|

بازگشت اتوبوس‌های برقی به تهران؛ از اشکودا تا هایگر

اتوبوس برقی دوباره به خیابان های تهران بازگشت.

بازگشت اتوبوس‌های برقی به تهران؛ از اشکودا تا هایگر

به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ اولین اتوبوس های برقی سال 71 فعالیت خود را در تهران آغاز کرد و به دلیل فرسودگی دردهه 80 جمع آوری شدند . دراین سال‌ها بارها وعده بازگشت برقی ها داده شده بود و حتی چند باری به طور آزمایشی یکی ، دو اتوبوس برقی دربرخی از نقاط شهر فعالیت کردند اما پس از چند روز اتوبوس ها از سطح شهر غیب می شدند .

IMG_20250222_101949_658

IMG_20250222_101946_128

*اولین برقی ها در تهران

مرور اخبار قدیمی نشان می دهد راه‌اندازی خطوط اتوبوس برقی تهران اواخر دهه ۶۰ مطرح شد. هدف براساس طرح اولیه، طول مسیر خط یک اتوبوس برقی ۱۸ کیلومتر تعیین شده بود ولی سرانجام به ۸ کیلومتر کاهش یافت. شرکت کنترل ترافیک با همکاری پیمانکار خارجی پیش از سال ۱۳۶۹ همه دکل‌ها و کابل‌های تامین برق را برپا کرد. پروفایل حرکت ناوگان برقی در آن زمان، شباهت زیادی به مسیر فعلی اتوبوس‌های تندرو میدان آزادی به تهرانپارس داشت. با نصب دکل‌ها و کابل‌های هوایی، پست‌های برق نیز مورد بهره‌برداری قرار گرفت. به طور همزمان کار ساخت اتوبوس‌های برقی دوکابین SKODA 15Tr در کشور چکسلواکی (سابق) انجام شد.

 

IMG_20250222_101938_449

IMG_20250222_101933_987

IMG_20250222_101935_764

اتوبوس‌ها به صورت CBU در اروپای مرکزی (کارخانه اشکودا) تولید و با قطار باری تا ایران حمل شدند. سرانجام در سال ۱۳۷۱ ، این مسیر توسط رئیس جمهور وقت اکبر هاشمی رفسنجانی و شهردار وقت غلامحسین کرباسچی افتتاح شد.

 

قبل از تهران کشورهای بلوک شرق یعنی شوروی سابق (روسیه)، چک، اسلواکی، مجارستان، اوکراین، استونی، لتونی، لیتوانی و… انواع مختلف اتوبوس اشکودا را داشتند. اتوبوس‌های سری ۱۵Tr بین سال‌های ۱۹۸۸ تا ۲۰۰۴ تولید شدند. مزیت مهم این خودرو در مقایسه با اتوبوس‌های دیزلی رایج وجود کابین مفصلی با شعاع گردش زیاد، صدای بسیار کم، ظرفیت مسافرگیری بالا و تعمیر و نگهداری آسان و کم هزینه بود. اتوبوس برقی اشکودا ۱۵Tr مشهور به ترولی باس «trolleybus»، گنجایش ۱۴۵ تا ۱۸۰ مسافر را داشت. دو پیشرانه از نوع موتور الکتریکی DC با توان ۱۲۰ و ۱۰۰ کیلووات نیروی رانشی اتوبوس را تامین می‌کرد. برق مورد نیاز از طریق دو عدد شاخک، متصل به کابل‌های بالاسری و چند پُست اختصاصی تامین می‌شد. اتوبوس SKODA 15Tr در ۱۳ تیپ ساخته شد.

 

اتوبوس های برقی نیامده غیب شدند

پس از جمع آوری اتوبوس های کابلی چندین بار مدیران شهری وقت قول بازگشت  بازگشت برقی ها را دادند . اواخر فروردین سال1401  روزنامه همشهری متعلق به شهرداری تهران از ورود نخستین اتوبوس تمام‌برقی ایرانی درخط میدان بهارستان تا میدان جمهوری به‌صورت آزمایشی آغازخبرداد.

 

درگزارش این روزنامه به فعالیت یک اتوبوس آبی‌رنگ در مسیر میدان جمهوری اسلامی تا میدان بهارستان  پرداخته و گفته شده بود   این اتوبوس برقی طی 2روز در یکی از پرتردد‌ترین مسیر‌های اتوبوسرانی تهران به‌صورت آزمایشی، حدود 1500مسافر را جابه‌جا کرد ه است .

 

این اتوبوس ها سه روز پس از فعالیت بدون این که توضیحی داده شود از سطح شهرناپدید شدند .

 

•  اتوبوس های برقی چینی در تهران

پس از وعده های بی سرانجام مدیران شهری روز گذشته تهران سرانجام شاهد فعالیت دوباره  خط اتوبوس برقی شد. احمد قیومی، مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران، از آغاز فعالیت این خط در مسیر جمهوری - بهارستان خبر داد. این مسیر ۴.۵ کیلومتری دارای ۱۰ ایستگاه در مسیر رفت و ۱۴ ایستگاه در مسیر برگشت است.

 

مشخصات فنی و عملکرد اتوبوس‌های برقی

قیومی در خصوص ویژگی‌های فنی این اتوبوس‌ها گفت: اتوبوس‌های برقی به کار گرفته شده در این مسیر از برند هایگر هستند و دارای باتری CATL LFP با ظرفیت ۴۲۲.۸۷ کیلووات ساعت می‌باشند که امکان پیمایش بیش از ۲۵۵ کیلومتر را فراهم می‌کند. این باتری از طریق سیستم خنک‌کننده مایع مدیریت حرارتی شده و در برابر شرایط محیطی سخت مقاوم است.

 

وی همچنین افزود: موتور این اتوبوس توان ۱۹۵.۳۵۰ کیلووات و گشتاور ۱۴۰۰.۳۵۰۰ نیوتن‌متر دارد و از سیستم خنک‌کننده مایع بهره می‌برد. این اتوبوس قادر به دستیابی به سرعت ۸۰ کیلومتر بر ساعت است و شتاب ۰ تا ۵۰ کیلومتر آن در ۱۰ ثانیه ثبت می‌شود.

 

امکانات رفاهی و ایمنی اتوبوس‌های برقی

قیومی درباره امکانات این اتوبوس‌ها گفته که این وسیله نقلیه دارای ۳۴ صندلی ثابت و ۲ صندلی تاشو است. علاوه بر آن، سیستم تهویه هوای VALEO، نمایشگرهای LCD برای مسافران، آینه‌های جانبی گرم‌شونده و سیستم نظارت ۳۶۰ درجه در این اتوبوس‌ها تعبیه شده است. همچنین، مدیریت برق و عملکردها از طریق سیستم CAN-BUS و مدیریت باتری (BMS) انجام می‌شود.

 

مدیرعامل شرکت واحد اتوبوسرانی تهران تأکید کرد:راه‌اندازی این خط گام مهمی در جهت کاهش آلودگی هوا، توسعه حمل‌ونقل عمومی پاک و بهبود کیفیت خدمات‌رسانی به شهروندان است. بی‌تردید با توسعه این ناوگان، شاهد تحولی مثبت در سیستم حمل‌ونقل پایتخت خواهیم بود.