|

سدسازی در افغانستان، تشدید بحران آب در ایران

یک پژوهشگر و فعال محیط‌زیست به خبرآنلاین می‌گوید: «ساخت سد "پاشدان" توسط افغانستان روی یکی از سرشاخه‌های هریرود، مشکلات متعددی را برای تأمین آب شرب به ویژه برای مردم در محدوده خراسان رضوی ایجاد می‌کند.»

سدسازی در افغانستان، تشدید بحران آب در ایران

به گزارش شبکه شرق ؛ ساخت سدی به نام «پاشدان» روی یکی از سرشاخه‌های هریرود توسط طالبان که حاکمان فعلی افغانستان به شمار می‌روند، تأمین آب شرب مشهد در استان خراسان رضوی با بیش از ۲ میلیون نفر جمعیت را دچار اختلال می‌کند.

این اولین بار نیست که افغانستان با سدسازی و ایجاد موانع در انتقال حقابه ایران مشکل‌آفرینی می‌کند و عملکرد حاکمان افغانستان در دوره‌های متوالی به همین روند بوده است.

خبرنگار خبرآنلاین برای بررسی دقیق مسئله ساخت سد جدید «پاشدان» و عوارض و آسیب‌هایی که متوجه ایران می‌کند، با محمد درویش، پژوهشگر و فعال محیط‌زیست، به گفت‌وگو پرداخته است؛ مشروح گفتگو را در ادامه بخوانید:

ساخت سد جدید در مرزهای مشترک ایران و افغانستان توسط طالبان چه آسیب‌هایی را متوجه محیط زیست ایران می‌کند؟

مهم‌ترین اولویت حکومت افغانستان در دوره‌های مختلف مهار آب‌ها بوده است و این مسئله فقط مربوط به طالبان نیست؛ اقدامات و کمک‌های فنی ترکیه، هند، چین، آذربایجان و آمریکا هم در مهار آب‌ها به افغانستان کمک‌های فنی می‌کنند تا سدهای مورد نظر با سرعت بیشتری ساخته شوند و در حوزه آبخیز هیرمند که به سیستان و بلوچستان و زابل در کشور ما منتهی می‌شود، در حال ساخت ۷ سد جدید هستند و یکی از این سدها اخیرا افتتاح شد.

در حوزه هریرود که به دشت مشهد و خراسان کشور ما منتهی می‌شود هم تعداد ۷ سد دیگر توسط افغانستان و کشورهایی که به این کشور کمک می‌کنند، در حال ساخت است و یکی از این سدها هم طی ماه‌های اخیر افتتاح شد و این روند سدسازی ادامه دارد.

ساخت سد پاشدان توسط افغانستان روی یکی از سرشاخه‌های هریرود، مشکلات متعددی را برای تأمین آب شرب مردم در محدوده خراسان رضوی ایجاد می‌کند.

ما سال‌هاست که طی توافق‌نامه‌ای که با دولت ترکمنستان داشتیم و سد دوستی را ساختیم، به شدت محتاج آب از هریرود هستیم تا هم نیازهای مردم مشهد به آب شرب را تأمین کرده و هم بر اساس تعهداتمان در توافق‌نامه فوق، نیازهای عشق‌آباد در ترکمنستان را تأمین کنیم.

از زمانی که هندی‌ها سد سلما را برای افغانستانی‌ها روی سد هریرود ساختند، با بحران در سد دوستی روبرو شدیم و چند سال است که این بحران جدی شده است و فقط یک رگه کوچکی از آب، آن‌ هم در مواقع تَر سالی می‌تواند وارد سد دوستی در ایران بشود و البته حتی این رگه کوچک هم بعد از ساخت سد جدید «پاشدان» از بین خواهد رفت و ایران و ترکمنستان خیلی نمی‌توانند، روی آب این سد حساب کنند؛ مگر در صورت وقوع سیل‌های بی‌سابقه و پرحجمی که از مخازن ساخته شده روی هریرود بیشتر باشد و این هم تا ۱۰ سال دیگر امکان‌پذیر نیست.


 

منبع: خبر آنلاین