پیشبینی بارندگی در ادامه زمستان/افت ۵۱ درصدی بارش در ایران
بررسی آمارهای اخیر نشان میدهد که کمبارشی در کشور همچنان تداوم دارد. در بازه زمانی بیستوچهارم تا سیام دی، میانگین بارش کشور ۵.۳ میلیمتر کمتر از حد نرمال بلندمدت ثبت شده است.
همچنین پیشبینیها نشان میدهد که از پانزدهم تا بیستویکم بهمن، بارشها در مناطق شمال غرب و دو سوی البرز مرکزی در حد نرمال خواهد بود، اما در سایر نقاط کشور، مقدار بارندگی کمتر از میزان معمول پیشبینی شده است.
بارشهای هفته هفدهم سال زراعی جاری
در هفدهمین هفته از سال زراعی جاری، بارشها در اکثر نقاط کشور رخ داده است. میانگین بارش در استان سیستان و بلوچستان ۲.۴ میلیمتر و در استان مازندران ۲.۲ میلیمتر بالاتر از حد نرمال بوده، اما سایر استانها بارش کمتری نسبت به میانگین بلندمدت دریافت کردهاند.
بیشترین میزان بارندگی تجمعی در این هفته به ترتیب در ایستگاه بورخانی (۶۳ میلیمتر)، ساری (۵۲.۴ میلیمتر) و بازیارخیل (۴۸.۵ میلیمتر) در استان مازندران ثبت شده است.
ثبت بارشهای بالاتر از حد نرمال در ۷ استان کشور
تحلیل نقشههای بارشی نشان میدهد که میزان بارش دریافتی نسبت به میانگین بلندمدت، در بیشتر استانهای کشور در بازه نرمال یا کمتر از نرمال بوده است. با این حال، استانهای مازندران، آذربایجان شرقی، اصفهان، یزد، فارس، کرمان و سیستان و بلوچستان در بخشهایی از مساحت خود تا ۴۰ میلیمتر بارش بیشتر از حد نرمال و در برخی نواحی نیز تا ۲۰ میلیمتر کمتر از حد نرمال بارش دریافت کردهاند.
در سایر استانهای کشور نیز در بخشهایی از مساحت خود بارش کمتر از حد نرمال تا بیش از ۴۰ میلیمتر مشاهده شده است.
وضعیت خشکسالی و ترسالی در مناطق مختلف کشور
بررسی شاخص کوتاهمدت مؤثر خشکسالی ۱۴ روزه (EDI) نشان میدهد که بخش زیادی از استانهای کشور در وضعیت نرمال تا خشکسالی ضعیف تا شدید قرار دارند.
در این میان، استانهای آذربایجان شرقی، یزد، کرمان و سیستان و بلوچستان در بعضی نقاط خود با ترسالی خفیف تا شدید روبهرو بودهاند، در حالی که در سایر مناطق این استانها خشکسالی ضعیف تا متوسط مشاهده شده است. همچنین سایر استانهای کشور در تمام یا بخشهایی از مساحت خود خشکسالی ضعیف تا شدید را تجربه کردهاند.
افزایش دمای هوا در تمامی استانهای کشور
تحلیل دادههای هواشناسی نشان میدهد که در هفدهمین هفته از سال زراعی جاری، میانگین دمای کشور نسبت به بلندمدت (۱۳۹۹-۱۳۷۰) حدود ۱.۹ درجه سانتیگراد افزایش داشته است و تمام استانها با افزایش دما روبهرو بودهاند.
بالاترین میزان بیهنجاری مثبت دمایی در استان اردبیل با ۳.۳ درجه سانتیگراد افزایش ثبت شده و کمترین افزایش در استان کرمان با ۰.۸ درجه سانتیگراد گزارش شده است.
پیشبینی جدید بارندگی در ایران
بر اساس تازهترین پیشبینیهای هواشناسی، بارشها تا چهاردهم بهمن در دامنههای شرقی زاگرس، بیشتر مناطق مرکزی، بخشهایی از جنوب غرب و دو سوی البرز مرکزی در محدوده نرمال قرار خواهد داشت، اما سایر نقاط کشور با بارش کمتر از حد نرمال مواجه خواهند شد.
