|

160 هزار امضا در مخالفت با قانون حجاب

کارزارهای ثبت شده‌ی مخالفت با قانون حجاب و عفاف از سوی گروه‌های مختلف مردم از مرز 160 هزار امضا عبور کرد.

160 هزار امضا در مخالفت با قانون حجاب
مریم لطفی خبرنگار گروه جامعه روزنامه شرق

به گزارش شرق، بیش از یک هفته است که اعلام شده قانون حجاب و عفاف از ۲۳ آذر ابلاغ می‌شود. این خبر با موج گسترده‌ی مخالفت گروه‌های مختلف مردم همراه بود و این مخالفت‌ها هنوز و همچنان ادامه دارد. این وضعیت در حالی است که یکی از شعارهای انتخاباتی رئیس‌جمهور مقابله با گشت ارشاد بود و گرچه در این قانون دیگر خبری از گشت‌های ارشاد اجباری نیست، اما عرصه به مراتب بیش از گذشته بر زنان تنگ خواهد شد. هنوز مشخص نیست که رئیس‌جمهور چقدر در ابلاغ این قانون مصمم است؛ چند روز پیش او در دومین گفتگوی تلویزیونی خود اعلام کرد که این قانون ابهامات زیادی دارد و دستگاه‌های اجرایی نیز آمادگی لازم برای اجرای این قانون را ندارند. 

 

از سوی دیگر فشار برخی چهره‌ها هم بر نگرانی‌ مردم افزوده است. چند روز پیش، غلامحسین محسنی‌اژه‌ای گفته بود: «عفاف و حجاب امروز بدون تردید به وضعی که اکنون در برخی خیابان‌ها دیده می‌شود به هیچ وجه و با هیچ منطقی درست نیست و باید برای آن فکری داشته باشیم. قانونی وضع شده که باید ابلاغ و اجرا شود و اگر کم و کاستی دارد و نیاز به اصلاح وجود دارد باید نمایندگان مجلس آن را اصلاح کنند و وحی منزل نیست همچنین چنانچه نیاز به تفسیر وجود دارد و ابهامی دارد هم مجلس باید این اقدام را انجام دهد».

 

به موازات تاکید برخی مسئولان بر اجرای قانون حجاب، کارزارهای مختلف مردمی برای مقابله‌ی تمام قد با این قانون پا گرفته است. کارزارهای مختلفی که با مخاطب قرار دادن رئیس‌جمهور و رئیس مجلس شورای اسلامی و با امضای بیش از 160 هزار نفر، نسبت به پیامدهای ناگوار اجرای این قانون در جامعه هشدار می‌دهند و بدون تردید و لکنت خواستار توقف اجرای آن هستند. البته فشارها در این میان کم نیست. پریروز، حامدی بیدی، مدیرعامل پلتفرم کارزار در توئیتی از فشار نهادهای امنیتی برای حذف کارزارهای مخالفت با قانون حجاب خبر داد: «یکی الان زنگ زد گفت از پلیس امنیت تماس می‌گیرم، تمام کارزارهای مخالفت با قانون حجاب و عفاف رو حذف کنید! گفتم دستور قضایی لازم داره. گفت دستور قضایی رو الان دارم بهت ابلاغ میکنم دیگه! گفتم تلفنی نمیشه، رسماً باید ابلاغ بشه. گفت پس بهشون میگم تمکین نکردی!»

 

البته کارزارها هنوز به سیاق قبل برقرار است و علاوه بر آن به صورت مستمر بیانیه‌هایی نیز در مخالفت با قانون حجاب از سوی اقشار مختلف مردم رسانه‌ای می‌شود.

 

کارزاری از طرف عموم مردم: بیش از 61 هزار امضا

همزمان با اعلام رسمی تاریخ ابلاغ قانون «حمایت از حجاب و عفاف»، نگرانی‌ها از اجرای این قانون به شدت افزایش یافت. 13 آذر جمعی از شهروندان، با ثبت کارزار «درخواست جلوگیری از اجرای قانون حجاب و عفاف» خطاب به رئیس‌جمهور اعتراض خود را نسبت این قانون اعلام کردند؛ «آن را در مغایرت با حقوق شهروندی دانسته و معتقدیم در این قانون نسبت به طیف گسترده‌ای از جامعه به ویژه زنان، جرم‌انگاری صورت گرفته است؛ لذا اجرای آن در منافات با وفاق ملی خواهد بود».

