تنش تجاری میان چین و امریکا
با اجرایی شدن تعرفه 10 درصدی کالاهای صادراتی چین به ایالات متحده، تنش میان این دو قدرت اقتصادی بالا گرفته است و چین که واشنگتن را به اقدام تلافی جویانه تهدید کرده بود اکنون رسما به سازمان تجارت جهانی شکایت کرده است. از طرف دیگر، اقدامات دیگر این دو کشور بر شدت تنش میان دو طرف افزوده است و هنوز خبری از تماس تلفنی وعده داده شده ترامپ با شی جین پینگ رهبر چین نیست.
به گزارش شبکه شرق ؛این تعرفهها از همان ابتدا با واکنش انتقادی چین مواجه شد. پکن نیز به صراحت اعلام کرده بود که این تصمیم را در چارچوب قوانین سازمان جهانی تجارت مورد چالش قرار خواهد داد. در بیانیهای که از سوی سازمان جهانی تجارت منتشر شده، چین تأکید کرده است که این تعرفهها ماهیت تبعیضآمیز دارند و به نظر میرسد با تعهدات ایالات متحده در چارچوب توافقات پایهای این نهاد بینالمللی در تضاد باشند.
چین همچنین در این سند رسمی اعلام کرده که حق خود را برای انجام اقدامات بیشتر و پیگیری ادعاهای اضافی، چه در مرحله رایزنی و چه در صورت درخواست تشکیل یک هیئت داوری، محفوظ نگه خواهد داشت.
بر اساس گزارشهای ارائه شده توسط رویترز، از دسامبر ۲۰۱۹ سیستم حل اختلاف در سازمان جهانی تجارت تقریباً به حالت تعطیل درآمده است. این مسئله به دنبال انحلال هیئت استیناف که بالاترین مرجع برای رسیدگی به پروندههای اختلافی بود، شدت گرفت. دولت ترامپ و سپس دولت بایدن از انتصاب قضات جدید برای هیئت استیناف جلوگیری کردند و معتقد بودند که این نهاد مکرراً فراتر از اختیارات خود عمل کرده است. با کاهش تعداد قضات به کمتر از سه نفر، هیئت استیناف عملاً توانایی رسیدگی به پروندهها را از دست داده است.
مقابله به مثل پکن
چین همچنین از تصمیم خود برای اعمال گامهایی تازه در چارچوب روابط تجاری با ایالات متحده خبر داد. این اقدامات شامل افزایش تعرفه بر برخی کالاهای وارداتی از آمریکا و همچنین آغاز تحقیقات ضدانحصار علیه شرکت گوگل میشود، اقدامی که میتواند تنشهای اقتصادی میان دو کشور را به مرحله جدیدی برساند. بر اساس اطلاعیه رسمی منتشر شده توسط وزارت بازرگانی چین، تعرفههایی با نرخ ۱۵ درصد بر محصولات زغالسنگ و گاز طبیعی مایع اعمال خواهد شد. همچنین، تعرفهای معادل ۱۰ درصد بر واردات نفت خام، تجهیزات کشاورزی، و خودروهایی با حجم موتور بالا در نظر گرفته شده است. این تغییرات، به گفته مقامات چینی، بخشی از پاسخ به سیاستهای تجاری اخیر آمریکا محسوب میشوند. مطابق این بیانیه رسمی، اقدامات همتراز و متقابل چین طبق دستورالعملهای تعیینشده از تاریخ دهم فوریه به مرحله اجرا خواهند رسید.
اقدام تازه امریکا
دولت ترامپ در حال بررسی اضافه کردن نام دو شرکت چینی فعال در حوزه خردهفروشی ارزانقیمت به نامهای «شین» و «تمو»، به فهرست مرتبط با کار اجباری وزارت امنیت داخلی است. این اقدام در شرایطی مطرح شده که ترامپ با امضای یک فرمان اجرایی، معافیت تعرفهای برای مرسولات کوچک لغو شد؛ سیاستی که بهطور عمده محصولات خردهفروشی چینی را تحت تأثیر قرار میدهد.
پیش از این، مرسولاتی با ارزشی کمتر از ۸۰۰ دلار که مستقیماً برای مصرفکنندگان آمریکایی ارسال میشدند، از پرداخت تعرفههای گمرکی معاف بودند. اما با لغو این معافیت، خدمات پستی ایالات متحده اعلام کرده است که دریافت مرسولات از چین و هنگکنگ را تا اطلاع ثانوی متوقف میکند. پیش از اعمال این محدودیت، روزانه نزدیک به ۳ میلیون بسته، تقریباً بدون بررسی گمرکی و بدون پرداخت تعرفه وارد ایالات متحده میشدند که عمدتاً منشأ آنها چین بوده است.
در سالهای اخیر، ایالات متحده اقدام به تحریم تعداد زیادی از شرکتهای چینی کرده است که بهویژه در منطقه سینکیانگ متهم به استفاده از نیروی کار اجباری هستند. این تحریمها عمدتاً بر مبنای ادعاهایی مبنی بر بهرهکشی از اقلیت اویغور و دیگر گروههای مسلمان در این منطقه اعمال شده است. در دسامبر ۲۰۲۱، ایالات متحده قانونی با عنوان «قانون جلوگیری از کار اجباری اویغورها» تصویب کرد که هدف اصلی آن ممنوعیت واردات کالاهای تولیدشده با نیروی کار اجباری در سینکیانگ است. طبق مفاد این قانون، هر شرکتی که به استفاده از نیروی کار اجباری متهم شود، در لیست سیاه قرار گرفته و ورود محصولات آنها به خاک آمریکا ممنوع خواهد بود.