در بازه پانزدهم تا بیستویکم بهمن، بارش در شمال غرب و دو سوی البرز مرکزی نرمال خواهد بود، اما در سایر مناطق کمتر از نرمال پیشبینی میشود.
از بیستوچهارم تا بیستوهشتم بهمن، میانگین بارش در اکثر استانهای کشور بیشتر از نرمال برآورد شده است، اما در بازه بیستونهم بهمن تا پنجم اسفند، شرق و جنوب کشور بارندگی کمتری نسبت به نرمال خواهند داشت، در حالی که سایر مناطق در محدوده نرمال باقی خواهند ماند.
پیشبینی وضعیت دمایی کشور تا اسفند ۱۴۰۳
طبق پیشبینیهای انجامشده، تا چهاردهم بهمن، میانگین دما در نیمه شرقی و مناطق مرکزی کشور بین ۱ تا ۶ درجه سانتیگراد کمتر از نرمال خواهد بود، اما در استانهای غربی، دما ۱ تا ۶ درجه سانتیگراد بالاتر از حد نرمال خواهد رفت. در سایر نقاط کشور، دما در محدوده نرمال خواهد بود.
در بازه پانزدهم تا بیستویکم بهمن، در نیمه غربی کشور، بخشهایی از شمال شرق و دامنه جنوبی البرز، دما ۱ تا ۶ درجه سانتیگراد بالاتر از حد نرمال و در جنوب شرق حداکثر ۱ درجه سانتیگراد کمتر از حد نرمال پیشبینی شده است.
بیشترین میزان افزایش دما در شمال غرب کشور ثبت خواهد شد. همچنین، از بیستودوم بهمن تا پنجم اسفند، نوار غربی و جنوبی کشور دمایی ۱ تا ۳ درجه سانتیگراد بالاتر از نرمال خواهند داشت، اما سایر مناطق دمایی در محدوده نرمال را تجربه خواهند کرد.
افت ۵۱ درصدی میزان بارش در کشور
بررسی دادههای سازمان هواشناسی نشان میدهد که در بازه هفتروزه منتهی به یازدهم بهمن، کشور ۳.۶ میلیمتر بارش دریافت کرده است، در حالی که میانگین بلندمدت در این بازه ۷.۵ میلیمتر بوده، که کاهش ۵۱.۷ درصدی بارش را نشان میدهد.
همچنین، در بازه ابتدای بهمن تا یازدهم این ماه، میانگین بارش کشور ۴.۶ میلیمتر بوده، در حالی که مقدار میانگین بلندمدت در این مدت ۱۱.۸ میلیمتر ثبت شده است که نشان از کاهش ۶۱.۳ درصدی دارد.
از ابتدای فصل جاری تا یازدهم بهمن، میزان بارش ۱۶.۶ میلیمتر بوده که در مقایسه با حد نرمال (۴۴.۲ میلیمتر)، کاهش ۶۲.۵ درصدی را نشان میدهد. همچنین از ابتدای سال آبی جاری تا یازدهم بهمن، میانگین بارش کشور ۵۰.۵ میلیمتر بوده که نسبت به میانگین بلندمدت (۱۰۳.۲ میلیمتر) با کاهش ۵۱.۱ درصدی روبهرو بودهایم.
در این میان، تنها استان مازندران بیش از میانگین بلندمدت خود بارش دریافت کرده است. در این استان تا یازدهم بهمن، ۳۰۶.۵ میلیمتر بارش ثبت شده است که در مقایسه با میانگین بلندمدت آن (۲۹۱.۴ میلیمتر)، افزایش ۵.۲ درصدی داشته است.
اما در سایر استانهای کشور، میزان بارش کمتر از حد نرمال بوده است. استان کهگیلویه و بویراحمد بدترین شرایط را داشته و میزان بارش در آن ۷۸.۸ درصد کمتر از حد نرمال ثبت شده است.
همچنین، استان تهران نیز با کاهش بارندگی مواجه بوده است، بهطوری که میانگین بارش بلندمدت آن ۱۱۱.۵ میلیمتر بوده، اما در سال آبی جاری تنها ۶۷.۱ میلیمتر بارش دریافت کرده که کاهش ۳۹.۸ درصدی را نشان میدهد.
بهطور کلی، از ابتدای سال آبی جاری تا یازدهم بهمن، کشور با کاهش ۵۱.۱ درصدی بارش مواجه بوده است.