|

شکایت ایران از آمریکا به روایت سردار شمخانی

سردار سهرابعلی شمخانی، معاون حقوقی سپاه گفت: هم گروه‌های جهادی مردمی و هم قوه قضائیه باید درخصوص شکایت مردم علیه آمریکا جدی‌تر عمل کنند.

شکایت ایران از آمریکا به روایت سردار شمخانی

به گزارش شبکه شرق، چند روز قبل از برگزاری مراسم روز استکبار ستیزی ۱۳ آبان بود که اعلام شد شکایتی مردمی علیه جنایات آمریکا توسط حقوقدان مطرح و اسناد آن‌ها جمع آوری شده و متن خلاصه شکایتنامه در راهپیمایی‌های ۱۳ آبان ماه قرار داده می‌شود و مردم می‌توانند نام خود را در فرم‌های قرار داده شده به عنوان شاکی ثبت کنند تا این شکایت‌نامه‌ها هم به مراجع حقوقی داخلی و هم به مراجع بین المللی ارائه شود.

پیش از آن نیز گزارش‌هایی از برگزاری دادگاه شکایت مردمی از آمریکا به دلیل به شهادت رساندن سپهبد شهید قاسم سلیمانی منتشر شده بود و این شکایات در راستای اقدام متقابل آمریکایی‌ها در دادگاه‌یشان علیه جمهوری اسلامی ایران با ادعاهای واهی صورت گرفته است.

در ادامه گفت وگو با «سردار سهراب‌علی شمخانی معاون حقوقی سپاه را درباره کل گیری و لزوم پیگیری دادخواست‌ها و شکایات مردمی علیه اقدامات و توطئه‌های آمریکا و بار حقوقی آن در عرصه بین الملل را بخوانید :

چندین سال است که آمریکا با اتهام‌های واهی علیه ایران در دادگاه‌های خود رای می‌گیرد و اموال ایران را یا توقیف می‌کند یا به هرحال سندی علیه ایران ثبت می‌شود که بار مالی دارد. این در حالیست که ما شاهد هستیم که در این ۴۵ سال و حتی قبل از آن، آمریکا نقش‌ زیادی در توطئه‌ها علیه کشورمان داشته و جنایات بسیاری کرده، ما چه اقدامات حقوقی علیه آمریکا کرده‌ایم و آیا سندی در این خصوص ثبت شده است؟

در ابتدا گرامی می‌داریم یاد شهدای مظلوم فلسطین را که این روزها شاهد جنایات ضدبشری صهیونیست‌ها و حمایت مستقیم آمریکا علیه مردم مظلوم و گروه‌های مقاومت فلسطینی هستیم.

موضوعی که مطرح کردید موضوعی با سابقه میان ما و آمریکا است. دولت ‌آمریکا در گذشته یک قانونی داشت در مورد مصونیت دولت‌ها که قانونی بین‌المللی است و برای همه کشورها قابل پذیرش است و کشورها مصونیت دولت‌ها را به رسمیت می‌شناسند.

اما در سال ۱۹۹۶ آمریکایی‌ها آمدند به بهانه اینکه بعضی از کشورها از تروریسم حمایت می‌کنند البته تروریسم مدنظر آنها کشورهای استقلال طلب و کسانی هستند که با سلطه بیگانگان و یا اشغال کشورشان مثل مردم مظلوم فلسطین مبارزه می‌کنند، آمریکایی‌ها اینها را تروریست می‌دانند، کسانی که در مقابل منابع آنها قرار گرفتند لذا با همان تعریفی که آنها دارند بعضی از کشورها را از جمله جمهوری اسلامی ایران را به عنوان حامی تروریسم معرفی کردند و در این قانونشان آوردند اتباع آمریکا از کسانیکه بزعم آنها از طرف کشورهای حامی تروریسم هستند آسیب دیدند، می‌توانند دعوای حقوقی مطرح و ادعای خسارت کنند و دولت آمریکا موظف می‌شود که آن را مطالبه کند.

