|

اولین اثر "فشار حداکثری" دولت دوم ترامپ علیه تهران

تحریم شبکه انتقال نفت ایران به چین

رئیس‌جمهور ایالات متحده، در روز چهارشنبه دستورالعملی را امضا کرد که بازگشت سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی ایران را در پی دارد.

تحریم شبکه انتقال نفت ایران به چین

به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ حدود دو هفته پس از آغاز دولت دوم دونالد ترامپ، اولین تحریم‌های جدید امریکا علیه ایران وضع شد و به گفته مقامهای امریکایی، "شبکه پیچیده و گسترده" انتقال نفت ایران به چین هدف این تحریم ها هستند. بر اساس بیانیه‌ای که توسط دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری ایالات متحده (OFAC) منتشر شد، " این شبکه مسئولیت صادرات نفت جمهوری اسلامی ایران را بر عهده دارد و در این راستا، به‌طور خاص از سوی ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و یک شرکت تحت تحریم به نام سپهر انرژی جهان نما پارس، معروف به سپهر انرژی، عمل می‌کند. این شرکت‌ها نقش محوری در تسهیل صادرات نفت ایران ایفا کرده و با کمک به افزایش درآمدهای حاصل از فروش میلیونها بشکه نفت، منافع قابل‌توجهی را در اختیار حکومت ایران قرار داده‌اند."

 

علاوه بر حضور چندین کشتی که در این عملیات شرکت داشتند، گروه متنوعی از افراد و مجموعه‌های مرتبط نیز نقش فعالی ایفا کردند. این گروه شامل اشخاص از جمله چهار شهروند ایرانی و سازمان‌هایی بود که در بخش‌ها و کشورهای مختلف فعالیت می‌کردند، از جمله چین، هند و امارات متحده عربی، که هر یک با تخصص‌ها و توانمندی‌های متفاوت خود به پیشبرد اهداف این عملیات کمک کردند.

 

در این بیانیه ادعا شده است که "جمهوری اسلامی ایران از درآمدهای کلان حاصل از فروش سالانه نفت خام، که به میلیاردها دلار می‌رسد، برای حمایت از فعالیت‌هایی که باعث ایجاد بی‌ثباتی در منطقه می‌شوند استفاده می‌کند."

 

وزارت خزانه‌داری آمریکا اعلام کرده است که تمام اموال و منافع افراد ذکرشده در این بیانیه، چه در داخل ایالات متحده و چه در اختیار یا کنترل شهروندان آمریکایی باشند، مسدود خواهد شد.به‌علاوه، هر نهادی که به طور مستقیم یا غیرمستقیم، چه به صورت فردی و چه به شکل جمعی، مالکیت ۵۰ درصد یا بیشتر آن به این افراد تحت تحریم تعلق داشته باشد، مشمول تحریم‌ها قرار می‌گیرد.

 

بر اساس گفته های اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری ایالات متحده آمریکا، " ایران به طور قابل ملاحظه‌ای بر استفاده از درآمدهای حاصل از فروش نفت متمرکز شده است. این تمرکز عمدتاً در راستای توسعه برنامه‌های حساس هسته‌ای، تولید موشک‌های بالستیک پیشرفته و پهپادهای نظامی مدرن انجام می‌شود. همچنین بخشی از این منابع مالی به تقویت و حمایت از گروه‌های نیابتی در منطقه اختصاص یافته است...ایالات متحده به شکلی جدی و قاطع خود را متعهد به مقابله با این اقدامات می‌داند. این تلاش‌ها با هدف محدود کردن توانایی ایران در تأمین مالی فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده آن صورت می‌گیرد."

 

در همین راستا، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، در روز چهارشنبه دستورالعملی را امضا کرد که بازگشت سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی ایران را در پی دارد؛ سیاستی که هدف آن از جمله شامل کاهش صادرات نفتی ایران به سطح صفر است. این تحریم‌ها در دوره اول دولت ترامپ نیز اجرا می‌شد.

 

در زمان دولت جو بایدن، با اتخاذ رویکردی متفاوت از اجرای کامل این تحریم‌ها ممانعت گردید و فضایی فراهم شد که برخلاف قوانین تصویب‌شده، امکان فروش نفت ایران به چین و تأمین درآمد برای ایران فراهم شود. 

 

هدف دولت ترامپ از تمرکز بر شبکه نفت و منابع مالی مرتبط با نیروهای نظامی ، نشان‌دهنده تلاش‌هایی برای کنترل و مدیریت منابع حیاتی اقتصادی ایران است. این امر در شرایطی صورت می‌گیرد که طبق الزامات تعیین‌شده در قانون بودجه پیشنهادی برای سال آینده توسط دولت مسعود پزشکیان، صادرات روزانه 1.8 میلیون بشکه نفت به‌عنوان یک رقم قابل توجه در نظر گرفته شده است. از این مقدار، قرار است که بخشی معادل یک‌سوم، مستقیماً برای تأمین نیازهای نیروهای نظامی اختصاص یابد تا در راستای سیاست‌های مربوط به «تقویت بنیه دفاعی» کشور مورد استفاده قرار گیرد. 

 

سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به اقدام جدید دولت ایالات متحده، این حرکت را کاملاً بدون توجیه و ناسازگار با اصول و موازین پذیرفته‌شده بین‌المللی قلمداد کرد. او همچنین دولت آمریکا را متهم کرد که با این اقدامات، عملاً مانع از انجام تجارت قانونی و مشروع ایران با سایر کشورهای جهان می‌شود و با ایجاد محدودیت‌های غیرمنطقی، ضربه‌ای جدی به اصول تعاملات اقتصادی بین کشورها وارد کرده است.