افزایش مستمری معلولان کلید خورد؛ گامی به سوی عدالت اجتماعی؟
رئیس سازمان بهزیستی درباره گلایه برخی معلولان نسبت به پایین بودن مستمری، گفت: از حدود ۱۰ میلیون فرد دارای معلولیت در کشور، تنها یکمیلیون و ۶۰۰ هزار نفر مستمریبگیر سازمان هستند. مستمری این افراد در گذشته بسیار پایین بود و ما آن را از ۹۰۰ هزار تومان به حدود یکمیلیون و ۲۰۰ تا یکمیلیون و ۳۰۰ هزار تومان در سال گذشته افزایش دادیم.

به گزارش گروه رسانه ای شرق، رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به رشد ۴۰ درصدی مستمری معلولان، گفت: رقم جدید از فروردین امسال پرداخت میشود.
سید جواد حسینی روز پنجشنبه اظهار کرد: یکی از مهمترین وظایف سازمان بهزیستی، حضور میدانی در کنار جامعه هدف و شنیدن بیواسطه مسائل آنان است. امروز نیز در همین راستا، به جمع این عزیزان آمدیم تا صدای آنها را بشنویم و برای حل مسائل آنها اقدام کنیم.
وی گفت: در سال جاری، در ۲۵ استان کشور، برنامهریزی کردهایم تا ۲۵ پنل خورشیدی برای ایجاد درآمد پایدار برای افراد دارای معلولیت راهاندازی کنیم.
حسینی افزود: در این طرح، بین ۲۰۰ تا هزار مددجو به کار گرفته خواهند شد و از آنجا که پنل خورشیدی اشتغال مستقیم محسوب نمیشود اما درآمدزاست، در برخی مناطق تصمیم داریم پایههای پنلها را بالاتر از سطح زمین اجرا کنیم تا فضای زیر آنها به کارگاههای حمایتی و اشتغال اختصاص یابد.
رئیس سازمان بهزیستی درباره گلایه برخی معلولان نسبت به پایین بودن مستمری، گفت: از حدود ۱۰ میلیون فرد دارای معلولیت در کشور، تنها یکمیلیون و ۶۰۰ هزار نفر مستمریبگیر سازمان هستند. مستمری این افراد در گذشته بسیار پایین بود و ما آن را از ۹۰۰ هزار تومان به حدود یکمیلیون و ۲۰۰ تا یکمیلیون و ۳۰۰ هزار تومان در سال گذشته افزایش دادیم.
وی افزود: در سال جاری نیز مستمری ۴۰ درصد افزایش یافت و همین ماه پرداخت آن آغاز شده است همچنین برای افراد دارای معلولیت شدید و خیلی شدید که مشمول ماده ۲۷ میشوند، مستمری از یک تا سه میلیون تومان به پیشنهاد سازمان بهزیستی در هیات دولت در حال تصویب است و به ۱.۲ تا ۳.۶ میلیون تومان برای دهک یک تا هفت افزایش خواهد یافت. برای سایر دهکها نیز این مبلغ از ۵۰۰ به ۶۰۰ هزار تومان رسیده است.
حسینی خاطرنشان کرد: البته این مبالغ هنوز کافی نیست و با واقعیتهای معیشتی فاصله دارد اما تلاش داریم از طریق ارائه خدمات مختلف همچون پوشاک، خدمات فیزیوتراپی، مددکاری، خدمات توانبخشی، ازدواج، اشتغال و مسکن، این فاصله را کاهش دهیم.
وی یادآور شد: بعد از انقلاب تاکنون حدود ۳۰۰ هزار فرد دارای معلولیت صاحب مسکن شدهاند اما هنوز ۲۰۰ هزار نفر دیگر در صف دریافت مسکن قرار دارند که در حال پیگیری آن هستیم، بهویژه برای افراد دارای دو معلول به بالا که بالغ بر ۶ هزار نفر هستند.
