|

در نشست فعالان بخش خصوصی با وزیر ارتباطات مطرح شد:

۳۳۰ هزار کسب‌وکار بر اثر فیلترینگ از بین رفتند

فعالان بخش‌خصوصی فاوا در اتاق ایران در نشست با وزیر ارتباطات خواهان حل مسئله فیلترینگ و دسترسی به اینترنت آزاد شدند.

۳۳۰ هزار کسب‌وکار بر اثر فیلترینگ از بین رفتند

فعالان بخش‌خصوصی فاوا در اتاق ایران در نشست با وزیر ارتباطات خواهان حل مسئله فیلترینگ و دسترسی به اینترنت آزاد شدند. در این نشست حجت میرزایی، رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق ایران با اعلام اینکه موضوع مشترک همه مردم مسئله حل مشکل فیلترینگ است خبر داد که به خاطر فیلترینگ تاکنون ۳۳۰ هزار کسب‌وکار از بین‌ رفته‌اند.

همچنین در این نشست برخی حاضران با اشاره به اینکه باید در ساختار وزارت فناوری ارتباطات و اطلاعات بازنگری صورت بگیرد از بلاتکلیف ماندن خواسته‌های خود انتقاد کردند. از سوی دیگر این فعالان تاکید کردند خواسته‌ اصلی آنها که در چندسال اخیر بارها مطرح شده دسترسی به اینترنت آزاد و با کیفیت است.

در این نشست وزیر ارتباطات در کنار سخنان مدیران شرکت‌های مختلف بخش خصوصی توضیح داد که آنها از تمام توان خود برای بهره‌گیری از توان بخش خصوصی در راستای توسعه اقتصاد دیجیتال استفاده خواهند کرد. همچنین ستار هاشمی اعلام کرد یکی از راه‌های رشد اقتصاد دیجیتال ورود شرکت‌های استارتاپی به بورس است و آنها برای ورود این کسب‌وکارها به بورس تلاش می‌کنند. از سوی دیگر وزیر ارتباطات در مقابل خواسته یکی از فعالان بخش خصوصی در مورد افزایش تعرفه اینترنت تاکید کرد که وضعیت معیشتی مردم موضوعی است که در متناسب‌سازی تعرفه باید دید.

جلوگیری از مهاجرت نخبگان

محمد خاکی، رئیس اتاق خرم‌آباد با طرح این موضوع که اقتصاد ایران سهم ناچیزی از دیجیتال را به خود اختصاص می‌دهد، تأکید کرد: لازم است نگاه‌های منفعلانه را کنار بگذاریم. هرچند به دلیل نبود شفافیت در این حوزه و نبود یک متولی مشخص، شاهد بی‌اعتمادی بخش خصوصی هستیم، سرمایه‌گذاری در حوزه اقتصاد دیجیتال جذاب نیست.

این فعال اقتصادی گفت: «در حوزه‌های سرمایه‌گذاری، نوآوری و نیروی انسانی به دلیل عدم شفافیت مشکل داریم. درخواست داریم کمک کنید تا نیروهای فعال استانی دست از مهاجرت بردارد و در استان خود باقی بماند.»

بر اساس اظهارات این عضو هیات نمایندگان اتاق ایران، هم‌پوشانی‌هایی در فعالیت نهادهایی فعال در این حوزه وجود دارد. باید در راستای متمرکز شدن تولی‌گری بخش فاوا تلاش کنیم.

بودجه برای توسعه اقتصاد دیجیتال کافی نیست

حمیدرضا واشقانی فراهانی، نایب‌رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران نیز با بیان اینکه فعالان حوزه فناوری اطلاعات نسل جوان هستند، گفت: «باید تلاش کرد تا از توانمندی‌های این نسل جوان که اغلب آنها بخش خصوصی هستند، استفاده کنیم. در این رابطه به بسترسازی نیاز داریم. در سال جاری در وزارت صمت ۵ میلیارد دلار برای این حوزه دیده شده که متناسب با وضعیت امروز کشور، بسیار اندک است.»

این فعال اقتصادی با اشاره به جزئیات مسئله و تجهیزاتی که در این بستر باید مورد استفاده قرار گیرد، اعلام کرد: «با سهمیه‌بندی، توسعه اتفاق نمی‌افتد. علاوه بر این مباحث باید گفت موضوع فیلترینگ حل شود.»

عضو هیات نمایندگان اتاق ایران از دریافت انواع مجوزها برای فعالیت در حوزه فاوا انتقاد کرد و گفت: «ارگان‌ها و نهادهای مختلفی هستند که برای فعالیت در حوزه فاوا باید از آنها مجوز بگیریم. پیشنهاد این است که مجوزهای لازم و سامانه‌های مرتبط را متمرکز در وزارت فناوری اطلاعات داشته باشیم.»

