|

سناریوی سوریه جدید؛ نزدیکی به امریکا، پس زدن روسیه؟

کارشناس امور سیاسی منطقه اظهار داشت که رئیس‌جمهوری موقت سوریه در تلاش است تا به هر نحوی نظر کشورهای غربی را به خود جلب کند.

سناریوی سوریه جدید؛ نزدیکی به امریکا، پس زدن روسیه؟

 به گزارش گروه رسانه ای شرق ؛ جلال چراغی، کارشناس مسائل سیاسی منطقه با اشاره به اظهارات رئیس دولت موقت سوریه مبنی بر تلاش برای برقراری رابطه با آمریکا اظهار کرد: نخستین دغدغه دولت موقت سوریه و ابومحمد الجولانی، کسب مشروعیت منطقه‌ای و بین‌المللی است. به صورت واضح می‌بینیم که ابومحمد الجولانی و تیم او از مقام‌های ارشد ترکیه و قطر درخواست می‌کنند که به دمشق سفر کنند. بر همین اساس باید گفت که سفر وی به عربستان و ترکیه هم در همین راستا قابلیت تحلیل پیدا می‌کند. بسیاری بر این عقیده بودند که جولانی در نخستین سفر خود به ترکیه می‌رود اما شاهد آن بودیم که او در ابتدا به عربستان سفر کرد تا بتواند از این تئوری که گفته می‌شود دست‌نشانده ترکیه است خلاص شود و یک چهره مستقل برای خود دست و پا کند. باید توجه شود که سفر او به ریاض به این منظور بود که بتواند به همه بفهماند که عربستان به عنوان یک کشور تاثیرگذار عربی در حاشیه خلیج فارس باید در کنار سوریه قرار بگیرد تا در وهله اول حمایت سیاسی از دمشق را اجرایی کند و در وهله دوم جولانی بتواند بحث جذب سرمایه‌گذاری خارجی را از کانال عربستان کلید بزند. 

وی ادامه داد: این مسائل در حالی رخ می‌دهد که امیر قطر به عنوان نخستین رهبر عربی وارد سوریه شده بود و در خصوص روابط دوجانبه، دمشق به دنبال آن است که بتواند علاوه بر جلب حمایت سیاسی دوحه، جذب سرمایه‌گذاری خارجی را هم به نفع خود رقم بزند. نکته دیگر این است که رئیس دولت موقت سوریه سعی دارد به هر ترتیب که شده توجه کشورهای غربی را به سوی خود جلب کند تا در نهایت از حمایت آنها بهره‌مند شود، به همین دلیل است که می‌بینیم جولانی پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری را تبریک می‌گوید و اخیراً هم در مصاحبه خود اعلام کرده که خواهان برقراری روابط با ایالات متحده و سایر کشورهای غربی است. جولانی همچنین به دنبال خارج کردن اسرائیل از سوریه است اما مسأله اینجاست که سوریه در شرایط فعلی ۹۵ درصد از توان نظامی خود را از دست داده و نمی‌تواند با رژیم صهیونیستی وارد تقابل جدی شود و بر همین اساس از کشورهای منطقه و فرامنطقه درخواست می‌کند که از اسرائیل بخواهند ارتش خود را از خاک سوریه خارج کند.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: موضوع دیگری که جولانی در دستور کار خود قرار داده،مسأله کردهای سوریه است. او بدون شک به دلیل نفوذ ترکیه در ساختار کنونی سوریه، راهی نداره جز اینکه خواسته‌های آنکارا را تامین کند و از سوی دیگر تلاش می‌کند با ایالات متحده وارد یک گفتگوی مشخص برای کنترل کردهای مستقر در شمال سوریه به نفع ترکیه شود. او تلاش می‌کند تا بازیگران دخیل در پرونده سوریه را به نوعی با هم هماهنگ کند تا آنها بتوانند منافع خود را کسب و سوریه را به سمت یک آرامش نسبی پیش ببرند. به موازات این روند جولانی سعی می‌کند تا برخلاف گذشته کمتر زاویه خود با ایران را تند کند و اساساً مواضع او به انضمام سفر به عربستان نشان داد که دمشق چندان موافق با ایجاد تنش و درگیری سیاسی میان همسایگان نیست. این در حالیست که جولانی به این نتیجه رسیده که بدون حمایت آمریکا نمی‌تواند دوام بیاورد و به همین دلیل ضمن آنکه سعی می‌کند روابطش با ایالات متحده و اروپا را عمیق‌تر کند، تلاش دارد که از کانال کشورهای عربی بتواند کشورهای غربی را با خود همسو کند. 

وی در پایان خاطرنشان کرد: جولانی به دنبال آن است که بتواند این وضعیت را به سمت روشن شدن روابط خود با ایالات متحده به عنوان یک بازیگر مهم در عرصه بین‌المللی و منطقه‌ای پیش ببرد اما توجه داشته باشید که در این بین موضوع کردها برای او، ترکیه و آمریکا مهم است. بسیاری معتقدند که سخنان دونالد ترامپ در مورد حضور نظامی آمریکا در سوریه فصل‌الخطاب است و اساساً این کشور قرار نیست نظامیان خود را در سوریه نگه دارد. اینکه آیا ترامپ و ایالات متحده چاه‌های نفت تحت سلطه متحدان آنها در شمال شرق سوریه را رها می‌کنند یا خیر موضوعی است که پاسخ آن منفی خواهد بود. آمریکایی‌ها به هیچ وجه راضی نمی‌شوند که این منابع عظیم نفتی در سوریه را به ترکیه واگذار کنند و بر همین اساس است که می‌گویم ایالات متحده از سوریه خارج نمی‌شود. به همین دلیل چالش بعدی سوریه کردهای تحت حمایت آمریکا و تضاد آنها با ترکیه می‌تواند برای این کشور در آینده مشکل‌ساز شود.

 
منبع: ایلنا