اهدای جهیزیه به ۶ هزار زوج دارای معلولیت
رئیس سازمان بهزیستی درباره ازدواج افراد دارای معلولیت، اظهار کرد: سال گذشته به ۶ هزار زوج دارای معلولیت جهیزیه اهدا کردیم. در زمینه اشتغال نیز تنها در سال ۱۴۰۲ برای ۶۹ هزار نفر شغل ایجاد کردیم و امسال در قالب شرکتهای تعاونی و سهامی، اشتغال پایدار برای آنها تأمین خواهیم کرد.
وی افزود: برای افرادی که امکان خروج از منزل ندارند، بهویژه زنان سرپرست خانوار، اشتغال خانگی و پنلهای خورشیدی در دستورکار است. پنلها بدون نیاز به کار مداوم، درآمدی تضمینشده ایجاد میکنند، اما با توجه به اهمیت اشتغال در حفظ عزتنفس و هویت افراد، بخشی از وامهای اشتغال – حدود ۶۰ هزار وام در سال جاری – به این حوزه اختصاص خواهد یافت.
حسینی خاطرنشان کرد: خدمات ارائهشده به معلولین تنها به مستمری محدود نمیشود. برخی از آنان خدمات پرستاری، برخی دیگر وسایل بهداشتی یا خدمات حمایتی در منزل دریافت میکنند. در همه این حوزهها تلاش کردهایم اقدامات متنوعی داشته باشیم، هرچند هنوز تا نقطه مطلوب فاصله داریم.
رئیس سازمان بهزیستی درباره بکارگیری معلولان در مشاغلی که به فعالیت فیزیکی نیاز ندارند مثل مراکز تماس ادارات یا بلیتفروشی مترو گفت: سامانهای به نام «سامانه اشتغال معلولین» راهاندازی کردهایم که افراد را براساس شدت و نوع معلولیت و تواناییهایشان به مشاغل مناسب هدایت میکند.
حسینی افزود: پایگاههای اشتغال محلی نیز راهاندازی شدهاند تا متناسب با نیازهای بومی هر منطقه و ظرفیتهای موجود، فرصتهای شغلی برای معلولین ایجاد شود. برای تقویت این مسیر، در دهه فجر گذشته ۵۰۰ تسهیلگر شغلی را در مراکز «مثبت زندگی» بهکار گرفتیم.
وی اضافه کرد: گام مهم دیگری که امسال برداشته میشود، راهاندازی «صندوق حمایت و ضمانت از فرصتهای شغلی معلولین» است که با ۲۷ پست رسمی از سازمان اداری و استخدامی مجوز آن گرفته شده و ساختمان آن در میرداماد آماده بهرهبرداری است. این صندوق میتواند به تضمین وامهای اشتغال معلولان و ایجاد شرکتهای سهامی و تعاونی کمک کند و نقش مؤثری در توسعه کارآفرینی ایفا کند.
حسینی درباره پرداخت نشدن عیدی به معلولین گفت: از سال ۱۴۰۰ تاکنون پرداخت عیدی ابتدای سال برای معلولان قطع شده است. امسال نیز تلاشها و مکاتبات متعددی انجام دادهایم اما هنوز موفق به تأمین منابع آن نشدهایم. امیدواریم با ادامه تلاشها، بتوانیم این مطالبه را محقق کنیم.
وی گفت: هفته گذشته بازدیدی از یک مرکز در تهران داشتیم که تصمیم گرفتیم آن را به «خانه هنر افراد دارای معلولیت» تبدیل کنیم. در کشور ۵۵۰۰ نخبه دارای معلولیت در بانک اطلاعاتی بهزیستی ثبت شدهاند که بسیاری از آنها در حوزه هنر فعالیت دارند. هدف ما از راهاندازی این خانه، ایجاد فضایی برای گفتوگو، فعالیت هنری و ارتقای اقتصاد هنر افراد دارای معلولیت است.
منبع:
ایرنا