مخالفت فرانسه با طرح ناتو در ژاپن
یکی از مقامهای کاخ الیزه اعلام کرد که ناتو به مفهوم سازمان پیمان آتلانتیک شمالی است» و در خصوص نادیده گرفتن خطوط هشدار داد.
به گزارش شکبه شرق، یکی از مقامهای کاخ الیزه اعلام کرد که پاریس از تأیید طرحی برای افتتاح دفتر رابط ناتو در ژاپن خودداری کرده است زیرا بر این باور است که این ائتلاف نباید خود را فراتر از منطقه آتلانتیک شمالی گسترش دهد.
بنا بر گزارش شبکه روسی «راشاتودی»، این مقام کاخ الیزه در جمع خبرنگاران گفت: «ناتو به مفهوم سازمان پیمان آتلانتیک شمالی است» و در خصوص نادیده گرفتن خطوط هشدار داد. وی بر ماده پنج از پیمان ناتو تأکید کرد که بر اهمیت «حفظ امنیت منطقه آتلانتیک شمالی» اشاره دارد.
در ماه می، «کوجی تومیتا» سفیر ژاپن در ایالات متحده آمریکا تصریح کرد که ژاپن در تلاش است تا یک دفتر رابط ناتو در توکیو افتتاح کند که در صورت تحقق اولین دفتر رابط ناتو در آسیا میشد.
طرح افتتاح دفتر رابط ناتو در ژاپن از سال ۲۰۰۷ تاکنون به طور متناوب مورد بحث و بررسی قرار گرفته است و در آن زمان، «شینزو آبه» نخستوزیر وقت ژاپن برای اولین بار از دفاتر ناتو بازدید کرد و این موضوع در ماههای اخیر از سوی ژاپن مطرح شده است.
یک مقام فرانسوی در این خصوص گفت: «ما اصولاً موافق این قضیه نیستیم. تا آنجا که به دفتر مربوط می شود، خود مقامات ژاپنی به ما گفتهاند که چندان به این طرح وابستگی ندارند».
طبق این گزارش، «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه شخصاً بر این باور است که منشور ناتو محدودیتهای جغرافیایی اعمال میکند و این سازمان را از توسعه به سمت آسیا منع میکند.
گزارشها حاکی از آن است که توکیو به طور پیوسته همکاری خود را با این بلوک در طول سالها افزایش داده است و دفتر خود در ناتو را در سال ۲۰۱۸ در بروکسل افتتاح کرد.
«فومیو کیشیدا» نخستوزیر ژاپن اولین رهبر ژاپنی محسوب میشود که سال گذشته در نشست ناتو شرکت کرد. ژاپن به همراه استرالیا، نیوزیلند و کره جنوبی، به نشست ۲۰۲۳ ناتو دعوت شدهاند که قرار است در تاریخ ۱۱ و ۱۲ ژوئیه (۲۰ و ۲۱ تیر ماه) در ویلنیوس لیتوانی برگزار شود و دلیل آن این است که سازمان پیمان آتلانتیک شمالی در سالهای اخیر، علاقه زیادی به منطقه هند و اقیانوس آرام نشان داده است.
علاوه بر این، نتایج یک نظرسنجی نشان داد اکثر قریب به اتفاق پاسخدهندگان در سطح جهان با گشوده شدن دفتر ارتباطی ناتو در ژاپن مخالف و معتقدند صلح و ثبات منطقهای را به خطر میاندازد.
اقدامات ناتو در گسترش این بلوک در شرایطی است که چین به شدت مخالف گسترش این سازمان در منطقه آسیا است و تأکید دارد که ناتو باید در منطقه خود اعمال نفوذ کند و حق گسترش خود در منطقه آسیا را ندارد.
پکن تأکید دارد که منطقه آسیا «از تقابل این بلوک یا بلوکهای نظامی استقبال نمیکند».
گزارشها همچنین نشان میدهد که علاوه بر چین، روسیه نیز به شدت مخالفت توسعه ناتو در اروپای شرقی است و همچنین از تلاشهای ناتو برای گسترش فعالیتهایش در آسیا انتقاد کرده است.
در ماه مارس، «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه گفت که تلاش آمریکا و متحدان این کشور برای خلق یک «ناتو جهانی» همچون اقدامات آلمان نازی، ایتالیا و ژاپن در دهه 1930 و شروع جنگ جهانی دوم محسوب میشود.
روسیه یکی از مخالفان گسترش ناتو به خصوص پیوستن اوکراین به این سازمان است و هشدار داده که تلاش کییف برای پیوستن به ناتو با پیامدهای جدی مواجه خواهد شد.