|

تلاش دوباره برای اخراج موسویان از پرینستون

ارجاع تندروها به پرونده وانگ

برخی جریان‌ها در آمریکا دست‌بردار سیدحسین موسویان نیستند. بعد از تلاش گروهی نزدیک به اسرائیل برای اخراج سیدحسین موسویان از دانشگاه پرینستون، این بار دو نفر از نزدیکان تیم ترامپ در مقاله‌ای این درخواست را تکرار کرده‌اند.

ارجاع تندروها به پرونده وانگ

به گزارش روزنامه شرق، برخی جریان‌ها در آمریکا دست‌بردار سیدحسین موسویان نیستند. بعد از تلاش گروهی نزدیک به اسرائیل برای اخراج سیدحسین موسویان از دانشگاه پرینستون، این بار دو نفر از نزدیکان تیم ترامپ در مقاله‌ای این درخواست را تکرار کرده‌اند.
مورگان اورتاگوس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در دولت ترامپ و گابریل نورونها، مشاور مایک پمپئو وزیر امور خارجه قبلی آمریکا، در مقاله‌ای که در روزنامه پرینستونین آمریکا منتشر کردند، نوشته‌اند که «موسویان را محکوم و اخراج کنید».


پیش از این دو نفر، گروهی با عنوان «اتحاد علیه ایران هسته‌ای» چنین ادعایی را مطرح کرده و به دانشگاه پرینستون هشدار داده بودند که در صورت ادامه همکاری با موسویان، هزینه پروژه‌های تحقیقاتی دانشگاه را پرداخت نخواهند کرد.


سید‌حسین موسویان، دیپلمات اسبق ایران،‌ در جریان مذاکرات هسته‌ای با تروئیکای اروپایی حضور داشت و در یک دهه اخیر در دانشگاه پرینستون به تدریس مشغول است. او قبلا سفیر ایران در آلمان بود. موسویان در یک دهه اخیر، تلاش زیادی در راستای آشناکردن افکار عمومی جهان به‌ویژه در آمریکا با موضوعات مربوط به ایران انجام داده است. البته بیشترین تمرکز او روی پروژه هسته‌ای بوده و در این سال‌ها با نوشتن مقالات و سخنرانی‌های زیادی نشان داده برنامه هسته‌ای ایران اهداف صلح‌آمیز دارد.


اما در جدیدترین تحول، در مقاله‌ای نوشته شده که «اهالی شهر پرینستون باید در مورد برایان هوک مطلع باشند. او مسئول امور ایران در سال 2018 تا 2020 بود. او از مذاکرات تاریخی صلح اسرائیل و اعراب به نام پیمان ابراهیم پشتیبانی کرد. برایان هوک در سال 2019 مذاکرات آزادی آقای وانگ را که به‌عنوان گروگان در زندان اوین ایران بود، انجام داد. تلاش‌های آقای هوک قهرمانانه بود. متأسفانه دانشگاه پرینستون به اشتغال دکتر سیدحسین موسویان ادامه می‌دهد، درحالی‌که او تهدیدات علیه برایان هوک را بزرگ می‌کند. ما از دانشگاه پرینستون می‌خواهیم به درخواست «گروه اتحاد علیه ایران هسته‌ای» مبنی بر پایان‌دادن به اشتغال موسویان پاسخ مثبت بدهد».


مورگان اورتگاس و نورونها، به‌عنوان دو نویسنده نامه، به اظهارنظر ظریف اشاره کرده‌اند که «به گفته وزیر خارجه سابق ایران، موسویان فردی وفادار و متعهد به کشورش باقی مانده است».


آنها نوشته‌اند: «قاسم سلیمانی تحت تحریم‌های سازمان ملل بود و آمریکا هم او را به‌عنوان یک تروریست تعیین کرده بود. موسویان در مصاحبه‌ای با چهره‌ای خونسرد در مورد تهدید ایران برای انتقام از هوک صحبت کرد. تهدید ایران در مورد انتقام از قاتلان سلیمانی یک جُک نیست. با وجودی‌ که برایان هوک دولت را ترک کرده، اما تهدید ایران برای انتقام از مقامات دولت ترامپ در مورد قتل سلیمانی در دستور کار دولت ایران است. موسویان با سابقه طولانی خدمت در دولت ایران، به‌خوبی می‌داند که کلماتش چه تأثیر تبلیغاتی‌‌ای دارد. این اظهارات توهین به شایستگی‌هاست و باید بدون اکراه محکوم شود».


