|

شناسایی ۵۶۴ مبتلا به تب مالت در استان کردستان

تب مالت از جمله شایعترین بیماری‌های عفونی در ایران، خاورمیانه و نواحی وسیعی از جهان است.

شناسایی ۵۶۴ مبتلا به تب مالت در استان کردستان

انتقال از حیوان به انسان محسوب می شود که می‌تواند از طریق روش‌های مختلفی منتقل شود. آگاهی از این راه‌ها برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری ضروری است.

دکتر جهانبخش یوسفی در خصوص بیماری تب مالت اظهار کرد: تب مالت از جمله شایعترین بیماری‌های عفونی در ایران، خاورمیانه و نواحی وسیعی از جهان است.

وی افزود: این بیماری همه ساله علاوه بر زیان‌های ناشی از ازکار افتادگی مبتلایان و عوارض حاصل از آن و همچنین خسارات اقتصادی ناشی از درمان آن که به جمعیت انسان وارد می شود، باعث تقلیل منابع غذایی ناشی از کاهش تولید فراورده های دامی و جمعیت دامی به علت سقط جنین در دام‌ها و خسارات اقتصادی وارده می گردد.

وی با اشاره به اینکه عفونت در انسان به تماس مستقیم با حیوانات آلوده یا فرآورده‌های آن‌ها وابسته است عنوان کرد: تماس با حیوانات دچار سقط‌ جنین و مصرف شیر آلوده یا فرآورده‌های آن مخاطرات اصلی هستند.

دکتر یوسفی به دوره نهفتگی اشاره و تصریح کرد: از زمان وارد شدن میکروب به بدن تا شروع علایم معمولا ۱ تا ۳ هفته است هرچند مدت زمان کمتر و بیشتر هم گزارش شده است.

وی با بیان اینکه علائم بیماری تب مالت بر اساس شدت نوع بیماری است، گفت: نوع حاد از زمان شروع علایم تا ۳ ماه بعد است که در این شکل بیمار گرفتار لرز ناگهانی، درد عمومی بدن به خصوص درد پشت بوده و عرق شدید دارد. بیمار اشتهای خود را از دست داده و از ضعف و سستی شکایت دارد.

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری ها دانشگاه علوم پزشکی کردستان، به نوع تحت حاد که ۳ ماه از شروع علایم تا یکسال است اشاره کرد و ادامه داد: اغلب اوقات حالت تب‌دار اولیه وجود نداشته و آغاز آن بی سروصدا است ولی گاهی بدنبال مرحله تب‌دار حاد شروع می‌شود. شکایت اصلی بیمار از ضعف و خستگی است.

دکتر یوسفی با بیان اینکه نوع مزمن بیماری تب مالت یکسال بعد از شروع علایم بعد از یک دوره تب‌دار برای سال‌ها باقی می‌ماند، خاطرنشان کرد: باکتری‌های تب مالت می‌توانند در اعضاء مختلف بدن ایجاد عفونت موضعی نمایند، شایع‌ترین اعضاء مبتلا شامل استخوان‌ها، مفاصل، سیستم اعصاب مرکزی، قلب، ریه، طحال، بیضه‌ها، کبد، کیسه‌صفرا، کلیه‌ها، پروستات و پوست هستند وممکن است عفونت موضعی به طور همزمان در چند محل نیز ایجاد شود، این شکل بیماری در اغلب موارد در ارتباط با نوع مزمن بیماری است.

 

راه های انتقال تب مالت

وی افزود: تماس مستقیم با ترشحات، مواد دفعی یا بافت‌های حیوانات آلوده، به ویژه از طریق خراش‌ها و جراحات پوستی یا ملتحمه چشم، خطر ابتلا را افزایش می‌دهد.

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری ها دانشگاه علوم پزشکی کردستان بیان کرد: مصرف محصولات لبنی غیرپاستوریزه( مانند شیر خام، پنیر تازه، خامه، سرشیر، کره و بستنی)یکی از شایع‌ترین راه‌های انتقال است.

دکتر یوسفی گفت: استنشاق ذرات عفونی معلق در هوا، به ویژه در محیط‌هایی مانند آغل، اصطبل و آزمایشگاه‌ها، می‌تواند سبب ابتلا شود.

 

پیشگیری و کنترل تب مالت

وی عنوان کرد: اساس پیشگیری از تب مالت، کنترل آن در جمعیت حیوانی است، به همین دلیل واکسیناسیون دام ها اهمیت ویژه ای دارد و سازمان دامپزشکی سالانه و بر اساس برنامه های خود نسبت به واکسن دام ها اقدام می کند. همچنین بهداشتی بودن محل نگهداری دام از اهمیت زیادی برخوردار است.

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری ها دانشگاه علوم پزشکی کردستان، بر رعایت موارد ذیل تاکیدکرد: هنگام تماس با دام ها مخصوصا هنگام سقط جنین در دام بایستی از وسایل حفاظت فردی مثل دستکش، چکمه، ماسک و عینک محافظ استفاده شود تا از ورود ترشحات احتمالی به چشم و دهان و پوست زخمی جلوگیری شود.

دکتر یوسفی با اشاره به ضرورت مصرف فراورده های لبنی سالم و پاستوریزه ادامه کرد: در صورت استفاده از شیر محلی بایستی حداقل به مدت ۵ دقیقه جوشانده شود. پنیر محلی بایستی قبل از استفاده به مدت ۳ ماه در آب نمک ۱۷ درصد نگهداری شود. (به هر لیتر آب، ۱۲ قاشق غذاخوری سرپرنمک اضافه شود).

وی افزود: از خرید بستنی سنتی از فروشندگان دوره گرد خودداری و تاکید می‌شود بستنی‌های پاستویزه از اماکن بهداشتی تهیه شود. همچنین جگر، دنبلان و گوشت بایستی به طور کامل پخته شوند.

 

وضعیت بروز تب مالت در استان کردستان

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری ها دانشگاه علوم پزشکی کردستان، یادآور شد: از ابتدای سال جاری تا پایان آذرماه تعداد ۵۶۴ مورد مبتلا به تب مالت در استان شناسایی شده است. بیشترین بروز (تعداد مبتلا به ازای هر صدهزار نفر) مربوط به شهرستان دیواندره و کمترین بروز مربوط به شهرستان سروآباد است.

 

منبع: خبر آنلاین