واکنش آمریکا به مسمومیت دانشآموزان در ایران
سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در واکنش به مسمومیت دانش آموزان در ایران گفت: باید یک تحقیق معتبر، مستقل و پاسخگویی در این زمینه وجود داشته باشد.
به گزارش شبکه شرق، خانم آدرین واتسون سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا روز پنجشنبه به وقت محلی مدعی شد: گزارشهای مربوط به مسمومیت گسترده دختران مدرسهای در ایران و احتمال ارتباط آنها با شرکت در تظاهرات بسیار نگرانکننده است.
این مقام کاخ سفید افزود: باید یک تحقیق معتبر، مستقل و پاسخگویی در این زمینه وجود داشته باشد. همه دختران سزاوار آموزش امن هستند.
جان کربی هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی امنیت ملی کاخ سفید نیز روز پنجشنبه گفت که خبر مسمومیت دختران دانشآموز در ایران "عمیقا نگران کننده" است و ما گزارش هایی را می بینیم مبنی بر اینکه حکومت ایران در حال بررسی بوده و این مسیر عمل درست است.
این مقام کاخ سفید گفت که ما می خواهیم این تحقیقات جامع، دقیق و شفاف باشد. دخترانی که به مدرسه می روند فقط باید نگران یادگیری باشند. آنها نباید نگران امنیت فیزیکی خود باشند و خانوادههای این دختران و جهان باید بدانند که چه اتفاقی افتاده است.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز این گزارش ها را "بسیار نگران کننده " خوانده و گفته است: این عملی زشت است و ما از مقامات ایران انتظار داریم تحقیقات دقیقی در مورد این گزارشهای مسمومیت انجام دهند و هر چه در توان دارند برای توقف آنها به کار گیرند و مسببان را تحویل قانون دهند.
این مقام آمریکایی افزوده است: خواستار آن هستیم گزارشهایی از این دست درباره مسموم کردن، به پایان برسد. این گزارشها بسیار نگرانکننده و ناراحتکننده بوده و مسئولیت اصلی مواجهه با آنها بر عهده ایران است.
صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) نیز در این باره گفته است: یونیسف اخبار مربوط به موارد مسمومیت دانش آموزان در مدارس را دنبال میکند. مدرسه، پناهگاهی امن برای یادگیری کودکان و نوجوانان در محیطی ایمن و حمایتگر است.
یونیسف که این واکنش خود را به زبان های فارسی و انگلیسی در حساب کاربری اش در توییتر منتشر کرده است، افزود: این گونه حوادث میتواند تاثیر منفی بر نرخ بالای آموزش کودکان، به ویژه دختران، که در دهههای اخیر به دست آمده است، بگذارد. یونیسف آماده ارائه هرگونه حمایت مورد نیاز است.
نخستینبار ۹ آذرماه، در هنرستان دخترانه نور محله یزدانشهر قم، مسمومیت ۱۸ دختر دانشآموز گزارش شد که علائمی همچون نفستنگی و بیحسی در عضلات دست و پا را احساس کرده بودند. ۲۲ آذر، باز هم در همین مدرسه، اما این بار ۵۱ دانشآموز دختر راهی بیمارستان شدند. در ادامه ۱۹ آذر در وردنجان چهارمحال، ۲۶ دی دبیرستان دخترانه فرزانگان اردبیل، ۲ بهمن روستای شفیع قوچان و ۸ بهمن دبیرستان دخترانه فاطمیه قم شاهد این رخداد بوده است.
بررسی مجموعه اخبار، از رخدادهای مشابه در ۱۹ آذر، ۲۶ دی، ۸، ۱۰، ۱۲، ۱۶، ۱۷، ۲۳، ۲۵، ۲۶ و ۳۰ بهمن و نیز ۲، ۳، ۶، ۷ و ۸ اسفند در بیش از ۳۰ مدرسه در شهرهای قم، اردبیل، بروجرد، کرمانشاه، پردیس، تهران و.. حکایت دارد که در مجموع بیش از ۷۰۰ تن در آنها دچار مسمومیت شدهاند.
طبق گفته سخنگوی کمیسیون بهداشت مجلس، تا ۹ اسفند مسمومیت خفیف ۷۹۹ دانشآموز در قم و نزدیک به ۴۰۰ نفر از دانشآموزان در بروجرد گزارش شده که در مجموع به ۱۲۰۰ تن میرسد.
هفتم اسفندماه، فوت «فاطمه رضایی» دانشآموز ۱۱ ساله قمی، موضوع را حادتر کرد. بسیاری تصور کردند این دختر نیز بر اثر مسمومیتهای سریالی جان باخته است.
