ماکارونی مسموم در بازار توزیع شده است؟/ رویگردانی مشتریان از خرید ماکارونی
گزارش های تکان دهنده درباره مرگ چند کودک با ماکارونی، تردید مشتریان برای خرید ماکارونی را به دنبال داشته است. سوپرمارکت داران تهران می گویند فروش ماکارونی اخیرا افت داشته است اما آیا ماکارونی مسموم در بازار توزیع شده است؟
به گزارش شرق؛ چندی است که گزارش هایی از مرگ کودکان با ماکارونی رسانه ای شده است و این موضوع نگرانیهای زیادی را در مورد ایمنی مواد غذایی و نظارت بر تولید و توزیع آنها به وجود آورده است.
در تاریخ ۲۶ مهرماه ۱۴۰۳، یک خانواده در اهواز پس از خوردن ماکارونی خانگی، دچار مسمومیت شدید شدند.
آرمین بادامی دزفولی، پدر خانواده، در مورد این حادثه دلخراش میگوید: «دخترم آرنیکا پس از خوردن ماکارونی، به شدت دچار دلدرد و استفراغ شد. در ابتدا فکر کردیم که یک ویروس ساده باشد، اما وضعیت او به سرعت وخیم شد.» این خانواده پس از مراجعه به درمانگاهها و بیمارستانهای مختلف، نهایتاً دختر ۷ سالهشان را از دست دادند.
در گواهی بیمارستان، علت مرگ آرنیکا به طور رسمی "مسمومیت غذایی" اعلام شد.
حادثهای مشابه با مسمومیت اخیر در تهران رخ داد و نگرانیها را دوچندان کرد. در مرداد ماه سال ۱۴۰۳، دو کودک در یک خانواده تهرانی پس از خوردن ماکارونی خانگی به شدت مسموم شدند و جان خود را از دست دادند.
این خانواده ابتدا دچار علائمی مانند تهوع، تاری دید و استفراغ شدید شدند و به بیمارستان منتقل شدند. در بیمارستان، وضعیت کودک ۱۶ ماهه به نام پندار به شدت وخیم شد و پس از انتقال به بیمارستان روی دستان پدر خود جان باخت.
پویا، کودک بزرگتر این خانواده که ۸ سال داشت نیز، ۲۴ ساعت بعد از مرگ برادر کوچکترش جان خود را از دست داد.
مقامات قضایی در این پرونده احتمال وقوع جنایت را مطرح کردند اما پیش از این هم اخباری درباره مسمومیت با ماکارونی در رسانه های ایران منتشر شده بود.
در مهر ماه سال ۱۴۰۲، ماکارونی باعث مسمومیت شدید اعضای تیم فوتبال مشهدی خوشه طلایی شد و در سال ۱۳۹۵، بستههای ماکارونی آلوده در برخی از مناطق ایران باعث مسمومیتهای شدیدی شد.
با این حال متخصصان می گویند که احتمال آلودگی ماکارونی خشک با ویروس و باکتری بسیار ضعیف است و مصرف کننندگان نباید در این زمینه نگران باشند. آنها توضیح می دهند که پس از پخت ماکارونی امکان آلودگی آن با باکتری مرگبار وجود دارد.
در همین زمینه سازمان استاندارد هم اطلاعیه ای منتشر کرده و توضیح داده است که انواع ماکارونی مشمول مقررات اجرای استاندارد اجباری هستند.
براساس اعلام دفتر نظارت بر اجرای استاندارد صنایع غذایی و بهداشتی سازمان ملی استاندارد ایران، فرآورده هایی مانند ماکارونی و برنج پس از پخت محیط مناسبی برای رشد باکتری باسیلوس سرئوس محسوب می شود.
باسیلوس سرئوس، نوعی باکتری گرم مثبت هوازی اسپوردار مقاوم به حرارت است که سم حاصل آن در غذاهای پخته می تواند موجب بروز مسمومیت غذایی با علائم اسهال و استفراغ شود. این باکتری در گرم کردن های مکرر غذا، زنده مانده و مجدد تکثیر می شود.
لذا توصیه می شود، حداکثر یک ساعت پس از پخت، غذای باقیمانده را در یخچال قرار دهید، همچنین پیشنهاد می شود، غذای پخته شده را بیش از یک روز در یخچال نگهداری نکنید.
احتمال رشد باکتری باسیلوس سرئوس در فراورده ماکارونی خام وجود ندارد.