کنعانیمقدم، فعال سیاسی اصولگرا:
آمار پایین مشارکت مردم در انتخابات/ شورای نگهبان نرمش قهرمانانه اعلام کند
یک فعال سیاسی اصولگرا گفت: به نظر میرسد شورای نگهبان نرمش قهرمانانه اعلام کند و یک مقدار صاحبان آرا را راضیتر کند تا کسانی که از نظر کاندیداهایشان میخواهند وارد انتخابات شوند، موانعی سر راهشان نباشد.
به گزارش شبکه شرق، حسین کنعانیمقدم گفت: ۷۰ درصد آرای خاکستری داریم که از این مقدار ۳۰ درصد، فراز و نشیبهایی را در انتخاب داشته که وارد عرصه شدند و گاهی مشارکت را به ۶۰ درصد میرساندند و بعضی وقتها میتوانستند هیجانی کاری کنند که بخشی دیگری از آرای خاکستری وارد رأیگیری شوند. این ۳۰ درصد با توجه به شرایطی که وجود دارد، عمدتا مطالباتشان برآورده نشده و منتظر یک حادثهای هستند تا برای رأی دادن تصمیم بگیرند.
حسین کنعانیمقدم، فعال سیاسی اصولگرا در خصوص پیش بینی آمار مشارکت مردم در انتخابات و اینکه باهنر اعلام کرده که میزان مشارکت در تهران زیر ۲۰ درصد خواهد بود، گفت: مشارکت یک فرآیند و یک پروسه زمانبر است. چیزی نیست که ما فکر کنیم بشود چند ماهه درصد مشارکت را افزایش داد. مگر حوادث خیلی نادر با گفتمان جدید اتفاق بیفتد و مردم را به صحنه بیاورد. چیزی که من براساس آمار دارم متفاوت از چیزی است که بعضی از گمانهزنیها به جای نظرسنجیها میگویند. من تمام انتخابات گذشته بعد از پیروزی انقلاب اسلامی را به روش علمی روی منحنی آوردم.
او افزود: روش الیوت که یک روش برای بررسی روندها است، را بر روی آن پیاده کردم و آمار نشان میدهد کف رأی همیشه روی ۳۰ درصد بوده که عمدتا رأی سازماندهی شده احزاب، گروهها و تشکلهای سیاسی هستند که مردم به خاطر گرایشی که به احزاب دارند رأی میدهند. ۷۰ درصد آرای خاکستری داریم که از این مقدار ۳۰ درصد، فراز و نشیبهایی را در انتخاب داشته که وارد عرصه شدند و گاهی مشارکت را به ۶۰ درصد میرساندند و بعضی وقتها میتوانستند هیجانی کاری کنند که بخشی دیگری از آرای خاکستری وارد رأیگیری شوند. این ۳۰ درصد با توجه به شرایطی که وجود دارد، عمدتا مطالباتشان برآورده نشده و منتظر یک حادثهای هستند تا برای رأی دادن تصمیم بگیرند.
این فعال سیاسی اصولگرا تصریح کرد: امروز یک جو منجمد و رخوتی در آنها ایجاد شده است و ۴۰ درصد از مردم چندان کاری به اینکه رئیس جمهور چه کسی باشد یا مجلس دست چه کسانی باشد، ندارند و بیشتر به دنبال این هستند تا رفاه، آرامش، امنیت و معیشتشان را به دست بیاورند و اینکه آن مجلس یا رئیسجمهور اصلاحطلب باشد چه اصولگرا و چه مستقل، برای آنان چندان مؤثر نیست. به همین خاطر ما باید به آمار مراکز نظرسنجی معتبر توجه کنیم و با گمانهزنی نمیتوان آماری در این خصوص داد.
کنعانیمقدم در پاسخ به این سوال که چه کسانی و چه عواملی در کاهش میزان مشارکت نقش داشتند، گفت: عوامل مختلفی وجود دارد که مردم را ناامید میکند که بیایند و از این حق قانونی شهروندیشان در رأی دادن استفاده کنند. بخشی از آن به مسائل معیشتی برمیگردد؛ بخشی دیگر به اعتمادشان نسبت به عملکرد جناحهای سیاسی که رأی مردم را گرفتند و بعد که به قدرت رسیدند به وعدهها عمل نکردند. به قول حافظ «واعضان کاین جلوه در محراب و منبر میکنند، چون به خلوت میروند آن کار دیگر میکنند» یعنی مطالبات مردم را در نظر نگرفتند و این دلایل باعث میشود که مردم اعتمادشان را نسبت به گروهها و جناحهای سیاسی از دست بدهند و در زمان انتخابات که بهار احزاب و تشکلهای سیاسی است، به یک خواب زمستانی بروند.
