تصویر یک طلبه در پایتخت 7
اثر سیروس مقدم در نمایش روحانیت موفق بود که نشان دهد: روحانیت هم مانند سایر اقشار جزئی معمولی از این جامعه با همه خوبی و بدی هایشان هستند و نه گروهی جداافتاده!

به گزارش گروه رسانه ای شرق،پایتخت ۷ و حساسیت سنجی این سریال همچنان آن را در صدر واکنشها و اخبار قرار میدهد. با وجود همه نقدهایی که میتوان به فصل هفتم این سریال داشت، اما نقاط قوت آن و شاخکهای تیز و حساس آن برای خارج نشدنش از ریل ایرانی بودن و گرفتن سوژهها و شخصیتها از کف جامعه را هم نمیتوان نادیده گرفت که نشان دادن یک طلبه و روحانی در قسمت ۲۱ از همین دست است.
سابقه حضور روحانیت در سریال پایتخت
قسمت ۲۱ سریال پایتخت نکته برجستهای داشت و آن هم حضور یک روحانی در کنار خانواده نقی معمولی بود. حضور روحانیت در سریال پایتخت بی سابقه نیست. در پایتخت ۴ که سال ۹۴ تولید شده بود علی سلیمانی در نقش یک روحانی ظاهر شده بود. در آن فصل هم مرحوم سلیمانی نقش یک واسط و میانجی برای حل مشکلات را داشت که خیلی هم حاشیه ساز نشد و از سریال بیرون نزد.
برگردیم به حضور روحانیت در فصل هفتم پایتخت و پسر اوس موسی که نقش آن را محمدحسام نجف زاده بازی میکند. یک بازیگر دهه هشتادی در قامت طلبه ای جوان که ریسک ایفای چنین نقشی را بالا میبرد اما می توان گفت: تبدیل به یکی از نقاط مثبت این فصل از پایتخت میشود. اما واقعیت این است که نجف زاده خودش یک حوزوی و طلبه است. محمد حسام نجف زاده روحانی بازیگر در پایتخت ،7 متولد سال 1381 و ساکن مشهد است که با نام محمد جواد به عنوان فرزند اوس موسی در این فصل از پایتخت بازی میکند.
حساسیتی که تبدیل به فرصت و نقطه قوت پایتخت 7 شد
قرار دادن این تیپ شخصیتی در پایتخت شاید میتوانست حساسیت برانگیز ترین تصمیم برای کارگردان و نویسنده این مجموعه باشد که به نظر به خوبی از پس آن برآمدند. البته شاید اینکه خود محمد حسام نجف زاده هم اکنون در بارگاه امام رضا علیه السالم مشغول خدمت است و کارهای تبلیغی اسلامی و همچنین به سخنرانی و مداحی میپردازد هم در خوش قواره شدن این نقش بی تأثیر نباشد.
طلبه یا روحانی مجموعه پایتخت 7 پسر اوس موسی است. هدایت هاشمی در نقش اوس موسی که در سریال نماد یک شخصیت عادی زحمتکش و مذهبی است که با لهجه مشهدی خود بخش مهمی از ایرانی بودن مجموعه که قبلا هم توصیف رهبر انقلاب از آن بود را در فصلهای قبلی این مجموعه و حالا هم به یدک میکشد. ویژگی بارز معرفی پسرش هم که مقدمه ورود یک طلبه به این فصل از سریال است با ظرافت کامل توسط هدایت هاشمی انجام میشود و همان نقش عادی واسطه گری برای امر خیر را توسط یک روحانی در این فصل هم جا میاندازد.
برخورد و ورود درست پسر «اوس موسی» به عنوان روحانی در پایتخت ۷ و مواجهه با ارسطو
ورود «محمد جواد» به سریال پایتخت در لباس روحانی پس از مقدمه چینی معرفی نقش «محمد جواد» در پایتخت و ادای احترام ارسطو که بعد از 11 سال برخورد جدیدی با پسر اوس موسی هم داشت نقطه قابل توجه بود که علی رغم برخی سیاه نمایی ها و تصورات رسانه ای کلیشه ای حکایت از محترم بودن این قشر جامعه، یعنی روحانیت در زندگی عادی مردم دارد. پایتخت در اینجا نقش درست خود را برای حساسیت زادیی از برخی تصورات در مواجهه جامعه با روحانیت را هم درست ایفا کرد.
اما نکته برجسته حضور یک شخصیت طلبه و روحانی در پایتخت ۷ به همین برآمدن یک روحانی از خانوادهای متوسط و رو به پایین «اوس موسی» که نماد یک زندگی شریف و حلال خور است باز میگردد. تصویری که در تمام این سالها چه در سریالها و آثار نمایشی و یا در میان نهادهای فرهنگی مسئول برای جا انداختن جامعه روحانیت در کف جامعه کمتر دیدهایم. طلبهها و روحانیون یکی از عادی ترین، متوسطترین و بعضا از طبقات پایین اقشار جامعه ما هستند که با نشان دادن تصاویر از این دست میتوان پاسخ درخوری به برخی حساسیت زاییها در مورد آنها داد.
محمدجواد یک طلبه عادی با همه چالشهای آن است
پایتخت ۷ با وجود همه نقدهایی که به آن در برخی وجوه فرمی و محتوایی و بازنمایی تصاویر اجتماعی و سیاسی وارد است، اما در این مورد کارنامه قابل قبولی از خود به نمایش گذاشت و واکنشهای مثبتی را هم به سوی خود داشت. اثر سیروس مقدم در این موفق بود که نشان دهد: روحانیت هم مانند سایر اقشار جزئی معمولی از این جامعه با همه خوبی و بدی هایشان هستند و نه گروهی جداافتاده! محمدجواد یک طلبه عادی با همه چالشهای آن است ولی متین، ساده و قادر به ارتباط گیری با خانواده نقی معمولی و همراهنش و این همان تصویر لازم برای بازتاب مطلوب روحانیت توسط رسانهها و نهادهای فرهنگی است.
محمد جواد سریال پایتخت با حضور به هنگام، به اندازه و درست خود امیدها برای تمام ایرانی ماندن این مجموعه و نگاه درست به همه اقشار را حفظ کرد و نشان داد همچنان میتواند در نشان دادن زندگی عادی مردم ایران با وجود همه سلایق و اقشار موفق عمل کند.