|

انواع هواپیما مسافربری در ایران (ویژگی + ظرفیت)

انواع هواپیما مسافربری در ایران (ویژگی + ظرفیت)

هواپیما یکی از سریع‌ترین و راحت‌ترین وسایل نقلیه برای سفر کردن است. احتمالاً در هنگام خرید بلیط هواپیما متوجه تفاوت قیمت بلیط انواع شرکت‌های هواپیمایی مختلف شده‌اید. بخشی از این تفاوت قیمت به‌خاطر تنوع هواپیماهایی است که ایرلاین‌های مختلف ایرانی در اختیار دارند. اگر علاقه دارید با انواع هواپیماهای استفاده‌شده در خطوط هواپیمایی ایران آشنا شوید، این مقاله را از دست ندهید.

 فوکر ۱۰۰

یکی از هواپیماهای مورد استفاده در خطوط هواپیمایی ایران فوکر ۱۰۰ است. این هواپیما در کشور هلند ساخته‌شده است و اولین پرواز آن در سال ۱۹۸۶ بوده است. فوکر ۱۰۰ را می‌توان یکی از قدیمی‌ترین هواپیماهای استفاده‌شده در ناوگان هواپیمایی کشور در نظر گرفت. از جمله ویژگی‌های این هواپیما می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ارتفاع: ۵٫۸ متر
  • ظرفیت: ۱۲۲ مسافر
  • بیشینه سرعت: ۸۴۵ کیلومتر بر ساعت
  • عرض هواپیما (فاصله بین ۲ بال): ۸٫۲۸ متر
  • طول هواپیما: ۵۳٫۳۵ متر
  • محدوده پرواز (بیشترین مسافتی که می­تواند با یک‌بار سوخت‌گیری طی کند): ۳۱۷۰ کیلومتر

3

فوکر ۵۰

یکی دیگر از هواپیماهای نسبتاً قدیمی در ناوگان هوایی کشور فوکر ۵۰ است. از این هواپیما بیشتر برای نقل‌وانتقال کارکنان سازمان‌ها استفاده می‌شود. چراکه ظرفیت آن  تنها به ۵۰ نفر می‌رسد. از دیگر ویژگی‌های این هواپیما می‌توان به عرض آن اشاره کرد که ۲۹ متر است. همچنین طول هواپیما به ۲۵٫۲۵ متر، ارتفاع آن از سطح زمین ۳۲٫۸ متر است. بیشینه سرعت این مدل از فوکر ۵۶۰ کیلومتر بر ساعت و محدوده پرواز آن ۲۰۵۵ کیلومتر است.

فالکون ۵۰

یکی از هواپیماهای مسافربری کوچک در ناوگان هوایی کشور فالکون ۵۰ است. این هواپیما ۳ موتور توربوفن دارد. ظرفیت آن بین ۸ تا ۱۲ مسافر است. محدوده پرواز آن به ۵۶۹۵ کیلومتر می‌رسد و می‌تواند به سرعت ۱۰۱۵ کیلومتر بر ساعت برسد. از دیگر ویژگی‌های فالکون ۵۰ می‌توان به عرض ۸۶٫۱۸ متر، طول ۵۲٫۱۸ متر و ارتفاع ۹۸٫۶ متری آن اشاره کرد.

بوئینگ ۷۴۷

یکی از هواپیماهای خوب موجود در ناوگان هواپیمایی کشور بوئینگ ۷۴۷ است. این هواپیما ۴ موتور و ۲ طبقه دارد. بعد از ایرباس ای ۳۸۰ بزرگ‌ترین هواپیمای مسافربری جهان به حساب می‌آید. بوئینگ ۷۴۷ ظرفیت جابه‌جایی ۵۵۰ مسافر را دارد. می‌تواند به سرعت ۹۸۱ کیلومتر بر ساعت برسد و محدوده پروازی آن ۱۴۳۲۰ کیلومتر است. عرض این هواپیما ۴۶٫۶۴ متر و طول آن به ۷۰٫۶۶ متر می‌رسد. اگر به سراغ خرید بلیط هواپیما ایرلاین ماهان بروید، احتمالاً در یکی از پروازهای خود سوار بوئینگ ۷۴۷ خواهید شد.

بوئینگ ۷۳۷

یکی دیگر از هواپیماهای شرکت بوئینگ که در ناوگان هواپیمایی ایران استفاده می‌شود، بوئینگ ۷۳۷ است. ظرفیت این بوئینگ به ۱۳۰ نفر می‌رسد و می‌تواند با یک‌بار سوخت‌گیری مسافتی معادل با ۴۶۸۸ کیلومتر را طی کند. بیشینه سرعت این هواپیما به ۸۹۰ کیلومتر بر ساعت می‌رسد. عرض آن ۴٫۲۸ متر، طول آن ۵٫۳۰ متر و ارتفاع آن به ۳٫۱۱ متر می‌رسد. اولین پرواز بوئینگ ۷۳۷ در سال ۱۹۶۷ انجام شد.

