغ و ۱۰ قلاده نابالغ در طبیت توران شهرستان شاهرود زیست میکنند.
بهرامعلی ظاهری افزود: از مجموع توله یوزپلنگهای نابالغ ۶ توله یوزپلنگ امسالی و چهار توله ۲ ساله هستند که به زودی بالغ میشوند و نویدبخش پویایی جمعیت این گونه ارزشمند هستند.
وی ادامه داد: برای نخستین بار در ایران «سند رشد توله یوزپلنگ» در استان سمنان تصویب و اجرا شد و ۲۵۰ هزار هکتار از عرصههای مرتعی قلمرو یوزپلنگ از وجود دام و سگ گله پاکسازی شد.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست به منظور شرکت در آیین معرفی سعید یوسفپور به عنوان مدیرکل حفاظت محیطزیست سمنان و تکریم ظاهری به این استان سفر کرد.
یوزپلنگ ایرانی در فهرست اتحادیه بینالمللی حفاظت از محیط زیست قرار دارد، به معنای اینکه گونهای «در خطر انقراض» است، حدود ٢ هزار سال پیش یوزها در بیشتر نقاط آسیا حضور داشتند، اما اکنون یوزپلنگ آسیایی، ایران و بخشهایی از استان سمنان را خانه امن خود یافته است و اکنون مسوولان و متخصصان بومی در سایت تکثیر در اسارت و ارتقای امنیت پارک ملی توران تغییر سرنوشت یوزپلنگ از خطر انقراض را دنبال میکنند.
منطقه توران یا خارتوران در شرق استان سمنان در شهرستان شاهرود یکی از سه منطقه حفاظت شده ایران با مساحت یک میلیون و ۴۷۰ هزار هکتار، خاستگاه زیست یوزپلنگ ایرانی به شمار میرود.
یوزپلنگ جزو گربهسانان محسوب میشود و گربهسانان امکان زادآوری ۲ بار در سال و دوره بارداری سه ماه دارد و به طور معمول فصلهایی که رطوبت هوا بیشتر است برای جفتگیری این گونه ارزشمند مناسب است و بر پایه تحقیقات انجام شده، دی و بهمن بهترین ماههای سال برای جفتگیری یوزپلنگ آسیایی است که پس از ۹۰ روز معمولا در اردیبهشت ماه توله به دنیا میآید.
براساس تحقیقات انجام شده، یوزپلنگ جزو پستانداران چندهمسری است و یوزپلنگ آسیایی از ۲ تا سه سالگی بالغ شده و تا هشت سالگی قدرت زادآوری دارد و نوع زایش یوزپلنگ آسیایی چندقلوزایی است.