|

تنها 30 درصد از پذیرفتگان پزشکی سهمیه‌ای هستند

رئیس مرکز ملی تحقیقات راهبردی آموزش علوم پزشکی گفت: 30 درصد دانشجویان رشته‌های برتر علوم پزشکی از طریق سهمیه پذیرفته می‌شوند. سهمیه، پدیده‌ای مذموم نیست، چراکه در کشورهای توسعه‌یافته نیز از این سازوکار استفاده می‌شود؛ اما نباید دچار افراط و تفریط شد، به‌گونه‌ای که موجب ناعدالتی یا مهاجرت نخبگان شود.

تنها 30 درصد از پذیرفتگان پزشکی سهمیه‌ای هستند

رئیس مرکز ملی تحقیقات راهبردی آموزش علوم پزشکی با بیان این که ۳۰ درصد دانشجویان رشته‌های برتر علوم پزشکی سهمیه‌ای هستند، درباره آخرین خبرها از مصوبه تأثیر معدل در کنکور، توضیح داد.

شهرام یزدانی امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه درباره سهمیه‌های کنکور اظهار کرد: 30 درصد دانشجویان رشته‌های برتر علوم پزشکی از طریق سهمیه پذیرفته می‌شوند. سهمیه، پدیده‌ای مذموم نیست، چراکه در کشورهای توسعه‌یافته نیز از این سازوکار استفاده می‌شود؛ اما نباید دچار افراط و تفریط شد، به‌گونه‌ای که موجب ناعدالتی یا مهاجرت نخبگان شود.

وی افزود: هدف از اعطای سهمیه در جهان، ایجاد عدالت، تنوع و احترام اجتماعی است. ما معتقدیم که همه افراد باید از فرصت برابر برای تحصیلات عالی برخوردار باشند. برخی شرایط، خارج از اختیار فرد است؛ برای مثال، وضعیت مالی، میزان دسترسی به مدرسه یا امکان انتخاب معلم. ما باید تلاش کنیم تأثیر این عوامل اجتماعی را که فرد در شکل‌گیری آن‌ها نقشی ندارد، به حداقل برسانیم.

رئیس مرکز رئیس مرکز ملی تحقیقات راهبردی آموزش علوم پزشکی درباره بازنگری سهمیه‌های کنکور ادامه داد: در جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشنهادهایی ارائه شده، اما هنوز تصمیم مشخصی اتخاذ نشده است. رئیس‌جمهور دستور داده که کمیته‌ای در شورای عالی انقلاب فرهنگی این موضوع را بررسی کند. در حال حاضر، سهمیه ایثارگران، رزمندگان و جانبازان به‌صورت جداگانه در نظر گرفته می‌شود، اما پیشنهاد این است که تمامی سهمیه‌ها به‌طور یکپارچه بررسی شوند.

وی همچنین درباره مصوبه تأثیر معدل در پذیرش دانشگاه‌ها اظهار کرد: مطالعات متعددی در سطح جهان و کشور انجام شده تا مشخص شود میزان تأثیر معدل در پیش‌بینی عملکرد افراد پس از فارغ‌التحصیلی چقدر است. در رشته پزشکی، این تأثیر 25 درصد برآورد شده، یعنی یک‌چهارم کیفیت طبابت یک فرد به معدل وی مرتبط است. این میزان تأثیر در مقاطع تخصصی، تنها 6 درصد است؛ به این معنا که معدل، پیش‌بینی‌کننده مناسبی برای عملکرد آینده تحصیلی افراد نیست و نمی‌تواند مشخص کند که فرد الزاماً پزشک موفقی خواهد شد.

وی با تأکید بر لزوم اصلاح سازوکار پذیرش در دانشگاه‌ها تصریح کرد: به‌جای حل ریشه‌ای مشکل، در کنار کنکوری که کارایی محدودی داشت، معدل نیز به معیار پذیرش اضافه شد. در حال حاضر، شیوه پذیرش و سهم معدل در کنکور سال‌های 1404 و 1405 در دستور کار قرار دارد، اما پیش‌بینی‌ها حاکی از تغییر کلی شیوه پذیرش در سال 1406 است. در آخرین جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی، با وجود مخالفت وزارتخانه‌های بهداشت و علوم با تأثیر قطعی معدل، مصوبه تأثیر قطعی معدل پایه‌های یازدهم و دوازدهم تأیید شد، اما جزئیات آن به شورای عالی آموزش‌وپرورش سپرده شد. همکاران در تلاش‌اند تا در چارچوب مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، کمترین آسیب به دانش‌آموزان وارد شود. با این حال، به نظر می‌رسد که تصمیم نهایی تا شنبه اعلام خواهد شد.

منبع: تسنیم