استفاده از ظرفیت اتاق‌های مشترک و شهرستان‌ها

در ادامه شهاب جوانمردی، عضو هیات رئیسه اتاق تهران تاکید کرد که در تهیه طرح تحول دیجیتال، باید اتاق بازرگانی حضور جدی داشته باشد و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اجازه دهد که اتاق در این حوزه مرکزیت داشته باشد.

جوانمردی گفت: «در حوزه فناوری، ما باید از تمام تجارب و ظرفیت‌های خود، به‌ویژه ظرفیت اتاق‌های مشترک استفاده کنیم، چراکه اتاق‌های مشترک ادبیات حوزه بین‌الملل را می‌دانند.»

او همچنین با اشاره به اجرای طرح آمایش سرزمین، اعلام کرد که در این مسیر، وزارتخانه باید از ظرفیت اتاق‌های شهرستانی در حوزه فناوری نیز استفاده کند.

به توسعه فناوری استان کردستان توجه شود

همچنین در این نشست علی‌اکبر عبدالملکی، رئیس اتاق سنندج با اشاره به چالش‌های فناورانه استان کردستان، گفت: «استان کردستان نیازمند راه‌اندازی مرکز مشترک فناوری دیجیتال است و از دولت می‌خواهیم راه‌اندازی آزمایشگاه هوش مصنوعی در این استان را مورد توجه قرار دهد.»

او ادامه داد: «پارک فاوا برای شناسایی بازار فناوری در اقلیم کردستان ضروری است، ضمن اینکه در این استان، پوشش تلفنی در مناطق صنعتی و گردشگری ضعیف است که باید مورد توجه قرار گیرد.» او همچنین خواستار تسهیلگری در حوزه توسعه پست‌بانک استان کردستان و اخذ مجوزهای فناورانه شد.

به توسعه هوش مصنوعی توجه شود

رضایی، عضو کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران هم به نقد توسعه هوش مصنوعی در ایران پرداخت. او در این زمینه گفت:‌«وضعیت سرمایه‌گذاری در هوش مصنوعی در ایران عدد قابل قبولی نیست. در امارات و عربستان سرمایه‌گذاری بسیار بالاست. در ایران در حوزه اقتصاد دیجیتال سهم دولت بالای 10 درصد نیست. بخش خصوصی به همراهی دولت نیاز دارد.»

او ادامه داد: «هنوز اقتصاد کشور به انرژی وابسته است و از طرفی ناترازی انرژی بالاست. برای بالا بردن جی دی پی، باید در حوزه‌هایی چون هوش مصنوعی سرمایه‌گذاری شود.»

رضایی با بیان اینکه ناترازی با هوش مصنوعی قابل‌حل است، گفت: «توسعه هوش مصنوعی به توسعه صنعت انرژی هم کمک خواهد کرد. اگر وزارتخانه در این زمینه برنامه‌ای داشته باشد، اتاق بازرگانی می‌تواند به دولت کمک کند. به گفته او، ایران 8 برابر میانگین جهانی، کارشناس هوش مصنوعی دارد و باید از این ظرفیت استفاده شود.

 دغدغه مشترک مردم فیلترینگ است

در ادامه این نشست حجت میرزایی، رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق ایران، تاکید کرد که دغدغه اصلی در این حوزه رفع موضوع فیلترینگ است. او در این مورد گفت: «موضوع مشترک همه مردم، فیلترینگ است؛ 330 هزار از کسب‌وکارها در اثر فیلترینگ از بین رفته‌اند. بخش بزرگی از فعالیت دیگر اقتصادی هم وابسته به اینترنت است. مثلاً در شیراز، به‌عنوان مرکز گردشگری ایران امکان استفاده از مسیریاب در بسیاری از جاها وجود ندارد.»

میرزایی با تأکید بر اینکه فاوا، مسیر و هدف توسعه است و جاماندگی توسعه در حوزه‌های مختلف را با فاوا می‌توان برطرف کرد، ادامه داد: «فاوا فرصتی است که با آن می‌توان شکاف تاریخی توسعه را برآورد کرد. بدون بهبود وضعیت اینترنت در مناطق، توسعه ممکن نیست. فناوری اطلاعات فرصتی برای میان برد برای رفع شکاف‌هاست ولی مناطقی که در تله توسعه گیر افتاده‌اند ظرفیت کمتری برای استفاده از فاوا دارند.»