به دنبال این قانون از سال ۱۹۹۶ که‌ آمریکایی‌ها این کار را انجام دادند، مستقیما دولت‌ آمریکا پیگیر آن شده البته بدون اینکه ظاهرا ردی در این فرآیند حقوقی داشته باشد و اندیشکده‌ها و وکلای مختلفشان، در کشورهای گوناگون علیه گروه‌های مبارزی که آمریکا کشورشان را یا اشغال کرده یا پایگاه نظامی زده یا دولت‌ دست‌نشانده آمریکا در آنجا حضور دارد و یا به نحوی اموالشان را غارت می‌کنند و با آنها مبارزه می‌کنند، این وکلای آمریکایی در دفاع از اتباع آمریکا که در آنجا آسیب می‌بینند طرح دعوی می‌کنند.

حالا این افراد اعم از کسانی هستند که یا دو تابعیتی هستند و یا جاسوس‌های آمریکایی که در کشورهای مختلف دستگیر شدند و یا کسانی که در کشورهای دیگر برای آمریکایی‌ها کار می‌کنند و بعدا می‌روند در آمریکا تابعیت می‌گیرند، اینها به بهانه‌های مختلف می‌روند در دادگاه‌های آمریکا طرح دعوی می‌کنند. در بیش از ۲۳ دادگاه در ایالت‌های مختلف آمریکا در مورد ایران طرح دعوا کرده‌اند و از گذشته بیش از ۴۵۰ پرونده داشته‌اند که تا الان چند مورد هم اضافه شده است.

برخی از آنها کسانی هستند که در ۱۱ سپتامبر آسیب دیدند، مثل پرونده خانم هاولیش و دیگران، شوهر این خانم در ۱۱ سپتامبر در انفجار برج‌های دوقلو کشته شده و چند هزار نفری هم می‌گویند که گرد و خاک این انفجار ما را اذیت کرده، همه اینها رفته‌اند دادخواستی را به دادگاه آمریکا دادند و با آن فرآیندی که عرض کردم توسط دولت‌ آمریکا، دو میلیارد دلار جمهوری اسلامی ایران را به پرداخت خسارت محکوم کردند.

بهانه‌شان این است که می‌گویند القاعده را جمهوری اسلامی آموزش داده است در حالیکه ضمن اینکه اتباعی از کشورهای دیگر این حادثه را رقم زدند، حادثه هم مشکوک بود و اسناد و مدارک و ادعایی که خود سیاسیون و اشخاص مختلف و نخبه آمریکایی‌ اعم از مسئول و غیرمسئول منتشر کردند آن را به دولت‌ آمریکا نسبت دادند.

یا بعنوان مثال ما جاسوسی گرفتیم به اسم جیسون رضائیان که اینقدر برایشان مهم بود که یک میلیارد و هفتصد میلیون دلار از پول‌های جمهوری اسلامی را نقد تحویل دادند و این جاسوس را تحویل گرفتند. حال این جاسوس رفته آنجا طرح دعوا کرده که من آسیب روحی دیدم، مادرم سه روز گریه کرد، برادرم کارهایم را پیگیری می‌کرد، برند من CNN بود و آسیب دیده، و برای این موارد چند میلیون دلار علیه ایران طلب کرده است.

حتی همین ضد انقلاب‌هایی که امروز در صحنه فلسطین با وقاحت از جنایات صهیونیست‌ها حمایت می‌کنند، مثل مسیح علینژاد رفته آنجا دادخواست داده و گفته‌ که پدر و مادر من را نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی خواسته‌اند و به اینها تالمات روحی وارد شده و چند صد میلیون دلار طلب کرده است.

همچنین خیلی از افراد آمریکایی که واقعا تروریست هستند و در عراق کشته یا مجروح شدند، خودشان یا خانواده شان رفتند دادخواست دادند، حتی کسانی بودند که توسط طالبان که هیچ ارتباطی با ایران نداشته و ندارد و خودشان هم می‌دانند در این چند سال اشغال افغانستان کشته شدند، حال وابستگانشان می‌گویند که اینها وابسته به ایران بودند.