«رئیس و مدیران دانشکده پرینستون از نامه سرگشاده «گروه اتحاد علیه ایران هسته‌ای» به رئیس دانشگاه مطلع هستند. علاوه بر آن نامه، ما هم شخصا مطالب راجع به موسویان را با خانم آمنی جمال، رئیس دانشکده روابط بین‌الملل و آلکس گلسر، مدیر بخش علوم و امنیت جانی دانشگاه که مسئول مستقیم استخدام موسویان هستند، در میان گذاشته‌ایم. یک ماه از درخواست ما گذشته و با وجودی‌ که مکرر اخراج موسویان را پیگیری کرده‌ایم، اما با سکوت آنها مواجه بوده‌ایم».


آنها مدعی شده‌اند «سکوت دانشگاه پرینستون در قبال موسویان ظالمانه است؛ چون برایان هوک یک دانشجوی به گروگان گرفته‌شده این دانشگاه را آزاد کرد، درحالی‌که ایران او را برای اخاذی به گروگان گرفته بود. آقای وانگ اخیرا به‌خاطر کوتاهی‌های دانشگاه پرینستون از این دانشگاه شکایت کرده است. ما شاهدیم که آقای برایان هوک برای آزادی این دانشجو تلاش شبانه‌روزی داشت تا اینکه توانست او را با یک پرواز به سوئیس منتقل کرده و ملاقات کند و سپس به آمریکا بیاورد. برایان هوک به وانگ یک پرچم آمریکا هدیه داد، او را به شام دعوت کرد و از او پرسید چه نیازی داری؟ وانگ یک تلفن و لپ‌تاپ خواست تا مجدد به جهان مرتبط شود. هوک فورا به یک فروشگاه اپل رفت و از جیب خود یک موبایل و لپ‌تاپ برای وانگ خرید. البته هوک این اقدامات را به‌عنوان یک وظیفه ملی انجام داد، اما در عین حال کمک مهمی به دانشگاه پرینستون برای آزادی دانشجویش کرد».


اشاره نویسندگان این نامه به وانگ، دانشجوی پرینستون از این‌رو است که «ژیو وانگ» آمریکایی-چینی از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۹ به جرم جاسوسی برای ایالات متحده آمریکا در ایران زندانی بود. وانگ دانشجوی مقطع دکترا در دانشگاه پرینستون بود که برای پژوهش درباره دودمان قاجاریان در ژانویه ۲۰۱۶ به ایران سفر کرد، اما در تابستان آن سال بازداشت و بعد به 10 سال زندان محکوم شد. در پی مبادله زندانی میان ایران و آمریکا، مسعود سلیمانی، پژوهشگر سلول‌های بنیادی که در آمریکا بازداشت بود آزاد شد و ایران در مقابل ژیو وانگ را آزاد کرد. طرف ایرانی و آمریکایی در سوئیس، بدون اینکه سخنی بین دو طرف ردوبدل شود، این دو زندانی آزاد‌شده را مبادله کردند.


نویسندگان مقاله در پایان نوشته‌اند: «ما از طریق این مقاله از دانشگاه پرینستون می‌پرسیم چرا تهدید علیه اتباع آمریکا را محکوم نمی‌کند؟ چرا موسویان را محکوم نمی‌کند؟ آیا همدستی از طریق سکوت، پاسخ مناسبی است به ملت آمریکاست؟».
با توجه به اینکه این دومین تلاش طیف تندروی آمریکایی برای فشار به دانشگاه پرینستون برای اخراج موسویان است، به نظر می‌رسد کسان بیشتری از جمهوری‌خواهان و نزدیکان به لابی اسرائیلی به این جریان بپیوندند و مقاومت پرینستون ممکن است شکننده باشد.