او در پاسخ به این سوال که با توجه به زمان باقی مانده تا انتخابات، چه کارهایی باید انجام بگیرد تا میزان مشارکت افزایش پیدا کند، گفت: انتخابات سه رکن دارد؛ انتخابشوندگان، انتخابکنندگان و دستگاههای نظارتی. انتخابشوندگان نامزدهای انتخاباتی هستند. به نظر میرسد شورای نگهبان نرمش قهرمانانه اعلام کند و یک مقدار صاحبان آرا را راضیتر کند تا کسانی که از نظر نامزدهایشان میخواهند وارد انتخابات شوند، موانعی بر سر راهشان نباشد. انتخابکنندگان همان مردم هستند. به نظر میرسد شفاف کردن فضای سیاسی و رقابتی کردن آن میتواند به مشارکت کمک کند و در عینحال اگر فرد یا جریانی بتواند گفتمان جدیدی را مطرح کند تا مردم را مشتاق کند به اینکه اگر این جناح یا تفکر رأی بیاورد، بتواند تغییرات اساسی روی میدهد، برهمین اساس مردم پای صندوقهای رأی میآیند.
کنعانیمقدم افزود: مورد دیگر مسأله معیشت مردم است که به هرحال دولت با سیاستهایی که در این چند روزه انتخاب میکند میتواند تأثیر بگذارد. یعنی مردم اگر احساس کنند دولتی را انتخاب کردهاند که مطالبات مردم را محقق کرده، پس میروند پای صندوقهای رأی و سرنوشت کشور را تغییر میدهند. مجریان و دستگاههای نظارتی هم بر اساس ۴ راهبردی که رهبری فرمودند باید امنیت و سلامت انتخابات را فراهم کنند و فضا را رقابتی و مشارکت حداکثری ایجاد کنند. اگر موانع مشارکت را برطرف کنند، امکان دارد میزان مشارکت تغییر کند.
او در پاسخ به این سوال که تحلیل شما درباره این وضعیت امروز مشارکت در انتخابات به چه شکلی است، گفت: من قبلا پیشنهادی به وزارت کشور داده بودم که به آن عمل نکردند. آن هم بحث اطلس سیاسی کشور است. کشور ما با تنوع سیاسی مواجه است، در بعضی مناطق ۶۰-۷۰ درصد یا شاید هم بیشتر شاهد حضور مردم در انتخابات هستیم، اما در بعضی مناطق اینطور نیست و کمتر از ۳۰ درصد است. مثلا تهران یکی از کلانشهرهایی است که به لحاظ اینکه ۳۰ نماینده برای مردم باید انتخاب شود، اما مردم خیلی نمایندهها را نمیشناسند؛ همین الان از مردم اسامی نمایندههای تهران را سوال کنید، نمیشناسند جز ۴-۵ نفر و با وجود آنکه در انتخابات شرکت کرده و رای دادند، بیشتر از آن نمیتوانند بگویند. به نظر میرسد اگر بخواهیم به طور متوسط بحث را دنبال کنیم و بگوییم متوسط آرای مشارکت کشور چند درصد است، به نظر بیشتر از ۳۰ درصد نخواهد بود. ممکن است در بعضی جاها آمار مشارکت ۵۰ تا ۶۰ درصد باشد، اما مجموعا اگر بخواهیم میانگین بگیریم، ۳۰ درصد واجدین شرایط خواهند بود.
این فعال سیاسی اصولگرا افزود: من نزد آقای رئیسی و آقای وحیدی شعاری را گفتم که باید خیلی به آن پرداخت که این شعار «رای میدهم، پس هستم» بود. کسی یا جریانی که با صندوق سیاسی قهر میکند، دیگر میت سیاسی است و دیگر نمیتواند در سپهر سیاسی کشور حضور داشته باشد، چون اصل دموکراسی را در کشور نفی کرده است.