او تصریح کرد: «اتاق ایران اصلاحیه پیش‌نویس قانون تجارت الکترونیک اصلاحی را تدوین می‌کند و امیدواریم این پیش‌نویس به‌عنوان لایحه از طرف دولت به مجلس ارسال شود. همچنین سند توسعه و استفاده از هوش مصنوعی با همکاری اتاق ایران و دانشگاه صنعتی شریف آماده شده که رونمایی خواهد شد. این طرح می‌تواند برای سنجش و استفاده بنگاه‌ها مورد استفاده قرار گیرد.»

خواسته ما اینترنت آزاد و باکیفیت است

در ادامه این نشست، زهرا بختیاری، مشاور فناوری اطلاعات اتاق اصناف، با اشاره به بازنگری و بازسازی ساختار وزارت اطلاعات و فناوری ارتباطات، گفت: «بسیاری از مطالبات ما از دولت بلاتکلیف مانده و خواسته بخش خصوصی توجه به این مطالبات است.

 باید وزارتخانه مشخص کند که برای آینده فناوری چه برنامه‌ای دارد؟ خواسته اصلی ما این است که زیرساخت‌های فناوری و اینترنت آزاد و باکیفیت داشته باشیم.»

بختیاری ادامه داد: «به رشد متوازن اقتصاد سنتی و دیجیتال توجه شود. اگر به این موضوع فکر نکنیم با چالش جدی در آینده مواجه خواهیم شد. نظام تقنینی اقتصاد دیجیتال با همکاری بخش خصوصی مورد توجه قرار گیرد. در قانون تفسیر ایجاد نکنیم. همچنین قانون تجارت الکترونیک که یک دهه است بلاتکلیف مانده، بررسی شود.»

سرعت بخشیدن ورود استارتاپ‌ها به بورس

وزیر ارتباطات در کنار سخنان مدیران شرکت‌های مختلف بخش خصوصی توضیح داد که آنها از تمام توان خود برای بهره‌گیری از توان بخش خصوصی در راستای توسعه اقتصاد دیجیتال استفاده خواهند کرد. همچنین ستار هاشمی اعلام کرد  یکی از راه‌های رشد اقتصاد دیجیتال ورود شرکت‌های استارتاپی به بورس است و آنها برای ورود این کسب‌وکارها به بورس تلاش می‌کنند.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه امروز اقتصاد جدا از فناوری، معنایی پیدا نمی‌کند، گفت: «یکی از موضوعات مهم امروز کشور، بهره‌وری است و در همه حوزه‌ها این مسئله اهمیت دارد. در این رابطه باید اذعان کرد که اتکا به بحث‌های اقتصاد دیجیتال با مشارکت بخش خصوصی موجب ارتقای بهره‌وری می‌شود.»

ستار هاشمی اعلام کرد: «یکی از مهم‌ترین دلایل توجه به بخش خصوصی نیروی انسانی فعال در این بخش است که توانمند و علاقه‌مند به حوزه کاری خود، هستند.»

وزیر ارتباطات ادامه داد:‌ «بنابراین اعلام کردیم که شرکت‌های بخش خصوصی را برای دسترسی به اهداف خود مورد توجه قرار داده‌ایم و سعی داریم تعاملات خود را با بخش‌خصوصی تقویت کنیم. بنای ما در دولت چهاردهم، استفاده ویژه از کارگروه ویژه اقتصاد دیجیتال است. اگر این کارگروه در مسیر درستی هدایت شود، برکات ویژه‌ای برای کشور خواهد داشت.»

هاشمی همچنین از برنامه‌ریزی برای سرعت بخشیدن به بورسی شدن کسب‌وکارهای اقتصاد دیجیتال و دانش‌بنیان خبر داد. براساس اظهارات  او راهکارهای متعددی برای رشد اقتصاد دیجیتال وجود دارد که یکی از این راهکارها ورود به بورس است.

هاشمی ابراز امیدواری کرد در جلسات کارشناسی و تخصصی، موضوع ورود کسب‌وکارها و شرکت‌های دانش‌بنیان در بورس تسریع شود تا بتوانند از این مسیر جذب سرمایه کنند.

ستار هاشمی، در مقابل درخواست یکی از مدیران بخش‌خصوصی برای افزایش تعرفه اینترنت تاکید کرد که نباید هزینه حوزه فناوری اطلاعات بیش از ۲ درصد هزینه سبد خانوار باشد. به گفته او در حوزه تعرفه‌ها باید به وضعیت معیشت مردم هم توجه شود.  به اعتقاد او این هزینه‌ها باید متناسب با واقعیت‌های اقتصادی، توصیه‌های کارشناسی و استانداردها باشد.