 

4

بوئینگ ۷۰۷

یکی از هواپیماهای شرکت بوئینگ که می‌توان آن را جزء هواپیماهای مسافربری دوربرد به حساب آورد، بوئینگ ۷۰۷ است. این هواپیما ۴ موتور توربوفن دارد و ظرفیت آن به ۱۷۹ نفر می‌رسد. محدوده پروازی این هواپیما ۹۳۰۰ کیلومتر است. بیشترین سرعتی که می‌تواند داشته باشد ۹۹۷ کیلومتر بر ساعت است. اولین پرواز خود را در سال ۱۹۵۸ انجام داده است و می‌توان آن را یکی از قدیمی‌ترین مدل­های شرکت بوئینگ در نظر گرفت.

بریتیش ایرواسپیس ۱۴۶

یکی از هواپیماهای ساخته‌شده در کشور انگلستان هواپیمای بریتیش ایرواسپیس ۱۴۶ است. این هواپیما برای حمل مسافر در مسافت­های کوتاه ساخته‌شده است و ظرفیت جابجایی ۱۱۲ نفر را دارد. اولین پرواز بریتیش ایرواسپیس در سال ۱۹۸۳ بوده است. این هواپیما ۴ موتور توربوفن دارد.

یکی از معایب این هواپیمای انگلیسی تکان های زیاد آن در هنگام فرود است. طول آن به ۳۱ متر و عرض آن به ۳۴٫۲۶ متر می‌رسد. می‌تواند به سرعتی معادل با ۷۴۷ کیلومتر بر ساعت برسد و محدوده پروازی آن ۳۸۷۰ کیلومتر است.

ای تی آر ۷۲

یکی از هواپیماهای دوموتوره ناوگان هواپیمایی کشور ای تی آر ۷۲ است. این هواپیما ظرفیت جابه‌جایی ۷۰۸ مسافر را دارد و جزء هواپیماهای کوتاه برد با محدوده پروازی ۱۵۲۸ کیلومتر به حساب می‌آید. ای تی آر ۷۲ برای اولین‌بار در سال ۱۹۸۹ به پرواز درآمد. بیشینه سرعت آن به ۵۰۹ کیلومتر بر ساعت می‌رسد. از دیگر ویژگی‌های این هواپیما می‌توان به عرض ۲۷ متری و طول ۱۷٫۲۷ متری آن اشاره کرد.

ایرباس ای ۳۴۰

هواپیمای ایرباس ای ۳۴۰ جزء هواپیماهای پهن پیکر به حساب می‌آید. این هواپیما عرض ۳٫۶۰ متر و طول ۶٫۶۳ متر دارد. می‌تواند ۴۴۰ مسافر را در هر پرواز جابه‌جا کند و توانایی این را دارد که با یک‌بار سوخت‌گیری مسافتی بالغ بر ۱۳۱۵۰ کیلومتر را طی کند. بیشینه سرعت این هواپیما به ۹۱۲ کیلومتر بر ساعت می‌رسد.

ایرباس ای ۳۳۰

 یکی دیگر از هواپیماهای پهن پیکر موجود در ایران، ایرباس ای ۳۳۰ است. این هواپیما می‌تواند مسافران زیادی را برای مسافت‌های طولانی جابه‌جا کند. ظرفیت مسافر آن به ۴۴۰ نفر می‌رسد و محدوده پرواز آن ۱۰۴۰۰ کیلومتر است. ایرباس ای ۳۳۰ در سال ۱۹۸۷ تولید شد و اولین‌بار در سال ۱۹۹۲ به پرواز درآمد. این هواپیما ۲ کلاس پروازی اکونومی و بیزینس دارد. عرض آن به ۳٫۶۰ متر، طول آن ۷۵٫۶۳ متر و ارتفاع آن به ۸٫۱۶ متر می‌رسد.

ایرباس ای ۳۲۱

یکی از هواپیماهای پهن پیکر شرکت ایرباس، هواپیمای ای ۳۲۱ است. این هواپیما می‌تواند در هر پرواز حداکثر ۲۶۳ مسافر را جابه‌جا کند. محدوده پروازی آن نیز به ۵۹۵۰ کیلومتر می‌رسد. با خرید بلیط این مدل از ایرباس می‌توانید دو کلاس اکونومی یا بیزینس را انتخاب کنید. بیشینه سرعت آن به ۸۷۰ کیلومتر بر ساعت می‌رسد.

جمع‌­بندی

یکی از موارد مهمی که بر روی قیمت بلیط هواپیما تأثیر گذار است، مدل هواپیمایی است که پرواز آن را رزرو می‌کنید. همان‌طورکه در این مقاله مشاهده کردید، ایرلاین­های مختلف ایرانی انواعی از هواپیماهای شرکت بوئینگ، ایرباس، فالکون، فوکو، بریتیش ایرواسپیس و شرکت­های دیگر را در اختیار دارند. برخی از این هواپیماها جزء هواپیماهای پهن پیکر به حساب می‌آیند که می‌تواند تعداد زیادی مسافر را در مسافت‌های طولانی جابجا کنند اما برخی دیگر را می‌توان جزء هواپیماهای سازمانی در نظر گرفت که ظرفیت پایینی دارند و توانایی پرواز آن‌ها در مسیرهای کوتاه است.