اخیرا هم در اغتشاشات سال گذشته داشتیم یکی از کردهای ایرانی و تجزیه‌طلب تروریست که در مقر تروریست‌ها هم از آنجا سلاح ارسال می‌کرد و هم درگیری‌های مسلحانه با رزمندگان ما در مرزها در شمال غرب داشت، زمانی که پهپادهای جمهوری اسلامی مقر این تجزیه‌طلب‌ها را در کردستان عراق زد، کشته شد و چون از اتباع آمریکا هم بوده دادگاه آمریکا سیصد میلیون دلار جمهوری اسلامی را محکوم کرده است.

در مقابل این مواردی که در آمریکا علیه ایران مطرح شده، در ایران چه پرونده‌هایی درخصوص جنایات آمریکا طرح دعوا شده است؟

با وجود همه این دادخواست‌ها و شکایتها در دادگاه‌های آمریکایی، ما در مقابل تا زمانی که آمریکایی‌ها حاج قاسم سلیمانی قهرمان بزرگ مبارزه با تروریسم در جهان را که واقعا بی‌بدیل بود به شهادت رساندند دنبال این کار نرفته بودیم. با اینکه قانون داشتیم و از سال ۱۳۹۰ می‌توانستیم دعواهای مدنی متقابل را از طرف اتباع ما که مستقیم یا غیرمستقیم توسط آمریکا آسیب دیده‌اند مطرح کنیم با کمال تاسف اقدامات جدی انجام نداده بودیم.

لذا شعبه‌ ۵۵ در دادگستری تهران مشخص شده که در گذشته رای خاصی صادر نکرده بود اما در این دو سه سال اخیر که ما موضوع را دنبال می‌کنیم و گروه‌های جهادی مردمی تشکیل شده که این موضوع را دنبال می‌کنند و دادخواست‌هایی را طرح و مطرح کرده‌اند.

مثلا موضوعی اخیرا دادگاهش برگزار شد، دادخواست خانواده شهدای رژه ۳۱ اهواز بود. همچنین خانواده شهدای غواص ما دادخواست تهیه کردند، تعدادی از عزیزان که قبل از انقلاب توسط ساواک شکنجه شدند باتوجه به اینکه پایه‌گذار ساواک آمریکا بود و اسنادش هست نیز دادخواستی علیه آمریکا مطرح کردند.

همچنین بعد از شهادت حاج قاسم، یک عده از خانواده شهدا و مردم آمدند و دادخواست علیه آمریکا به دلیل شهادت شهید سلیمانی از لحاظ حقوقی که قهرمان ملی ما را آمریکایی‌ها به شهادت رساندند، دادخواستی ارائه کردند که دادگاهش برگزار شد و آمریکایی‌ها محکوم شدند به پرداخت ۴۱ میلیارد دلار در حق این افراد که تالمات روحی به آنها وارد شده است.

دیدید که مردم ما چه حضوری در مراسم شهادت شهید سلیمانی داشتند و چه میزان در فقدان این شهید بزرگوار احساس درد و اندوه داشتند. البته خانواده محترم شهید سلیمانی هیچ دادخواستی را در این زمینه ارائه نکردند و ما هم اعتقاد داریم برای خود شهید سلیمانی هیچ جایگاه و وزن مادی نمی توانیم قرار بدهیم. لذا دادخواستی که مردم ارائه کردند ناشی از فقدان ایشان و تالمات روحی مردم است و رسیدگی هم شده است.

اخیرا هم شنیدیم دادخواست‌های متعددی از استان‌های مختلف توسط خانواده محترم شهدای مدافع حرم علیه آمریکا ارائه شده است و مبنایشان هم بر این است با توجه به اینکه آمریکایی‌ها خودشان اعتراف کردند داعش و القاعده و خیلی از گروه‌های تروریستی و تجزیه‌طلبی در عراق و سوریه مورد حمایت آمریکایی‌ها بودند و جنایاتشان هم زیر چشم آمریکایی‌ها بود و هم سلاح‌هایشان آمریکایی بود. لذا مردم و این گروه‌های جهادی کلی عکس و مدارک در دادخواستشان علیه آمریکا ارائه کردند.

