|

خاطرات سال ۱۳۸۰ هاشمی‌رفسنجانی| بیست و چهارم بهمن

سقوط متعدد هواپیماهای روسی در ایران

در افغانستان، یک هواپیماى ترابرى آمریکا سقوط کرد؛ یک کشته و جمعى زخمى دارد. چریک‌هاى افغانى به مرکز نیروهاى آمریکایى در فرودگاه قندهار حمله کردند و نیم‌ساعت زد و خورد بوده. آمریکا اعلام کرد، جمعى از چریک‌ها را بازداشت‌ کرده است.

سقوط متعدد هواپیماهای روسی در ایران

در یمن، فردى از اعضاى القاعده، با نارنجک به نیروهاى پلیس‌ که در تعقیب او بودند، حمله‌ کرد. در لس‌آنجلس آمریکا، به دنبال کشف یک بسته مشکوک، فرودگاه تخلیه شده و تا پایان بازرسى‌ کامل، تعطیل شد و آمریکا اعلام کرد که محتمل است، تروریست‌ها، دست به یک حمله بسیار خطرناک بزنند. خانواده‌هاى آسیب‌دیده بمباران‌هاى آمریکا در افغانستان، در مقابل سفارت آمریکا در کابل تظاهرات کردند و خواستار غرامت شدند.

 

در پاکستان اعلام شد، شیخ عمر سعید، به عنوان رئیس گروه رباینده دانیل پرل، خبرنگار آمریکایى [روزنامه وال‌استریت ژورنال]، بازداشت شد. او قبلاً در هند زندانى بوده و با گروگان‌گیرى دوستانش، آزاد شده است. مجموعه این حوادث نشان مى‌دهد که فشار مجاهدان بر آمریکا وسیع و ادامه‌دار است و لشکرکشى آمریکا، چیزى واصل نکرده است. تحلیل‌ها مى‌گوید، با نیروى نظامى، نمى‌شود تروریسم را از بین برد؛ باید ریشه‌هاى ترور را که فقر و تبعیض و ظلم است، از بین برد؛ گرچه آمریکا هم از این فضاها، براى توجیه برنامه‌هاى جنگى‌ به منظور سلطه بر جهان و تصویب بودجه جنگى بهره مى‌گیرد.

 

کالین پاول، [وزیر امورخارجه] در پارلمان آمریکا گفته است، [یاسر] عرفات، [رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین]، مسئولیت کشتى حامل اسلحه را پذیرفته و اسرائیل هم مى‌گوید،کارپرداز فلسطینی تهیه این اسلحه، در زندان اسرائیل اعتراف‌ کرده که اسلحه را از ایران گرفته است.

 

دیروز در مجلس، آقاى [علی‌اصغر] هادى‌زاده، نماینده چپگراى محلات گفت، محافظه‌کاران با بزرگ‌کردن خطر حمله آمریکا، مى‌خواهند فضاى کشور را غیرعادى‌ کنند و انسداد سیاسى به وجود آوردند. آقاى بهزاد نبوى هم در ملاقات من، همین را گفت. مقامات رسمى آمریکا، رفته‌رفته صریحاً از جناح دوم خرداد حمایت مى‌کنند و گستاخانه مى‌گویند، باید با فشار جهانى، جریان خاتمى را بر جریان خامنه‌اى، پیروز کرد.

 

[آقای احمد خرم]، وزیر راه [و ترابری]، تحت فشار افکار عمومى در مورد سقوط دومین هواپیماى روسى در ظرف یک سال گفته، بناست هواپیماهاى روسى را ترابری مسافری خارج‌ کنیم. جمعى از نمایندگان، از وزراى دفاع و امورخارجه، در مورد اظهارات‌ آقاى [محمدباقر] ذوالقدر، جانشین فرمانده سپاه، توضیح خواسته‌اند. اینها مدعى‌اند، اظهارات او که گفته، در جواب حمله آمریکا به ایران، مراکز نفتى منطقه را منهدم مى‌کنیم، باعث رنجش‌ کشورهاى همسایه و اختلال در سیاست خارجى است و مى‌خواهند، موجى علیه سپاه و محافظه‌کاران به راه اندازند. رسانه‌هاى غربى و عربى هم کمک‌شان مى‌کنند.

 

در کمیته بودجه کنگره آمریکا، مشاجره‌اى بین رئیس‌ کمیته با وزیر امورخارجه آمریکا رخ داده و نمایندگان به سیاست جنگ‌طلبى رئیس‌جمهور علیه کشورهاى مستقل، مثل ایران و کره [شمالی] و عراق، اعتراض‌ کرده و گفته‌اند، دولت از کنگره فقط اجازه حمله به عوامل تروریسم مربوط به یازده سپتامبر را گرفته و با آن اجازه، نمى‌تواند به کشورهاى دیگر حمله کند و اگر بناست، جنگى دیگر رخ دهد، باید از کنگره اجازه بگیرد و [کالین] پاول گفته، در مورد ایران هنوز برنامه جنگ نداریم و فقط براى تقویت جناح دوم‌ خرداد در مقابل رهبرى انقلاب، اقداماتى مى‌کنیم که برای چپ‌ها گران تمام شده است. [جرج] بوش، [رئیس‌جمهور آمریکا]، خواستار حذف صدام حسین، [رئیس‌جمهور عراق] شده است.

 

شب، دکتر [حسن] روحانى، [دبیر شورای‌ عالی امنیت ملی] به خانه آمد. گزارش اختلاف سپاه و وزارت امورخارجه براى حضور در افغانستان را داد و اینکه رهبرى، نظر سپاه را تأیید مى‌کنند و شوراى عالى امنیت ملی، مخالف آن است و با اظهارات آمریکایى‌ها و افاغنه، کار سپاه مشکل شده است. خطر آمریکا را جدى مى‌داند و راهکارهایى براى کم‌کردن خطر پیشنهاد مى‌کند. مشکل‌شان پذیرش رهبرى است. از قول آقاى [سیدمحمد] موسوى‌خویینى‌ها نقل کرد که آنها خطر آمریکا را جدى نمى‌دانند و تحریکات جناح مقابل خود را عامل این وضع مى‌دانند و با صراحت مى‌گویند، با مواضع رهبرى کارى از پیش نمى‌رود. در مورد سفیر پیشنهادى انگلستان که رد شده گفت، آقاى خاتمى، [رئیس‌جمهور]، بى‌جهت مسئله را از رهبرى پرسیدند؛ چون وزارت اطلاعات مخالف بود، رهبرى رد کردند.

 

[آقای عبدالرحمن]، وزیر [حمل‌ونقل هوایی و] جهانگردى افغانستان، در فرودگاه کابل، با حمله حاجى‌هاى منتظر پرواز به مکه کشته شد.