 

آنها از مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور خواسته‌اند که در جهت وفاق ملی، صیانت از حقوق اساسی شهروندان و همچنین افزایش امید به بهبود شرایط کنونی، از تمامی اختیارات قانونی و ظرفیت‌های فراقانونی خود استفاده کرده و از اجرای قانون حجاب و عفاف جلوگیری کند. تا زمان تنظیم این گزارش 61 هزار و 868 نفر از عموم مردم به جمع امضا کنندگان این کارزار پیوسته بودند.  

 

کارزاری از سوی زنان اندیشمند: بیش از 59 هزار امضا

همان روز، جمعی از زنان اندیشمند کشور کارزار دیگری با عنوان «لغو ابلاغ قانون حجاب و عفاف در راستای وفاق ملی و جلوگیری از تنش‌های فرهنگی و اجتماعی». خطاب به مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور و محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی ثبت کردند. آنها ضمن ابراز تشویش و نگرانی نسبت به عواقب اجرای این قانون در شرایط حساس داخلی و منطقه‌ای کشور، خواستار توقف ابلاغ و اجرای این قانون و بازنگری آن شدند.

 

در بخشی از متن کارزار آنها آمده است: «ما امضاکنندگان این کارزار ضمن تأکید بر توصیه قرآن کریم به مقوله حجاب و التزام قلبی و عملی ما به این مهم، نص متقن قرآن کریم را فاقد هرگونه تحمیل و اجباری در این زمینه می‌دانیم، و همچنین عاری از هر گونه مجازات و جریمه‌ای برای افراد سالب حجاب. لذا با توجه به اینکه ما مسلمان و پیرو سیره نبوی و امامان معصوم (ع) هستیم، باور داریم سیره و اخلاق و گفتمان پیامبر اعظم، محمد (ص) توام با مودت و مهربانی بوده و به گواه تاریخ، ما حتی یک مورد مبنی بر بدرفتاری و مجازات آن حضرت و وارثان مطهرش در این خصوص نداشته‌ایم».

این کارزار از زمان ثبت تا لحظه تنظیم این گزارش با 59 هزار و 484 امضا همراه بوده است.

 

کارزاری از سوی زنان ایرانی: بیش از 27 هزار امضا 

زنان ایرانی کارزار دیگری را هم در روز 13 آذر ماه با عنوان «مخالفت با ابلاغ قانون عفاف و حجاب» ثبت کردند. مخاطب این کارزار هم مانند دو کارزار دیگر رئیس‌جمهور بود. به گفته‌ی آنها «این قانون دخالت در حریم شخصی انسان‌ها تلقی می‌شود و شخصیت و هویت زنان ایرانی را نشانه گرفته و انسانیت زنان و مردان شریف ایران‌زمین را زیر سوال برده است». 

 

آنها از رئیس‌جمهور خواسته‌اند که صدای فریادشان را در سکوتی که بر آنها تحمیل شده است، بشنود و به این موضوع رسیدگی کند. این کارزار تاکنون با امضای 27 هزار و 567 نفر از زنان ایرانی همراه بوده است. 

 

بیانیه متعدد در مخالفت با قانون حجاب

علاوه بر سه کارزار یاد شده، پیش از این نیز کارزارهای دیگری از جمله «اعتراض به احداث کلینیک ترک بی‌حجابی و از بین بردن وفاق ملی» در تاریخ 23 آبان با دو هزار و 310 امضا و همچنین کارزار «درخواست از رئیس‌جمهور پزشکیان، برای جلوگیری کامل از اجرای قانون موسوم به عفاف و حجاب» در 13 آذر با 7 هزار و 141 امضا ثبت شده بود. 

همچنین در روزهای گذشته بیانیه‌های مختلفی نیز از سوی گروه‌های مختلف در مخالفت با اجرای قانون حجاب منتشر شد. از جمله بیانیه‌ی جمعی از جامعه شناسان ایران در اعتراض به فرمان حجاب و عفاف، بیانیه‌ی بیش از ۱۴۰ روزنامه‌نگار در اعتراض به قانون حجاب و عفاف، بیانیه‌ی بیش از 100 سینماگر در نفی «قانون حجاب» و بیانیه‌ی فعالان و نهادهای حقوق کودک که گفته بودند قانون عفاف و حجاب در تقابل با حقوق بنیادین کودک است.