علاوه بر حمایتهای تجهیزاتی و پشتیبانی آمریکا از تروریستها، رسانه‌های غرب نیز از اینها به شدت حمایت کردند. این حمایت را می توان به چند بخش تقسیم کرد یکی اینکه اینها همه فعالیت‌هایشان در فیسبوک، توییتر، موتورهای جستجوگر، شبکه‌های اجتماعی و یوتیوب بوده که هنوز هم موجود هست و جنایتشان آنجا منعکس می‌شد. در حالیکه اگر الان یک قطعه فیلم یا عکسی از مظلومیت مردم فلسطین در این شبکه‌ها باشد سریع بیرون می‌آورند و اجازه نمی‌دهند فعالیت شود و یا اسم شهید سلیمانی را از این شبکه‌هایشان حذف کردند.

علاوه بر این مرکزی در آمریکا تاسیس کرده بودند به نام مرکز مخالفین سوریه که همین توریست‌ها بودند و آمریکا تجهیزات فنی و الکترونیکی در اختیارشان قرار داده بود.

از سوی دیگر CNN و بقیه شبکه‌های تلویزیونی‌شان را رصد کنید در آن زمان که سوری‌ها و رزمندگان جبهه انقلاب تروریستها را پاکسازی می‌کردند این رسانه‌ها یک کلمه به نام تروریست نمی‌گفتند و در اخبار آمریکا لقب جنگجو به آنها اتلاق می‌کردند چون اینها آدم‌های خودشان بودند و یا صحنه‌های مثلا پیروزی تروریستها در یک محل را در اخبارشان برجسته می‌کردند و در عملیات روانی به گروه‌های تروریستی و داعش کمک می‌کردند.

لذا باتوجه به حضور مستشاری ایرانی‌ها در کمک به مردم مظلوم عراق و سوریه با فرماندهی و هدایت و رهبری شهید سلیمانی و مقابله با تروریستها، تعدادی از عزیزان ما در آنجا حضور پیدا کردند به دست این گروه‌های مورد حمایت آمریکایی‌ها به شهادت رسیدند و یک تعدادی هم مجروح شدند و دادخواستی که در این خصوص اعلام کردم انشاءالله طی روزهای آتی دادگاهش برگزار می‌شود.

اینها تعدادی از خانواده شهدا هستند که آمدند و دادخواست دادند و با همان سبک و سیاق و سیر حقوقی و قضایی که آمریکایی‌ها داشتند اقدام متقابل خانواده‌های ایرانینیز به آمریکایی‌ها ابلاغ و دادگاهش تعیین شده و این دادگاه با حضور خود خانواده شهدا که شاکیان و دادخواهان اصلی همین‌ موضوع هستند در همان دادگاه شعبه ۵۵ برگزار و انشاءالله رای صادر می‌شود.

ما متاسفانه در گذشته از این موضوع غفلت کردیم در حالیکه آمریکایی‌ها جنایات بسیاری انجام دادند و آن چیزیکه آمریکایی‌ها ما را محکوم کردند به ارزش ۲۰۰ میلیارد دلار بسیار مضحک است در حالیکه ما ده‌ها نمونه جنایات علیه کشورمان داریم که متاسفانه مردم ما نرفتند دنبال کنند و این باید تبدیل شود به یک حرکت و جهاد عمومی و تبیین شود که چه اتفاقی افتاده است.

در کودتای ۲۸ مرداد آمریکایی‌ها که خودشان اذعان و بخشی از اسنادش را هم منتشر کردند، دولت قانونی آقای مصدق را که نفت را ملی کرد با خیانت آمریکایی‌ها و با کمک انگلیسی‌ها از پشت خنجر زدند و دولت قانونی را ساقط کردند. سقوط دولت مصدق یعنی ۲۵ سال استبداد در ایران و یا غارت نفت ما بعد از سقوط دولت مصدق با کنسرسیومی که خود آمریکایی‌ها و انگلیسی‌ها درست کردند.

