چکش بیست و دومین حراج تهران زده شد
بیست و دومین دوره حراج تهران با فروش مجموع ۲۲۴ میلیارد و ۷۱۹ میلیون تومان به پایان رسید. در این دوره، اثر «پرتره دختر نشسته» منسوب به رضا عباسی با قیمت ۲۲ میلیارد و ۴۴۰ میلیون تومان به فروش رسید و رکورد گرانترین اثر این دوره را ثبت کرد.
![چکش بیست و دومین حراج تهران زده شد](https://cdn.sharghdaily.com/thumbnail/zxxxEps07zbr/f3RIJfgnyU4T0Uu3o7ve-VbT9FKRjpcKI1vgfm4pfv__5FnUbUVuHI1x6a9YMGSvC-4UOxG1c-sX_Np2WV4AG9c54qCsllJjWoO2vfSlzgh7Zk5lGDR61FKfZAWRG6vKD-sTeB5yzv5W99hy7h4rwg,,/photo_2025-02-14_23-34-44.jpg)
به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ بیست و دومین دوره حراج تهران با مجموع فروش ۲۲۴ میلیارد و ۷۱۹ میلیون تومان به کار خود پایان داد. در این دوره، اثر «پرتره دختر نشسته» منسوب به رضا عباسی، هنرمند برجستهی دوران صفوی، با قیمت ۲۲ میلیارد و ۴۴۰ میلیون تومان به فروش رسید و به عنوان گرانترین اثر این دوره از حراج تهران رکورد ثبت کرد.
«پرتره دختر نشسته»، اثر جنجالی این دوره از حراج تهران
این نگاره که پیشتر با برآورد قیمت بین ۲۰ تا ۲۲ میلیارد تومان معرفی شده بود، در نهایت با قیمت بالاتر از سقف تخمینزدهشده به فروش رفت. اما فروش این اثر واکنشهای گستردهای را در میان فعالان حوزهی میراث فرهنگی برانگیخت.
برخی کارشناسان، با استناد به قدمت بیش از ۱۰۰ سال این اثر، فروش آن را مغایر با قوانین حفاظت از آثار تاریخی دانسته و خواستار مداخلهی مسئولان شدند. در همین راستا، مدیرکل موزههای وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی نیز فروش این اثر را غیرقانونی اعلام کرد. با این حال، این اعتراضات مانع از چکش خوردن این اثر در حراج تهران نشد و «پرتره دختر نشسته» در نهایت به مبلغ ۲۲ میلیارد و ۴۴۰ میلیون تومان به فروش رسید.
مناقشه بر سر حراج آثار تاریخی در ایران
فروش آثار تاریخی در حراجهای هنری ایران همواره یکی از موضوعات بحثبرانگیز بوده است. برخی کارشناسان معتقدند که آثار هنری با قدمت بیش از یک قرن، جزو میراث ملی محسوب شده و نباید در معاملات خصوصی عرضه شوند. اما در مقابل، برخی دیگر بر این باورند که در صورتی که این آثار در اختیار مجموعههای خصوصی باشند، خرید و فروش آنها از نظر قانونی بلامانع است.
حراج تهران که یکی از مهمترین رویدادهای بازار هنر ایران محسوب میشود، در سالهای اخیر همواره با چالشهایی از این دست مواجه بوده است. افزایش قیمت آثار هنری، رقابت شدید میان مجموعهداران، و ورود آثار تاریخی به این حراجی، از مهمترین محورهای بحث و جدل در میان فعالان هنر و میراث فرهنگی بوده است.
پرسشهایی بیپاسخ دربارهی سرنوشت آثار تاریخی
با وجود مخالفتهای مطرحشده از سوی برخی مسئولان میراث فرهنگی، حراج تهران بار دیگر بدون مانع قانونی خاصی برگزار شد و به فروش میلیاردی آثار هنری و تاریخی ادامه داد. اما پرسش مهمی که همچنان بیپاسخ مانده، این است که سرنوشت آثاری مانند «پرتره دختر نشسته» چه خواهد شد؟ آیا این اثر برای همیشه از دسترس عمومی خارج شده و در مجموعهای خصوصی جای خواهد گرفت؟
حراج تهران در بیست و دومین دورهی خود، بار دیگر نشان داد که بازار هنر ایران، همچنان به رشد و پویایی خود ادامه میدهد، اما در عین حال، چالشهای حقوقی و فرهنگی آن نیز همچنان پابرجاست.