|

در گفت‌وگوی شبکه شرق با رئیس انجمن ویروس‌شناسی ایران مطرح شد:

آیا ویروس‌ها قوی‌تر شدند؟

طبیعت ویروس‌ها این است که در مواجهه با میزبان‌های خود، سعی می‌کنند شرایط جدیدی برای خودشان رقم بزنند تا بتوانند بر میزبان خود برتری پیدا کنند. این طبیعت هوشمندی ویروس‌ها است. اما در عین حال با وجودی که نباید نگرانی از این بابت داشت، باید مراقبت‌ها را در سطوح مختلف در نظر گرفت. از طرفی دستگاه سلامت هم باید برنامه‌های مراقبتی در نظر بگیرد و پایش ویروس‌های در گردش را به صورت منظم انجام دهد.

آیا ویروس‌ها قوی‌تر شدند؟

به گزارش شبکه شرق، هر سال با انواع ویروس‌های جدید، مخصوصا در فصل‌های سرد سال مواجه می‌شویم که ابتلا به آن، تخت‌های بیمارستانی را شلوغ‌تر از سال قبل می‌کند. به طور مثال نسبت به سال‌های قبل، تعداد بیماران مبتلا به انفلوآنزا که به درمان جدی برای بهبود نیاز دارند بیشتر شده است. با این حساب علیجان ترابی رئیس انجمن ویروس شناشی ایران در گفت‌گو با شبکه شرق به این سوال پاسخ داد که آیا ویروس‌ها قوی‌تر شدند؟

این ویروس شناس، به ویروس‌هایی که در حال حاضر در گردش هستند اشاره کرد و گفت:«فصل پاییز و زمستان، زمان شیوع و بروز ویروس‌های تنفسی است. برخی از آنها از قبل هم بوده و برخی دیگر مثل کرونا، در سال‌های اخیر به آن اضافه شده است. اما شایع‌ترین آن ویروس آنفلوآنزا است. الان ویروس آنفلوآنزا H1N1  در کشور شایع شده  که در کنارش هم ویروس‌های دیگری از پارامیکس ویروس‌ها، راینو ویروس‌ها، آدنو ویروس‌ها یا ویروس کرونا و ویروس‌های متنوع دیگر هم باشند که همیشه در گردش هستند. حتی پاپیلوم یا ویروس‌های انسانی که موارد گزارش شده برای برخی از این ویروس‌ها خیلی کم بوده است.»

 

همراهی ویروس آنفلوآنزا یا باکتری و ویروس‌های دیگر

ایشان اشاره می‌کند:« ما پاندمی‌های آنفلوآنزا داشتیم که هر سال هم به شکلی درگیر این ویروس هستیم. الان در مواقعی این ویروس‌ها با باکتری یا ویروس‌های دیگر همراه می‌شوند که در این شرایط شدت بیماری مقداری شدیدتر می‌شوند. همین موضوع بر افزایش بستری‌های بیمارستانی اثر خواهد داشت. احتمالا ویروس آنفلوآنزا هم به واسطه همراهی‌اش با باکتری و ویروس‌های دیگر شرایط را برای بیماران سخت‌تر کرده است. تا الان هم در سراسر کشور گزارشی از ویروس انسانی پاپیلوم به صورت رسمی نداریم و اگر هم باشد ویروس جدی نخواهد بود. در گذشته هم این ویروس بوده و عمدتا کودکان و افراد مسن را درگیر می‌کرده است. به هر حال با وجود تجربه کرونا و ویروس‌های تنفسی که داشتیم، باید مراقبت‌های معمول را حفظ کنیم. رعایت فاصله از فرد سرما خورده، استفاده از ماسک، شست و شوی دست، قرنطینه و رعایت اصولی که در دوران کووید رعایت کردیم، یک راه برای کاهش چرخش این ویروس و مخاطرات جامعه خواهد بود.»

 

هدف ویروس برتری بر میزبان یا بدن انسان است

ترابی در مورد قوی‌تر با پیچیده‌تر شدن ویروس‌ها می‌گوید:«طبیعت ویروس‌ها این است که در مواجهه با میزبان‌های خود، سعی می‌کنند شرایط جدیدی برای خودشان رقم بزنند تا بتوانند بر میزبان خود برتری پیدا کنند. این طبیعت هوشمندی ویروس‌ها است. اما در عین حال با وجودی که نباید نگرانی از این بابت داشت، باید مراقبت‌ها را در سطوح مختلف در نظر گرفت. از طرفی دستگاه سلامت هم باید برنامه‌های مراقبتی در نظر بگیرد و پایش ویروس‌های در گردش را به صورت منظم انجام دهد.»

 

مرگ و میر صد در صد پرندگان

ایشان در مورد آنفلوآنزای پرندگان اضافه میکند:« این روزها بحث آنفلوآنزای پرندگان هم مطرح شده است و می‌دانیم این ویروس در پرندگان با مرگ و میر صد در صد همراه است. افرادی هم که زیاد با پرندگان سر و کار دارند، امکان دارد درگیر شوند و مرگ و میر 50 تا 60 درصد برای افرادی که ویروس را دریافت می‌کنند امکان دارد اتفاق بیوفتد. هر چند که خوشبختانه تا الان گزارشی از ابتلای انسان به انسان آنفلوآنزای پرندگان گزارش نشده است. اما برای این اتفاق ویروس فقط به یک جهش و تغییر جدی نیاز دارد. اگر این اتفاق بیوفتد می‌تواند منجر به حادثه خطرناکی شود، اما تا الان این اتفاق نیوفتاده و امید داریم اتفاق هم نیوفتد چون آسیب پذیری جامعه را هم زیاد خواهد کرد. »

ترابی در پایان گفت:« با این حساب نمی‌توان گفت مثلا ویروس آنفلوآنزای امروز از سال‌های قبل قوی‌تر شده. چون ممکن است برخی ویروس‌ها قوی‌تر شده باشند و برخی دیگر حتی ضعیف‌تر، این موضوع به پارامترهای مختلفی نیاز دارد که به این شکل نمی‌توان نتیجه گیری مشخصی کرد.»