معرفی استارتاپ eMushrif: رساندن سالم دانشآموزان به مدرسه
پلتفرمهای مختلفی در دنیا شکل گرفتهاند که برای بالا بردن امنیت سرویس مدارس کمک میکنند، یکی از این پلتفرمها eMushrif است.
امنیت و به موقع رسیدن و البته رساندن دانشآموزان به مدرسه از اصلیترین ویژگیهایی است که والدین میخواهند سرویس مدارسی که پول بالای هم برای آن پرداخت میکنند داشته باشد. پلتفرمهای مختلفی در دنیا شکل گرفتهاند که برای بالا بردن امنیت سرویس مدارس کمک میکنند، یکی از این پلتفرمها eMushrif است.
این پلتفرم استارتاپی ازعمان است که سال ۲۰۱۶ توسط عدنان و عیسی الشعیلی و عواد الشکیلی تاسیس شد. این استارتاپ اتوبوسهای مدرسه معمولی را به اتوبوسهای هوشمند مجهز به سختافزار و نرمافزارهای پیشرفته تبدیل میکند. این سیستم شامل ردیابی فوری، حضور و غیاب دانشآموزان و بررسیهای ایمنی برای اطمینان از اینکه هیچ کودکی از سرویس مدرسه جا نمیماند، است. این شرکت همچنین اپلیکیشنهای تلفنهمراه را برای والدین و مدیران مدرسه برای نظارت برمسیرهای اتوبوس، دریافت اعلانها و مدیریت کارآمد سرویسهای حمل ونقل ارائه میدهد.
کودکی که جا ماند
عدنان و عیسی الشعیلی و عواد الشکیلی سال ۲۰۱۶ براساس خاطره شخصی عدنان در کودکی ایده eMushrif را به یک کسبوکار تبدیل کردند.
عدنان در عمان به دنیا آمده و تحصیلات عالی خود را در رشته مهندسی دنبال کرد و به خاطر اینکه به موضوع فناوری علاقه بسیاری داشت، در شرکتهای مختلف فعالیت کرد. عدنان همراه با برادر خود عیسی شرکت سیستم طیار را تاسیس کرد و روی پروژههای بسیاری کار کردند، مانند توسعه اسلحه ضدپهپاد SG2.
عدنان زمانی که دانشآموز بود، یکروز سرویس مدرسه یکی از بچهها را جا گذاشت. این موضوع در ذهن عدنان ماند. او در بزرگسالی تلاش کرد تا این چالش سفر سالم برای کودکان را به استارتاپ تبدیل کند. عدنان در روزهای اولیه راهاندازی eMushrif، گاهی در طول شب کدنویسی میکرد تا نمونه اولیه اتوبوس هوشمند را توسعه دهد.
عواد الشکیلی از دیگر بنیانگذاران این استارتاپ است. او هم مدرک لیسانس خود را در مهندسی شبکههای کامپیوتر از دانشگاه LATrob در استرالیا دریافت کرد.فعالیت خود را با کارآموزی در omantel آغاز کرد. omantel شرکت مخابراتی عمان است. او سپس به عنوان مهندس نرمافزار در CRC برای توسعه تصویربرداری زیست پزشکی و طراحی و پیادهسازی یک سیستم مدیریت تولید مشغول به کار شد. در سال ۲۰۱۶ هم به دوستان خود، عدنان و عیسی، برادران الشعیلی برای راهاندازی eMushrif پیوست. همکاری آنها باعث توسعه حمل و نقل ایمن مدارس برای کودکان در عمان شد.
هر دانشآموز، یک کارت RFID
تیم eMushrif با مدارس همکاری و ارتباط تنگاتنگی دارد. این استارتاپ اتوبوسهای مدرسه را به دستگاههای IoT مجهز میکند که ردیابی و نظارت در زمان واقعی را ارائه میدهد. این موضوع به والدین و مدیران مدرسه امکان میدهد از مکان دقیق اتوبوس اطلاع پیدا کنند.
این استارتاپ همچنین برای هر دانشآموز یک کارت RFID صادر میکند. دراین زمینه با تامینکنندگان مختلف همکاری میکند. این تامینکنندگان سختافزار لازم را در اختیار تیم eMushrif میگذارند.
هنگامی که دانشآموزان سوار اتوبوس میشوند یا از اتوبوس خارج میشوند، کارت خود را روی دستگاهی که در اتوبوس نصب شده، قرار میدهند. به این صورت حضور آنها به طور خودکار ثبت وبرای والدین و مدیران مدرسه ارسال میشود.
سیستم eMushrif شامل ویژگیهای ایمنی مانند هشدار برای توقفهای غیرمجاز،انحراف مسیر و سرعت زیاد است. این سیستم اطمینان میدهد که هرگونه مشکل بالقوه به سرعت شناسایی و رسیدگی میشود. همچنین این سیستم یک ویژگی بررسی و تشخیص کودک به صورت بصری دارد تا اطمینان حاصل شود که هیچ کودکی در اتوبوس باقی نمانده است. این سیستم شامل سنسورها و دوربینهایی است که فضای داخلی اتوبوس را نظارت میکنند.
