ارزانترین و گرانترین اینترنت مربوط به کدام کشورهاست؟
ایران در رده کشورهای اینترنت ارزان و با کیفیت پایین قرار دارد
در برخی کشورها هزینه بالای اینترنت به دلیل محدودیتهای زیرساختی یا انحصار شرکتهای ارائهدهنده است. این شرایط در کشورهای خاورمیانه، آفریقا و بخشهایی از کارائیب بسیار مشهود است.
با پیشرفت ارتباطات جهانی، اینترنت به یکی از نیازهای اساسی زندگی روزمره تبدیل شده است. با این حال، هزینه دسترسی به اینترنت و ارزش دریافتی در کشورهای مختلف جهان بهشدت متفاوت است. در برخی کشورها هزینه بالای اینترنت به دلیل محدودیتهای زیرساختی یا انحصار شرکتهای ارائهدهنده است. این شرایط در کشورهای خاورمیانه، آفریقا و بخشهایی از کارائیب بسیار مشهود است. کشورهایی با زیرساختهای پیشرفتهتر معمولاً هزینههای کمتری دارند. البته این داستان در ایران کاملا برعکس دنیا رقم میخورد. در حالی طبق گزارشهای بینالمللی رتبه ایران در بین کشورهایی مختلف جهان در بین کشورهایی با اینترنت ارزان قرار میگیرد که کیفیت و سرعت آن بسیار پایین و محدود است. این درحالی است که ارزانترین کشورها کیفیت و سرعت بهتری دارند. برای مثال در روسیه، رومانی، ترکیه، مولداوی و هند و سریلانکا که ارزان ترین اینترنت را دارند سرعت اینترنت بالای ۴۰ مگابیت بر ثانیه است.
گرانترین کشورها برای اینترنت
وبسایت Cable.co.uk که در زمینه مقایسه قیمت اینترنت فعالیت میکند، میگوید میانگین هزینه ماهانه اینترنت در اکثر نقاط جهان بین 20 تا 50 دلار قرار دارد. اما در برخی کشورها این رقم بهمراتب بالاتر است. امارات متحده عربی با هزینه متوسط 98.84 دلار در ماه، در صدر جدول گرانترین کشورها قرار دارد. البته این کشور اینترنت بسیار سریع با میانگین 297 مگابیت بر ثانیه برای اینترنت ثابت ارائه میدهد. قطر با 92.04 دلار و عمان با 76.99 دلار در جایگاه دوم و سوم قرار گرفتهاند. هندوراس (72.28 دلار) و عربستان سعودی (70.75 دلار) بهترتیب در رتبههای چهارم و پنجم قرار دارند. ایالات متحده نیز با میانگین هزینه 67.57 دلار در ماه در رتبه ششم قرار دارد.
برخی مناطق کوچکتر هزینههایی بسیار بالاتر دارند. بهعنوان مثال جزایر سلیمان با 457.84 دلار، بوروندی با 304.57 دلار و جزایر ترک و کایکوس با 212 دلار در ماه از گرانترین مکانها برای دسترسی به اینترنت هستند.
ارزانترین کشورها برای اینترنت
در مقابل، برخی کشورها هزینههای بسیار پایینتری برای اینترنت دارند. اوکراین با میانگین هزینه 5.62 دلار در ماه ارزانترین اینترنت را ارائه میدهد. روسیه (8.17 دلار)، رومانی (8.25 دلار)، ترکیه (8.77 دلار)، مولداوی (9.14 دلار) و هند و سریلانکا (9.48 دلار) از دیگر کشورهایی هستند که اینترنتی با هزینه کمتر از 10 دلار در ماه ارائه میکنند. کشورهای اروپا و آسیا به شکلی مساوی در فهرست کشورهایی با ارزانترین اینترنت حضور دارند.
سرعت اینترنت و ارزش دریافتی
علاوه بر هزینه، سرعت اینترنت نیز باید در نظر گرفته شود. این معیار نشان میدهد که هزینه پرداختی به ازای هر مگابیتبرثانیه چقدر است. لبنان با هزینه 6.79 دلار به ازای هر Mbps گرانترین کشور از نظر ارزش دریافتی است. کنیا (5.50 دلار) و نیجریه (4.89 دلار) نیز از دیگر کشورهایی هستند که کاربران برای هر Mbps باید هزینه زیادی پرداخت کنند. در مقابل رومانی تنها 0.06 دلار به ازای هر Mbps هزینه دارد، که بالاترین ارزش را ارائه میدهد. چین (0.08 دلار)، تایلند و مولداوی (0.10 دلار) نیز از نظر قیمت به ازای سرعت بسیار مقرونبهصرفه هستند. در ایالات متحده، این رقم 0.45 دلار به ازای هر Mbps است.
وضعیت و هزینه اینترنت در ایران
هزینه اینترنت نسبتا پایین است اما سرعت و کیفیت در مقایسه با بسیاری از کشورها کمتر است. در ایران، هزینه اینترنت در مقایسه با سطح درآمد سرانه در بازهای متوسط قرار دارد، اما سرعت و کیفیت خدمات، همچنان از انتظارات کاربران فاصله دارد. میانگین سرعت اینترنت ثابت در ایران حدود 21 مگابیت بر ثانیه است که در ردههای پایین جهانی قرار دارد. در حالی که ارزانترین کشورها کیفیت و سرعت بهتری دارند. برای مثال در روسیه، رومانی، ترکیه، مولداوی و هند و سریلانکا که ارزان ترین اینترنت را دارند سرعت اینترنت به ترتیب 67.43 مگابیت بر ثانیه، 105.46 مگابیت بر ثانیه، 35.24 مگابیت بر ثانیه، 64.69 مگابیت بر ثانیه و 36.45 مگابیت بر ثانیه است.
اینترنت پهنباند که معمولاً به سرعتهای دانلود 50 تا 60 Mbps یا بالاتر اشاره دارد، در بسیاری از کشورهای جهان قابل دسترسی است، اما تفاوتهای فاحش در هزینه و ارزش دریافتی نشاندهنده نابرابریهای جدی در دسترسی به این فناوری اساسی است. در مجموع، کشورهایی از آسیا و اروپا مانند رومانی، چین و مولداوی بهترین نسبت هزینه به سرعت را ارائه میدهند، در حالی که کشورهای خاورمیانه و آفریقا مانند لبنان، کنیا و نیجریه همچنان با چالشهای قابلتوجهی در این زمینه مواجه هستند.