کسانیکه در خارک کار می‌کردند اکثرشان متاسفانه از دنیا رفتند بعضی از آنها اذعان داشتند که روزها ما برابر قرارداد نفت را داخل پمپ‌ها می‌فرستادیم داخل کشتی‌ها و شب‌ها کنتورها را خاموش می‌کردیم و نفت داخل کشتی‌های آمریکایی می‌رفت و اینطوری کشور را غارت می‌کردند. ما آن زمان ۶ میلیون بشکه نفت صادر می‌کردیم در حالیکه مصرفی نداشتیم، حتی روستاها نفت مصرف نمی‌کردند.

در این کودتای ۲۸ مرداد با حمایت آمریکا از شاه و سرکوب مخالفین چقدر شهید دادیم. خود آقای هایزر آمد کودتا کند و آن جنایت‌ها را مرتکب شدند.

قبل از انقلاب موارد بسیاری هست و بعد از انقلاب هم حمایت از شاه، کودتای شهید نوژه و مستندات بسیار دیگری که مردم می‌توانند علیه آمریکا طرح دعوا بکنند، وجود دارد اما متاسفانه ما از این موضوع غفلت کردیم.

حمله آمریکا به ناوهای جنگی ما در جنگ تحمیلی، حمله به هواپیمای مسافربری و ... بیش از ۳۰ موضوع مهمی است که سندش متعلق به خود آمریکایی‌ها است نه مثل ادعاهای آمریکایی‌ها که بگویند آدمی که در آفریقا کشته شده یا آدمی که در ۱۱ سپتامبر کشته شده یا آسیب دیده توسط القاعده را ایران آموزش داده است. اینها مواردی است که خودشان اعتراف کرده‌اند و اسنادش موجود است.

از این ۳۰ مورد مطرح شده، چه تعداد دادخواست‌هایشان آماده و در چه مرحله‌ای است؟

آنچه که اطلاع دارم بخشی که انجام شده موضوع شهید سلیمانی بوده و بحث کودکان پروانه‌ای است که به دلیل تحریم‌هایی که ناشی از تحریم بوده متوجه آمریکاست، همچنین موضوع شهدای غواص که هنوز رسیدگی نشده و خانواه‌هایشان طرح دعوا کردند.

پرونده‌های دیگری چون شکایت کسانی که قبل از انقلاب توسط ساواک آسیب دیدند و همچنین شهدای ناوچه‌های پیکان و... و سکوهای نفتی ما نیز بوده و برخی دادخواست‌هایشان به دادگاه رفته و بعضی‌ها رای صادر شده است.

جدا از پرونده‌های عمومی اخیرا دیدم یکی از خانواده‌های شهدای کودتای نوژه نیز طرح دعوا کرده و رای گرفته است، اینها پرونده های متفرقه است که باید پیگیری شود.

اما در موضوعات اصلی که آمریکایی‌ها داشتند باید همه مردم به صحنه بیایند چون مثلا وقتی می‌گوییم ناوچه‌ها منظور ورود مستقیم آمریکا برای حمایت از صدام در جنگ است. خانواده شهدا این ناوچه‌های ما می‌توانند مستقیم این کار را کنند اما در کودتای ۲۸ مرداد باید همه مردم به صحنه بیایند و یا ۱۵ خرداد وقایعی هستند که علاوه بر خانواده‌هایی که شهید شدند باعث شد که سالهای سال استبداد بالای سر ما باشد و اینها به مردم ما آسیب زد.

موضوعات زیادی در این خصوص وجود دارد مثلا الان در موزه‌های آمریکا و انگلیس اشیاء باستانی ما غارت شده و رفته است و موزه‌های بزرگی دارند که اختصاص به تمدن ایران دارد. چرا گنجینه‌های ایران را بردند؟ اینها اموال مردم ما است و لذا غارت آثار باستانی را می‌شود دنبال کرد.

تجاوز طبس، یکی دیگر از جنایات آمریکا بود، بعضا خانواده شهدایی از این واقعه آمدند طرح دعوا کردند که قابل رسیدگی است.

