برای کوهنوردی چه لباسی بپوشیم؟ 11 نکته ضروری
برای کوهنوردی چه بپوشیم؟
پوشش درست در کوهنوردی و استفاده از لباس های مناسب اهمیت ویژه ای دارد. شما در کوهستان در معرض هوای سرد، بارش برف و باران، بادهای شدید و سایر عوامل محیطی هستید. اما در اینجا سوال این است که برای کوهنوردی چه بپوشیم؟ در این نوشته به ویژگی های لباس مناسب در کوهنوردی اشاره کرده و سپس گزینه های ویژه را در این زمینه معرفی خواهیم کرد
ویژگی های لباس مناسب کوهنوردی
خاصیت تنفسی
تنفسی بودن از مهمترین نکاتی است که در این باره باید مدنظر بگیرید. تنفس داشتن لباس به بیان ساده به معنای آن است که رطوبت ناشی از تعریق در حین فعالیت های متوسط تا شدید کوهنوردی توانایی خروج از لباس را داشته باشند و در نتیجه شما در حین کوهنوردی به دلیل عرق بدن خودتان خیس نشوید. البته که همه می دانیم خیس شدن با تعریق بدن باعث می شود دمای بدن به سرعت از دست رفته و در نتیجه سرما نفوذ کند.
خشک شدن سریع
شما در طبیعت دسترسی به رادیاتور و دیگر موارد ندارید که برای خشک شدن لباس به کمک شما بیایند. پس چیزی که نیاز دارید پوشاکی است که به راحتی خشک شود. امروزه از الیافی استفاده می شود که این قابلیت را دارند. از جمله مشهوترین موارد می توان به الیاف پلی استر اشاره کرد که زودتر خشک می شوند. همچنین استفاده کردن از منسوجاتی که دیر خشک می شوند (مانند پنبه) در کوهنوردی ممنوع است.
سبک بودن
شما در کوهنوردی نیاز به حمل تجهیزات خود دارید. از طرف دیگر سنگین بودن لوازمی مانند کاپشن کوهنوردی می تواند روی عملکرد شما در حین فعالیت ورزشی تاثیر بگذارد. پس باید به وزن توجه داشته باشید. تجهیزات کوهنوردی مانند شلوار کوهنوردی یا کفش کوهنوردی اغلب از موادی تولید می شوند که نسبت به وزن گرما و محافظت بیشتری ارایه دهند. به عنوان مثال می توان در این رابطه به پر اشاره کرد. پر به دلیل سبکی در مواردی مانند کاپشن پر کوهنوردی و کیسه خواب به کار برده می شود.
سیستم لایه بندی در پوشاک کوهنوردی
یکی از روشهای رایج لباس پوشیدن در ورزش های کوهستانی سیستم لایه بندی است. در این روش شما سه لایه اصلی بیس، لایه میانی و لایه بیرونی دارید. لایه بیس وظیفه محافظت از پوست را بر عهده دارد. لایه میانی یک عایق گرمایی است و لایه بیرونی نیز نقش حفاظت از شما در برابر بارش و باد را ایفا می کند.
برای کوهنوردی چه لباسی بپوشیم؟
در ادامه بر اساس نکات بالا توضیحات کامل تری ارایه میدهیم:
لایه بیس
این لایه روی پوست شما قرار می گیرد. بلوز بیس باید آستین بلند باشد تا از پوست شما در صورت لزوم در برابر نور خورشید محافظت کند. همچنین لایه های بیس دارای کشسانی می باشد که باعث می شود فعالیت کردن با آنها راحتتر شود. در هوای گرم نیاز به پوشیدن شلوار بیس نیست اما در صورت سردتر شدن هوا شما به استفاده از شلوار بیس نیز نیاز خواهید داشت.
لایه میانی
لایه میانی به عنوان عایق گرمایی کاربرد دارد. در این لایه اغلب از کاپشن پلار که از پشم یا پشم مصنوعی استفاده می شود. بسته به میزان سرمای هوای لایه میانی ممکن است نازک یا ضخیم باشد. همچنین در هوای سردتر از یک کت پر نازک به عنوان لایه میانی هم ممکن است استفاده کنند. در صورت سرمای هوای زیاد در سیستم شلوار نیز از لایه میانی به شکل یک شلوار پلار استفاده می شود.
لایه رویی
لایه رویی که به عنوان کاپشن کوهنوردی شناخته می شود برای محافظت از بدن کاربرد دارد. این لایه تنفسی بوده و در عین حال ضدآب است. پس عرق بدن از آن خارج شده اما ذرات برف و باران به آن نفوذ نمی کنند. البته میزان ضدآب بودن کاپشن کوهنوردی نسبی است و بنا به نیازی که دارید می توانید از بین انواع این دسته بندی ها استفاده کنید. میزان ضدآب بودن کاپشن کوهنوردی با واحد میلی متر و میزان تنفسی بودن آن با واحد گرم بر مترمربع سنجش می گردد.
دستکش و کلاه
در کلاه و دستکش کوهنوردی نیز همین سیستم لایه بندی وجود دارد. در هوای خشک و با سرمای متوسط از دستکش های پلار استفاده می کنند. در حالی که در هوای سردتر انواع دستکش ضدآب به کار برده می شود. یک روش دیگر هم برای سرمای زیاد استفاده از یک دستکش بیس در زیر و یک دستکش ضخیم تر مانند دستکش پر یا روکش دستکش در لایه رویی خواهد بود. در مورد کلاه هم شما به طور معمول یک کلاه گرم از جنس پشم یا پلار باید به همراه داشته باشید. این کلاه باید به خوبی روی گوشهای شما را پوشانده و از طرف دیگر به اندازه کافی راحت باشد. همچنین کاپشن ها دارای کلاه سرخود هستند که محافظت از سر در برابر باد و بارش را بر عهده خواهد داشت. برای شرایط سردتر نیز کوهنوردان کلاه کولاک به همراه خود می برند.
نکات مهم
شما باید بتوانید بنا به شرایط پیش رو در کوهستان لباس مناسب برای خود انتخاب کنید. به طور مثال در یک هوای نه خیلی سرد اما بارانی احتمالا پوشیدن کاپشن روی لباس بیس بیس کوهنوردی کافی باشد. در حالی که در هوای سردتر لازم است سه لایه را به تن داشته باشید. در مورد شلوار هم شرایط به همین صورت است. در کوهنوردی معمولی در فصل تابستان و در ارتفاعات پایین تنها پوشیدن یک شلوار ترکینگ سبک کافیست اما در شرایط ارتفاع بالاتر یا سردتر باید از شلوار بیس و همچنین شلوار گورتکس برای پوشش پایین تنه استفاده نمایید.
همچنین توجه به کفش کوهنوردی اهمیت ویژه ای دارد. یک کفش کوهنوردی باید دارای ساق، ضدآب و در عین حال سبک باشد. کفش های مناسب برای کوهپیمایی اغلب دارای ساق متوسط هستند در حالی که کفش های کوهنوردی زمستانی سنگین تر بوده و دارای ویژگی های خاص مانند لایه عایق حرارتی، پوش اضافی و حتی گتر سرخود می باشند. در پایان به عنوان یک پیشنهاد می توانید لوازم کوهنوردی مورد نیاز خود را از فروشگاه موج کوه به آدرس https://mojekooh.com/shop/ با بهترین قیمت و کیفیت خریداری نمایید.