|

مروری بر فروش فیلمهای اکران شده

آیا سینمای ایران مرده است؟

چند روز پیش بود که «رخشان بنی‌اعتماد» پس از تماشای فیلم سه سال توقیف شده« علت مرگ، نامعلوم» آنرا ستود

آیا سینمای ایران مرده است؟

به گزارش شبکه شرق، دیروز بود که «حمید نعمت‌الله» کارگردان شناخته شده از دبیر جشنواره درخواست کرد فیلمش یعنی «قاتل و وحشی» را در کوچکترین سالن جشنواره برای یک بار هم شده نمایش دهد. 

*در آستانه روز ملی سینما  اعلام شد حداقل چهل نفر از اهالی سینما دارای پرونده قضایی هستند. البته رسول صدرعاملی از تشکیل پرونده برای ۳۰۰ نفر از اهالی سینما گفت. تعدادی از سینماگران  زن همچون ترانه علیدوستی، پانته‌آ بهرام، هنگامه قاضیانی، کتایون ریاحی،افسانه بایگان و جمعی  از مستند سازان و... جزو ممنوع‌الکارها هستند. 

 * چند روز پیش بود که اسکرین‌شاتهایی که دلالت بر  ممنوع‌الپروازی«ترانه علیدوستی» داشت، منتشر شد. 

*در آستانه سال نو‌ میلادی در فهرست بهترین فیلمهای مطرح شده در نشریات معتبر و افراد شاخص نظیر«باراک اوباما» دو فیلم «دانه انجیر معابد» و «کیک محبوب من» از سینمای ایران قرار داشت.  

*هرچند در ماهواره‌های فارسی زبان فقط فیلمهای کندی تبلیغ می‌شود، کمدیهایی که بر پایه شوخی‌های مستهجن و رقص مردان قرار است بفروشند و مردم را سرگرم کنند. 

***

اینها چند تصویر  از سینمای ایران است. تصاویری که  نشان می‌دهد که سینمای ایران در دو مسیر رسمی و زیرزمینی در حال فعالیت است. 

در مسیر رسمی  سینماگران با مسایلی نظیر مجوزها، سانسور و محدودیتهای قضایی  در  جدال  هستند. 

از طرفی رابطه مردم و سینمای رسمی  در طی این سه سال تقریبا قطع شده است، هرچند مدیران قبلی سعی داشتند با استناد به آمارسازی ، خلاف آن‌را ثابت کنند طبق  گزارش‌های اعلام شده ، فروش فیلم‌های سینمایی در سال ۱۴۰۲ به حدود ۱۲۰۰ میلیارد تومان رسیده و تعداد تماشاگران سینماها در سال ۱۴۰۲ به حدود ۳۰ میلیون نفر رسیده است و آمارهایی که با تکیه بر فیلمهایی نظیر فسیل، تگزاس۳ و خجالت نکش۲ به دست آمده بود.

اما اکنون در سینمای رسمی ایران تغییراتی رخ داده است. بلافاصله بعد از انتخاب «رائد فریدزاده» به عنوان رییس سازمان سینمایی، خانه سینما انتخاب او را با روی گشاده پذیرفت و او نیز اولین حضور رسمی‌اش در جمع  اهالی سینما بود و انتقا‌دات و دردل‌های  آنان را شنید . با انتخاب « منوچهر شاهس‌اری» به عنوان دبیر جشنواره فیلم امسال به نظر می‌رسد بخشی از بدنه مهم و تاثیرگذار سینما قرار است روی خوش نشان دهند. هرچند تغییرات آهسته رخ می‌دهد و دست رییس سازمان برای انتخاب همکاران و مدیران جدید به دلیل استعلامها بسته است و نهادهای امنیتی با جواب منفی راه را برای آغاز تغییرات سنگلاخ کرده‌اند. 

با مروری بر این اتفاقات که تنها چند صحنه از رخدادهای این مدت هستند و البته با توجه به حجم ساخت فیلمهای زیرزمینی می‌توان آرزو کرد که این دو بدنه سینمای ایران یعنی سینمای رسمی و سینمای زیرزمینی در کنار هم بتوانند لحظه‌های پر غروری را خلق کنند. 

مروری بر میزان فروش تا ۱۴ دی ماه امسال هم می‌تواند تصویری از سینمای ایران را ترسیم کند البته این تصویر نتیجه سیاستگذاری‌های سه سال گذشته است نه اکنون.

آمار کامل فروش سینماهای ایران تا ابتدای ۱۴ دی ۱۴۰۳ به شرح زیر است: 

*تمام ارقام به تومان است 

 

تگزاس ۳  ۲۴۹میلیارد و ۱۲۲میلیون(۲۰۶روز/۸۱هزار سانس) 

زودپز ۲۱۱میلیارد(۹۶روز/۵۷هزار سانس) 

هفتادسی ۱۸۱میلیارد(۳۶روز/۴۰هزار سانس)

 صبحانه با زرافه‌ها ۱۰۱میلیارد(۶۴روز/۳۸هزارسانس) 

ببعی قهرمان ۵۹میلیارد و نیم(۹۶روز/۳۰هزارسانس) 

باغ کیانوش ۱۹میلیارد(۶۴روز/ده هزار سانس) 

شنگول منگول ۱۲میلیارد و ۲۰۰میلیون(۴۳روز/۳۸۰۰سانس)

 

آریاشهردونفر ۱۰میلیارد ونیم(۱۶روز/۵هزارسانس) 

علت مرگ نامعلوم ۷۰۰میلیون (۹روز/۵۰۰سانس) 

برف آخر ۶۳۰میلیون(۱۶روز/۸۰۰سانس) 

سه‌جلد ۵۰۳میلیون (۵۷روز/۹۰۰سانس) 

عزیز ۳۷۰میلیون(۱۶روز/۳۹۰سانس) 

خائن‌کشی ۳۲۰میلیون(۳۰روز/۵۸۰سانس) 

نبودنت ۳۱۰میلیون (۵۷روز/۶۲۱سانس ) 

آنها مرا دوست داشتند ۲۹۴میلیون(۷۸روز/۵۵۰سانس) 

شبگرد ۲۳۰میلیون(۶۴روز/۴۶۰سانس) 

لختگی ۹۷میلیون و نیم(۱۰۳روز/۲۰۰سانس) 

نفرین آرتا ۴۱میلیون و نیم(۹۶روز/۱۴۰سانس)

تعارض ۳۷میلیون و نیم(۳۰روز/۱۳۰سانس) 

پروین ۱۷۰میلیون(۲روز/۲۹۰سانس)