اما موارد کلی مثل موضوع کاپیتالاسیون، تحقیر ملت ایران بود که آن را تصویب کردند و حضرت امام به صحنه آمد، آن زمان که شاه این را تصویب و در مقابل آمریکایی‌ها کرنش کرد اگر ماشین یک بچه آمریکایی که گواهینامه نداشت در خیابان به شاه ایران می‌زد کسی نمی‌توانست بگوید چرا زدی و آن بچه باید می‌رفت آمریکا محاکمه می‌شد. علاوه بر این حق توحش که در کاپیتالاسیون تصویب کردند بدتر بود.

در موارد اخیر هم دخالتشان در اغتشاشات و فتنه‌های مکرری که داشتیم از سال ۸۸ تا الان که مزدوران آمریکایی‌ به صحنه آمدند، از رئیس جمهور و سخنگویشان و وزیر خارجه‌شان مستقیم از اغتشاشگران حمایت و برای آن پول تصویب کردند.

بارها کنگره آمریکا برای مقابله با جمهوری اسلامی بودجه تصویب کرده است. اینها خلاف حقوق مسلم بین‌الملل است. همه اینها می‌شود از طرف مردم علیه آمریکا طرح دعوا شود.

حمایت آمریکا از گروه‌های تروریستی موضوعاتی است که عام است ولی متاسفانه رسیدگی نشده است. لازم است گروه‌های جهادی مردمی کمک و دادخواستها را تنظیم کنند و از مردم امضا بگیرند و در دادگستری ثبت شود تا اقدام متقابل صورت بگیرد و آمریکایی‌ها محکوم شوند و همچنان که آمریکایی‌ها رفتند در فرانسه، ایتالیا، کانادا، لوکزامبورک و جاهای دیگر که اموال ایران را توقیف کنند ما هم برویم این کار را انجام بدهیم.

البته آنها نتوانستند این کار را انجام دهند چون این کشورها قانون مصونیت دولت‌ها را به رسمیت می‌شناختند ولی حداقل ما هم باید این اقدام متقابل را انجام دهیم تا مردم فرانسه و سیستم قضایی فرانسه هم ببیند که آمریکایی‌ها چطور داعش را راه‌اندازی و چه جنایاتی در حق مردم ایران کردند؟ در کودتای ۲۸ مرداد چه نقشی داشتند که باعث شد ۲۵ سال استبداد بالای سر مردم ما باشد و پیشرفت کشور ما متوقف بشود، اینها کارهایی است که باید دنبال شود.

چه تعداد از این دادخواست‌هایی که صادر شده به رای رسیده است؟

برای تعدادی از اینها رای صادر شده مثل شهدایی که در واقعه طبس داشتیم و یا یکی از شهدای کودتای نقاب. در پرونده چند هزار نفری که برای فقدان شهید سلیمانی قهرمان ملی‌شان طرح دعوا کردند هم آمریکا ۴۹ میلیارد دلار محکوم شده است.

بعضی از افراد حقیقی نیز مثل آقای سلیمانی که چند سال بدون هیچ دلیلی در آمریکا زندان بود، شکایت کرده است که یک مقداری کندی در این کار داشتیم.

هم گروه‌های جهادی مردمی و هم عزیزان ما در قوه قضائیه باید در این خصوص جدی‌تر عمل کنند. یک شعبه به تنهایی نمی‌تواند این کار را کند، آمریکایی‌ها ۲۳ دادگاهشان در ۱۷-۱۸ ایالت این کار را می‌کنند ولی ما یک شعبه در تهران گذاشتیم، الان یک خانواده مثلا خانواده شهید خزائی که جزء اهل رسانه بودند و در سوریه به شهادت رسیدند در سیستان و بلوچستان ساکن هستند باید از آنجا بیایند تهران وکیل بگیرند و به پرونده رسیدگی کنند، باید قوه قضائیه حداقل یک مجتمعی برای این کار بگذارد و چند شعبه را مخصوص آن قرار بدهد یا موضوع را ببرد ذیل دادسرای امور بین‌الملل که آنجا کار حقوقی انجام می‌شود.

از رسانه‌ها هم انتظار است که به مردم آگاهی بدهند که بیایند دادخواستهایشان را طرح و دادخواهی و شکایاتشان را مطرح کنند و از آمریکا خسارت بخواهند.

 

منبع: تسنیم
 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها