۴ هزار کشته در تصادفات طی ۳ سال
بر اثر حوادث رانندگی سالیانه هزاران نفر از شهروندان ایرانی جان خود را در جادههای کشور از دست میدهند. اگر نگاهی به آمار قربانبان حوادث رانندگی در سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ بیندازیم، متوجه خواهیم شد که تنها در مدت زمان ۳ سال بیش از ۵۴ هزار نفر در سوانح رانندگی جان باختهاند.
![۴ هزار کشته در تصادفات طی ۳ سال](https://cdn.sharghdaily.com/thumbnail/noubFR4xeRG1/f3RIJfgnyU4T0Uu3o7ve-VbT9FKRjpcKI1vgfm4pfv__5FnUbUVuHI1x6a9YMGSvC-4UOxG1c-sX_Np2WV4AG9c54qCsllJjWoO2vfSlzgh7Zk5lGDR61FKfZAWRG6vKJ7WK70JnbgUyBsxV0TE_5g,,/%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF%D9%81.jpg)
به گزارش گروه رسانه ای شرق، طبق گزارش پزشک قانونی، تلفات حوادث رانندگی در سال ۱۴۰۱، حدود ۱۹ هزار و ۴۹۰ نفر و در سال ۱۴۰۲ حدود ۲۰ هزار و ۴۵ نفر بوده است. در ۹ ماهه سال جاری، تعداد نفرات جان باخته بر اثر تصادفات ۱۴ هزار و ۹۴۵ نفر اعلام شده که این آمار ۹ ماهه سال جاری، نزدیکی میکند با آمار تلفات حوادث رانندگی یک سال تمام در سال ۱۳۹۵ که ۱۵هزار و ۹۳۲ نفر بر اثر تصادفات کشته شدهاند.
تلفاتی که در جادهها به دلایل مختلف از جمله کیفیت نامطلوب خودروها، فرسودگی و قدیمی بودن آنها، جادهها و دیگر عوامل که به آن در ادامه خواهیم پرداخت، نزدیکی میکند با تعداد نفراتی که در حوادث طبیعی زلزله جان خودشان را از دست دادند. در زلزله بم سال ۱۳۸۲ حدود ۳۴ هزار نفر، زلزله رودبار و منجیل در سال ۱۳۶۹، حدود ۳۵ هزار نفر و زلزله طبس در سال ۱۳۵۷ حدود ۲۰ هزار نفر کشته به همراه داشت.
*آمار کشته شدگان حوادث رانندگی در سال ۱۴۰۲
همان طور که گفته شد، در سال ۱۴۰۲، بیش از ۲۰ هزار نفر در حوادث رانندگی جان خود را از دست دادند. از این آمار ترسناک، ۱۵ هزار و ۸۵۴ نفر مرد و ۴ هزار و ۱۹۱ نفر زن بودند. در این سال ۳۹۱ هزار و ۶۹ نفر نیز در تصادفات مصدوم شدند و به مراکز پزشکی قانونی مراجعه کردند. تعداد مصدومان تصادفات سال ۱۴۰۲ نیز نسبت به سال قبل از آن (۱۴۰۱)، ۵.۹ درصد بیشتر بود.
طبق بررسی آمارهای مربوط به حوادث رانندگی در دهه ۹۰، تعداد کشتههای تصادفات از سال ۱۳۹۱، به کمتر از ۲۰ هزار نفر و در برخی موارد به ۱۵ هزار کشته در سال رسیده بود. اما متأسفانه در سال۱۴۰۲ با ثبت ۲۰ هزار و ۴۵ کشته در حوادث رانندگی، پس از گذشت ۱۱ سال آمار تلفات تصادفات، مجدد از مرز ۲۰ هزار نفر عبور کرد. این درحالی است که از سال ۱۳۹۱ تا پایان ۱۴۰۱ آمار کشتههای تصادفات همواره کمتر از ۲۰ هزار نفر بود.
در این سال ۱۳ هزار و ۷۷۰ نفر در محورهای برون شهری، ۴ هزار و ۹۳۰ نفر در مسیرهای درون شهری، یکهزار و ۱۲۰ نفر در مسیرهای روستایی و مابقی کشتهها نیز در سایر مسیرها جان خود را از دست دادهاند. در سال ۱۴۰۲، بیشترین آمار تلفات تصادفات به ترتیب در استان های فارس با یکهزار و ۶۱۴ مورد فوتی، تهران با یکهزار و ۴۴۹ مورد فوتی و سیستان و بلوچستان با یکهزار و ۴۳۶ مورد فوتی بود. کمترین آمار تلفات نیز در استان های ایلام با ۱۷۳ مورد فوتی، کهگیلویه و بویراحمد با ۲۲۴ مورد فوتی و اردبیل با ۲۴۳ مورد فوتی ثبت شده است.
*حدود ۲۰ هزار نفر، تلفات سالیانه سوانح رانندگی در ایران
سردار تیمور حسینی رئیس پلیس راهور فراجا، در آبان سال جاری به مناسبت روز جهانی یادواره قربانیان حوادث رانندگی گفت: سالانه حدود ۲۰ هزار نفر در سوانح رانندگی در ایران جان خود را از دست میدهند. بالغ بر ۳۹۱ هزار نفر دیگر نیز دچار مصدومیتهای شدید میشوند. این آمار نه تنها از نظر انسانی فاجعهبار است، بلکه از لحاظ اقتصادی و اجتماعی نیز آثار جبرانناپذیری به همراه دارد. بررسیها نشان میدهد که عوامل متعددی از جمله تخلفات رانندگی، وضعیت نامناسب جادهها، نقص فنی خودروها و حتی شرایط اجتماعی و اقتصادی میتوانند در بروز این حوادث نقش داشته باشند.
حسینی اظهار داشت که در کنار اقدامات پلیس که بخش عمدهای از مسئولیت نظارت و اجرای قوانین رانندگی را بر عهده دارد، وزارتخانهها و سازمانهای مختلف نیز باید در این راستا گامهای اساسی بردارند. وزارت کشور و شهرداریها میتوانند با اصلاح و بهبود زیرساختهای شهری و جادهای، به ویژه در نقاط پرحادثه، به کاهش تصادفات کمک کنند.
رئیس پلیس راهور فراجا بیان کرد که در هر شبانه روز ۲ میلیون و ۱۰۰ تردد در جادههای کشور اتفاق میفتد که با توجه به این میزان ترددهای بسیار، نیازمند تغییر رویکرد برای نظارت بر ترافیک جادهها هستیم و حدود ۷۰ درصد جانباختگان تصادف، ناشی از تصادفات جادههای کشور است.
*اصلاح قوانین مهمتر از افزایش نرخ جریمهها
حسینی همچنین در خصوص تغییرات در نرخ جریمهها و تأثیر آن بر کاهش تصادفات نیز اظهار کرد: با وجود افزایش نرخ جریمهها، هیچ تغییر محسوس و قابل توجهی در کاهش تصادفات مشاهده نکردهایم. این امر نشان میدهد که صرفاً تغییرات در نرخ جریمهها به تنهایی نمیتواند باعث کاهش حوادث ترافیکی شود و برای این منظور باید مجموعهای از اقدامات فرهنگی، آموزشی، نظارتی و زیرساختی به طور همزمان به کار گرفته شود. برای بهبود وضعیت ترافیک و کاهش تلفات انسانی و مالی، باید همه توان کشور در جهت انجام اقدامات عملی و پایدار در این حوزه متمرکز شود.
این مقام انتظامی ضمن ارائه راهکارهایی از جمله ارتقای ایمنی خودرو، اقدامات فرهنگی و آموزشی، توجه ویژه به ایمنی راه افزوده بود که ما از وزارت صمت و سازمان استاندارد انتظار داریم که به منظور کاهش تلفات، اقدامات جدی در راستای ارتقای ایمنی خودروها انجام دهند. تغییر نگرش و رفتار رانندگان از طریق برنامههای آموزشی و تبلیغاتی باید در اولویت قرار گیرد. تنها در صورتی که فرهنگ رعایت قوانین در جامعه نهادینه شود، میتوان امیدوار به کاهش حوادث رانندگی بود.
*عید نوروز، پر تلفات ترین ایام سال در حوادث رانندگی
ایام عید نوروز، پر تردد ترین ایام در طول سال در جادههای کشور است. آمارهایی که از تعداد تصادفات و شمار قربانیان حوادث رانندگی منتشر میشود نگران کننده است. بر اساس آماری که سازمان پزشکی قانونی در اختیار ایسنا قرار داده است، در ۱۰ سال اخیر، یعنی از سال ۱۳۹۳ تا سال۱۴۰۲، تعداد کشته شدگان تصادف در تعطیلات نوروزی، به ترتیب ۱۰۸۴، ۹۶۸، ۹۶۴، ۸۷۴، ۱۰۳۴، ۹۱۴، ۵۳۴، ۱۰۸۰، ۱۱۴۶ و ۱۲۱۷ نفر بوده است. در مجموع در این ۱۰ سال، ۹ هزار و ۸۱۵ نفر در ایام نوروز بر اثر تصادفات جان خود را از دست دادهاند.