اوج بارش شهاب از امشب؛ دوم اردیبهشت/ همنشینی زیبای تیر، ناهید و کیوان با هلال ماه
نخستین رویداد نجومی اردیبهشتماه، بارش شهابی چنگی یا شلیاقی است که با ZHR یا میزان بارش ساعتی سر سویه ۱۸ شهاب در ساعت، در شبانگاه سهشنبه دوم تا بامداد چهارشنبه، سوم اردیبهشتماه قابل مشاهده است.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران با اشاره وقوع بارش شهابی چنگی به عنوان اولین رخداد نجومی اردیبهشت ۱۴۰۴ طی امروز و فردا، از بارش شهابی اتا دَلوی در روزهای ۱۵ و ۱۶ اردیبهشت ماه امسال خبر داد و گفت که این یکی از معروفترین بارشهای شهابی سالانه است.
مسعود عتیقی روز سهشنبه درباره رویدادهای نجومی اردیبهشتماه امسال گفت: نخستین رویداد نجومی اردیبهشتماه، بارش شهابی چنگی یا شلیاقی است که با ZHR یا میزان بارش ساعتی سر سویه ۱۸ شهاب در ساعت، در شبانگاه سهشنبه دوم تا بامداد چهارشنبه، سوم اردیبهشتماه قابل مشاهده است.
وی سرعت شهابهای بارش شهابی چنگی را به طور میانگین ۴۶.۶ کیلومتر بر ثانیه و عامل این بارش دنبالهدار میاندوره تاچر عنوان کرد که با نام علمی C/۱۸۶۱G۱ آن را میشناسیم.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران دوره گردش این دنبالهدار به گرد خورشید را هر ۴۱۵ سال دانست و تاکید کرد: بازگشت بعدی این دنبالهدار، ۲۵۱ سال دیگر و در فروردین سال ۱۶۵۵ خورشیدی خواهد بود.
عتیقی توضیح داد که نام هر بارش شهابی به کانون بارش باز میگردد زیرا کانون بارش چنگی در نزدیکی ستاره «کرکس نشسته یا وگا» که همان ستاره درخشان آلفا در صورت فلکی چنگی رومی است با نام «بارش شهابی چنگی» قرار دارد.
آسمان ایران، اردیبهشتی شهابباران خواهد داشت
کانون بارش چنگی
اوج بارش شهاب از امشب؛ دوم اردیبهشت
وی زمان اوج بارش شهاب را ساعت ۱۶:۳۰ عصر امروز، سهشنبه دوم اردیبهشت اعلام کرد و گفت: با توجه به نور روز در طول سهشنبه و بامداد چهارشنبه سوم اردیبهشتماه میتوان نه تنها اطراف کانون بلکه در تمام پهنه آسمان به جستجوی شهابهای این بارش زیبای آسمانی پرداخت که شهابهای این بارش با سرعت ۴۶.۶ کیلومتر بر ثانیه به جو زمین برخورد میکند.
همنشینی زیبای تیر، ناهید و کیوان با هلال ماه
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران، دومین رویداد نجومی اردیبهشتماه را بامداد جمعه پنجم همین ماه، زمان مناسبی برای مشاهده و عکاسی از همنشینی سیارات تیر، ناهید و کیوان با هلال زیبای بامدادی دانست و گفت که این سیارات بالاتر از هلال ماه قرار دارند و سیاره حلقه بر گردن کیوان بالا و سمت راست هلال و سیاره درخشان ناهید بالاتر از هلال و در سمت چپ سیاره کیوان قرار دارد.
عتیقی افزود: همچنین سیاره تیر نیز کم نور و در نزدیکی هلال و قدری بالاتر قرار گرفته است که از این اتفاق که در وب سایتهای خارجی با عنوان چهره خندان یاد شده است، باید توجه کرد که نحوه قرارگیری هلال و سیارات مذکور چه بسا باعث تداعی این نکته شده است. اما آنچه که در فضای مجازی منتشر شده، تصویر دقیقی از یک چهره خندان نیست که دو سیاره ناهید و کیوان بالاتر از قوس هلال ماه قرار گرفته و عاملی برای انتشار چنین خبری شده است.
همنشینی سیارات کیوان، ناهید و تیر با هلال ماه در بامداد جمعه پنجم اردیبهشت
اوج بارش اِتا دَلوی در پایان هفته جهانی ستارهشناسی
وی به بزرگداشت هفته جهانی ستارهشناسی در همین ماه اشاره کرد و گفت که از هشتم تا ۱۴ اردیبهشت، هفته جهانی ستارهشناسی نامگذاری شده که ۱۳ اردیبهشتماه، روز جهانی ستارهشناسی است و این مناسبتها فرصت خوبی برای آشنا کردن عموم با علم نجوم و اخترشناسی خواهد بود.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران درباره نحوه تعیین روز جهانی ستارهشناسی با توجه به شرایط خاص آن گفت که روز جهانی ستارهشناسی، هر سال یک روز ثابت نیست و به همین دلیل در سال ۹۱ انجمن نجوم آماتور ایران، پیشنهاد روز ملی ستارهشناسی را به جامعه نجومی ارائه کرد که بر این اساس، ۱۳ شهریور به عنوان روز علوم پایه و روز ملی نجوم نامگذاری شد و این مناسبت هم با توجه به افتخاراتی که دانشمندان تاریخ علم این سرزمین داشتند در تقویم فعالیتهای علمی کشور جانمایی شد.
عتیقی، زمان دومین بارش «شهابی سالانه» اردیبهشتماه را شبانگاه دوشنبه و بامداد سهشنبه ۱۵ و ۱۶ این ماه اعلام کرد و گفت که این روزها زمان اوج بارش شهابی اِتا دَلوی است که در zrhc تا ۵۰ شهاب در ساعت از راه میرسد و ذرات دنباله دار مشهور هالی، عامل این بارش شهابی هستند، این دنبالهدار هر ۷۶ سال یکبار به گرد خورشید میچرخد که آخرین بار در زمستان سال ۶۴ در آسمان قابل مشاهده بود و بازگشت بعدی این دنبالهدار حدود ۳۶ سال دیگر یعنی سال ۱۴۴۰ خواهد بود.
تفاوت شهاب با شهابسنگ
وی درباره تفاوت شهاب با شهابسنگ نیز توضیح داد: شهابها ذرات میلیمتری و میکرومتری هستند، در حالی که شهابسنگها دارای جرم و حجم قابل توجه در ابعاد ریز یا درشت و حتی بزرگ میتواند طبقهبندی شوند.
فعالیتهای روز جهانی نجوم