دیوارکشی بیپایان؛ تئاتر شهر در حصار ناکارآمدی
پروژه پرحاشیه حصارکشی تئاتر شهر که از ابتدا با انتقاد هنرمندان، معماران و کنشگران اجتماعی مواجه بود، متوقف شده است.

به گزارش گروه رسانه ای شرق، پروژه پرحاشیه حصارکشی تئاتر شهر که از ابتدا با انتقاد هنرمندان، معماران و کنشگران اجتماعی مواجه بود، متوقف شده است. در حالی که حصارهای سفید و آبی همچنان بنای استوانهای تئاتر شهر را در محاصره دارند، دستفروشان نیز به چهارراه ولیعصر بازگشتهاند.
هم دستفروشان به چهارراه ولیعصر بازگشتند و هم پروژه پرمنتقد حصارکشی اطراف تئاتر شهر متوقف شده است. پروژهای پرحاشیه که میان چهرههای سرشناس هنری، معماری، شهرسازی و کنشگران اجتماعی مخالفان بسیاری داشت.
پروژه دیوارکشی دور تئاتر شهر میتواند با برداشتن حصارهای سفید و آبی به پایان برسد. حالا تنها این حصارها هستند که ساکنان خیابانهای اطراف و عابران پیاده را گرفتار کردهاند؛ حصارهایی که بنای استوانهای تئاتر شهر را محصور کردهاند؛ حصارهایی که بهجای حفاظت از فرهنگ، به نماد بحران مدیریت شهری تبدیل شدهاند.
آغاز ماجرا؛ وعدهای که محقق نشد
ماجرای حصارکشی دور تئاتر شهر به حدود یک سال پیش بازمیگردد. در دیماه سال گذشته، با وعدهای برای حفظ حریم این بنای فرهنگی، کلنگ اجرای طرح زده شد. قرار بود طرح حریمسازی در کوتاهترین زمان ممکن به پایان برسد و تئاتر شهر، با حفظ اصالت و زیبایی، از آسیبهای محیطی در امان بماند. هرچند پنهانکاری در انتخاب معمار و طرح، بسیاری را به نیت خیر مجریان بدبین کرده بود.
اما تغییر دولت و تغییر مدیریتی در اداره کل هنرهای نمایشی، این پروژه را متوقف کرد. در حالی که در روزهای نخست گفته شده بود پروژه قبل از برگزاری جشنواره تئاتر فجر سال ۱۴۰۳ به پایان برسد، اما هنوز دیوارهای کارگاهی و فضای محصور همچنان در محل حضور دارند. این حصار نهتنها زیبایی بنای استوانهای تئاتر شهر را از بین برده، بلکه ارتباط فرهنگی مردم با آن را نیز مختل کرده است.
انتقادها از طرح دیوارکشی
علی اعطا، معمار و عضو پیشین شورای شهر، یکی از منتقدان طرح دیوارکشی، معتقد است که حصارکشی تنها گزینه نیست:این روش باعث از بین رفتن فضای عمومی شده است. ما باید بهجای حصار، از روشهای خلاقانهتری برای حفاظت بهره بگیریم.
علیرضا نادعلی، سخنگوی شورای شهر تهران نیز از وضعیت فعلی تئاتر شهر گلایه کرده است. او با اشاره به ساماندهی چهارراه ولیعصر (عج) توسط شهرداری تهران طی سه سال گذشته، بیان کرد:پس از سه سال تلاش شهرداری تهران توانست چهارراه ولیعصر (عج) را تا حد زیادی ساماندهی کند. قسمت شمالی پارک دانشجو به وضعیتی درآمد که میتوان از آن دفاع کرد و دستفروشی و آسیبهای اجتماعی در این قسمت به شکلی که در گذشته وجود داشت، مشاهده نمیشود.
اما او در ادامه به مسئله حصارکشی اشاره کرد و گفت:مسئله حصاری است که دور تئاتر شهر ایجاد شده و قرار بود طرحی برای ساماندهی حریم ساختمان ارائه شود. ما نیز به اندازه کافی و از جهات مختلف به این امر کمک کردیم.
بیپولی یا بیتدبیری؟
از جمله مشکلات اساسی، نبود بودجه کافی است. خبرگزاری ایسنا بهنقل از منابع رسمی اعلام کرده است که پیمانکار منتظر تأمین اعتبار است و اگر بودجه تزریق شود، پروژه در حدود شش ماه به پایان میرسد.
اما کاظم نظری، مدیر سابق اداره کل هنرهای نمایشی، معتقد است که میتوان با همکاری شهرداری این مشکل را حل کرد.او به رسانه ها گفته است :این مسئله فقط به وزارت ارشاد مربوط نیست. میتوان با شهرداری تهاتر کرد. تئاتر شهر در مهمترین چهارراه تهران است و نمیشود نسبت به آن بیتفاوت بود.
آنچه مسلم است، این است که حریم تئاتر شهر بهجای حفظ این بنا، به نماد عدم هماهنگی میان نهادها تبدیل شده است. بیتوجهی مسئولان و عدم هماهنگی میان شهرداری، وزارت ارشاد و دیگر نهادهای مربوطه، به جایگاه فرهنگی تئاتر شهر ضربه زده است.
آرزوی آزادی تئاتر شهر
شاید روزی برسد که تئاتر شهر، بار دیگر بدون حصار، در دسترس همه مردم باشد. بنایی که بهجای جدایی، با آغوش باز از هنر و هنردوستان استقبال کند.