در فضای مجازی هم هشتگ #فاطمه_رضایی چند ساعتی ترند و تلاش شد او به عنوان مهسای دوم مطرح شود. اما پدر این دختر در مصاحبهای اعلام کرد دخترش سه هفته پیش از درگذشت او به مدرسه نرفته بوده و فوت وی ارتباطی با این پرونده مشکوک ندارد. گرچه مصاحبه این پدر و توئیتهای برادر فاطمه رضایی تا حدی فضا را آرام کرد اما صرف این احتمال که ممکن است مسمومیتها به مرگ بینجامد، نگرانی خانوادهها به ویژه در قم را تشدید کرد.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده گفت: با دستور رئیس جمهور کمیته ویژهای برای پیگیری مساله و شناسایی عوامل مسمومیت دانش آموزان در کشور ایجاد شد و امیدواریم هر چه زودتر به نتیجه برسد.
انسیه خزعلی روز پنجشنبه درحاشیه نخستین کنگره استانی بانوان تاثیرگذار استان بوشهر افزود: مسمومیت دانشآموزان را دشمن ایجاد کرده است و به آن دامن میزند تا از سوء استفاده و بهرهبرداری سیاسی کند.
خزعلی ادامه داد: امیدواریم با اهتمام دولت در زمینه ارتقای تحصیلی بانوان و شناسایی عوامل مسمومیت دانش آموزان دختر؛ زمینه آرامش این قشر در سرزمین ایران فراهم شود.
آیت الله «حسین نوری همدانی» از مراجع عظام تقلید با اشاره به مسمومیتهای اخیر در مدارس دخترانه قم و چند شهر دیگر خواستار برخورد قاطع نیروی انتظامی با عوامل این حوادث شد.
به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی آیت الله نوری همدانی، وی عصر پنجشنبه در دیدار سردار «احمدرضا رادان» فرمانده انتظامی کشور گفت: این حوادث که منجر به مسمومیت شماری از دانش آموزان شده یکی از دغدغههای مردم است. باید توجه داشت که دشمنان و بدخواهان میخواهند به این وسیله ضعف ما را نشان دهند.
وی اظهار کرد: اسلام بر حفظ کرامت و مقام زن بسیار تاکید و حقوق فراوانی برای آنان بیان کرده است. زنان در اسلام از جایگاه ویژهای برخوردار هستند. نخستین کار شما برخورد قاطع و دستگیری عوامل مسمومیت مدارس و قلع و قمع کردن عاملان این حوادث است.
احمد وحیدی وزیر کشور ایران نیز روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران با اشاره به موضوع مسمومیت دانشآموزان در برخی از مدارس شهرهای کشور، گفت: درپی حوادث اخیر در رابطه با مسمومیت دانش آموزان عزیز ما که موجب نگرانی مردم شده بود. جلسه کاملی با حضور وزیر آموزش و پرورش، مسئولان وزارت بهداشت، سازمان پدافند غیرعامل، دستگاههای امنیتی و برخی استانداران بررسی شد.
وزیر کشور اضافه کرد: حاصل جمع آن بود که اولا درصد بالایی از آنچه که تحت عنوان عارضه برای فرزندان مطرح شده بود بیش از ۹۰ درصد بر اثر عوامل خارجی نبود و بر اثر استرس بود. آن دسته هم که سردرد و سرگیجه و حالت تهوع داشتند با بیمارستان منتقل شدند و در ساعات اولیه منتقل شدند و در حدود ۱۰ نفر که بیماری زمینه ای داشتند نگه داری کردند تا بعد از بررسی کامل، از بیمارستان مرخص شوند.
وحیدی افزود: تاکنون بررسیها عامل خاصی را نشان نمیدهد. لذا تاکنون ماده قطعی خاصی عامل آن نبوده است. این که یک ماجراجویی شخصی بوده و یا عوامل خارج از مدرسه در آن دخیلی بودند در دست بررسی دستگاههای امنیتی است و عوامل مشخصی شناسایی نشده و کار دستگاههای امنیتی ادامه دارد.
رئیس شورای امنیت کشور اظهار داشت: دشمنان ما تلاش دارند کشور را دچار اختلال کنند و تلاش میکنند در دل دلبندان ما هراس ایجاد کنند و با روح و روان خانوادهها بازی کنند. در داخل هم نباید هراسافکنی کنند و دانش اموزان و خانواده ها را دچار استرس کنند.