علاوه بر مدیران مدرسه، یک برنامه به نام Saar برای والدین درنظر گرفته شده است که نسخه اندروید و iOS دارد. با این برنامه والدین میتوانند موقعیت اتوبوس مدرسه را به صورت لحظهای ردیابی کنند. اپلیکیشن زمانی که اتوبوس نزدیک خانه یا مدرسه میشود یا زمانی که کودکان از اتوبوس پیاده یا سوار میشوند، به والدین اعلانها را ارسال میکند. والدین همچنین میتوانند سابقه حضور فرزند خود را در سرویس مدرسه مشاهده کنند. هشدارهایی را هم برای هرگونه توقف یا انحراف مسیر غیرمجاز ارائه میدهد. این پلتفرم تجزیه و تحلیل و گزارشهای دقیقی را درمورد مسیرهای اتوبوس، حضور دانشآموزان و....را ارائه میدهد. این دادهها به مدارس کمک میکند تا عملیات حملونقل خود را بهینه کنند. البته مدیران برای دریافت این خدمات باید مبلغی پرداخت کنند. این پرداختها شامل اشتراکهای ماهانه، سالانه یا فصلی است.
چالشها در اولین قدم
تیم eMushrif در ابتدای فعالیت خود با چالشهایی روبرو بودند؛ مانند قوانین. آنها باید خود را با قوانین ثبت سفر در عمان تطبیق میدادند. eMushrif از نزدیک با مقامات محلی همکاری میکرد تا این اطمینان حاصل شود که فعالیت این استارتاپ تمام الزامات نظارتی را برآورده میکند.
مورد بعدی بحث پیادهسازی فناوری IoT و ادغام آن با زیرساختهای مدارس بود. این موضوع از نظر فنی دشوار بود. عدنان تیم فنی قوی گرد هم آورد تا این فناوری را در مدارس پیادهسازی کند و در زمینه تحقیق و توسعه هم سرمایهگذاریهایی کرد تا سازگاری دستگاههای IoT خود را با زیرساختهای موجود افزایش دهد.
حفظ حریم خصوصی و امنیت دادهها به ویژه در زمینه ردیابی کودکان یکی از چالشهای مهمی بود که این تیم باید به آن توجه میکرد. در این زمینه هم دادهها رمزگذاری میشوند. این تیم تضمین کرده است که حتی اگر دادهها رهگیری شوند، بدون کلیدهای رمزگشایی مناسب قابل خواندن نیستند. آنها کنترلهای دسترسی سختگیرانهای را بر دادهها اعمال کردند. دراین صورت کاربران فقط به دادههای لازم دسترسی دارند. سیستم هم به صورت مداوم بررسی میشود و در صورت هرگونه فعالیت مشکوک اقدامات لازم صورت میگیرد.
eMushrif همچنین از ابزارهای طبقهبندی دادهها برای شناسایی و محافظت از اطلاعات حساس استفاده میکند. کارمندان هم برای شناسایی و پاسخگویی به تهدیدهای امنیتی، مانند حملات فیشینگ، به طور منظم آموزش میبینند تا خطای انسانی در حفاظت از دادهها کاهش پیدا کند.
eMushrif در رقابت با کسبوکارهای بینالمللی
این استارتاپ نه در عمان بلکه در کشورهای دیگر رقبایی دارد که به صورت بینالمللی فعالیت میکنند مانند ترانسپولر که بر ردیابی اتوبوس مدرسه و نظارت بر خدمات تمرکز کرده است و در کشورهای مختلف فعالیت میکند یا omnitrol که از اینترنت اشیا در صنایع مختلف مانند ناوگان حمل و نقل استفاده میکند و خدماتش در سطح جهانی کاربرد دارد.
استارتاپهای دیگر هم در حوزه اینترنت اشیا فعالیت میکنند که تنها یک بازار مورد هدفشان است، مانند زوم که یک پلتفرم جامع برای حملونقل مدرسه ارائه میدهد. در ایالات متحده امریکا فعالیت میکند.
Busright هم بستری را برای ردیابی اتوبوسهای مدرسه فراهم کرده است که بر بازار آمریکای شمالی تمرکز دارد. Wantong هم روی اینترنت اشیا و هوش مصنوعی برای مدیریت حمل ونقل تمرکز دارد و در چین کار میکند.
به نظر میرسد eMushrif در منطقه MENA و در میان کشورهای عربی به دلیل تمرکز خاص روی ترکیب فناوری اینترنت اشیا و رفتو آمد با اتوبوس مدرسه منحصر به فرد است. البته استارتاپهای اینترنت اشیای دیگری در منطقه وجود دارد اما eMushrif رویکرد تخصصی دارد.
eMushrif از نگاه اعداد
دفتر مرکزی این شرکت در مسقط عمان مستقر است و حدود ۹۷ کارمند دارد. eMushrif با بیش از ۲۰۰ مدرسه در سراسر عمان همکاری میکند. البته فعالیت این استارتاپ به عمان ختم نمیشود. این تیم در سال ۲۰۱۹ با خرید استارتاپ کویتی My Route فعالیت خود را در این کشور گسترش داد. حسن اکبر، بنیانگذار My route به عنوان مدیر eMushrif در کشور کویت به این استارتاپ پیوست.
eMushrif همچنین در دوران فعالیت خود در ۲ دوره از ۸ سرمایهگذار، سرمایه دریافت کرد و میتوان گفت در مجموع ۳.۳ میلیون دلار سرمایه جذب کرده است.
گسترش فعالیت به کشورهای دیگر
eMushrif قصد دارد فعالیت خود را به سایر کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA) گسترش دهد. این شرکت قصد دارد از اینترنت اشیا برای صنایع مختلف استفاده کند و به عرصههای جدید وارد شود، مانند نفت و گاز و سیستمهای مدیریت رفتوآمد هوشمند به صورت عمومی -نه تنها برای مدارس-. eMushrif به دنبال همکاریهای استراتژیک با نهادهای محلی و بینالمللی برای گسترش فناوری خود است. این همکاری شامل نهادهای خصوصی و دولتی میشود.