مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه، در پنل تخصصی همایش تابآوری در صنعت فولاد:
ایران را با فولاد ایران بسازیم
نخستین همایش تخصصی تابآوری در صنعت فولاد به همت انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران و با همکاری سازمان بورس و اوراق بهادار و شرکتهای بزرگ فولادی و معدنی کشور با حضور گسترده شرکتها و هلدینگهای فولادی در هتل همای تهران برگزار شد.
در این همایش که با محوریت موضوعاتی نظیر تأثیر سیاستهای اقتصادی بر صنعت فولاد و بازار سرمایه، ارزیابی تسهیلگری دولت و مجلس در زنجیره معدن و فولاد، اقتصاد مقاومتی صنعت فولاد در شرایط تحریم، اثرگذاری قوانین و مقررات صادراتی بر توان ارزآوری فولاد ایران و فرصتها و چالشهای رشد تولید و توسعه سرمایهگذاری در صنعت فولاد برگزار شد، رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد کشور، مدیرعامل گروه فولاد مبارکه، مدیرعامل فولاد خوزستان و برخی دیگر از مدیران کارخانهها و متخصصان این صنعت در بیاناتی به بیان مشکلات و راهحلهای بهبود شرایط زنجیره صنعت فولاد کشور پرداختند.
بهرام سبحانی رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران :
نامهربانیها با فولاد افزایش یافته است
سبحانی گفت: طی یک سال گذشته اتفاقاتی در صنعت فولاد افتاده که ما را بر آن داشت که این همایش را برگزار کنیم و راهکارهایی را برای حل این مشکلات برای تصمیمسازان ارائه دهیم؛ چراکه برخی از تصمیمات در حال خارج شدن از آستانه تحمل صنعت فولاد است.
وی افزود: یکسوم از ظرفیت ایجادشده در صنعت فولاد کشور قابل بهرهبرداری نیست و صنعت فولاد اینرسی زیادی دارد؛ اما باید توجه داشت که چنانچه خللی در صنعت فولاد ایجاد شود، جبران آن طولانیمدت خواهد بود.
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران اظهارکرد: کشور ایران در حال حاضر توانسته با تولید حدود ۳۲ میلیون تن فولاد، خود را در جمع ۱۰ کشور برتر تولیدکننده این محصول قرار دهد. ظرفیت تولید فولاد در کشور ۴۵ میلیون تن است و امروز از ۳۳ میلیون تن آن استفاده میشود و یکسوم از ظرفیت ایجادشده قابل بهرهبرداری نیست.
سبحانی بیان کرد: از سال ۱۳۸۵ بخش خصوصی اجازه ورود و سرمایهگذاری در صنعت فولاد را بر اساس ابلاغیه رهبر معظم انقلاب پیدا کرد و این امر نقطه عطفی در صنعت فولاد کشور شد. در همین سال حدود ۹ میلیون تن فولاد در کشور تولید میشد و طی آن سالها، واردکننده مطلق فولاد بودیم و امروز به ظرفیت ۳۲ میلیون تن رسیدهایم.
وی تاکید کرد: امروز اکتشاف و بهرهبرداری از منابع فولاد رونق گرفته است؛ اما در دو سال گذشته بخشنامههای خلقالساعه در زمینه فروش و بازار و… به موانعی برای تولید مبدل شدهاند و با راهاندازی بورس در یک فرایند رقابتی به مشکلات افزوده شده است.
صنعت فولاد تا اندازهای تابآوری دارد و در نقطهای دچار آسیب میشود
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران گفت: صنعت فولاد تا اندازهای تابآوری دارد و در نقطهای دچار آسیب میشود. باید توجه داشت که نامهربانیها که نمیدانیم به عمد یا به سهو و از روی ناآگاهی بر صنعت فولاد وارد شده است، نزدیک به سه ماه در تابستان محدودیت برق و نزدیک به دو تا سه ماه در زمستان محدودیت گاز بر این صنعت تحمیل میکند و تولید را دچار مشکل میسازد.
محمدیاسر طیبنیا، مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه، در پنل تخصصی همایش تابآوری در صنعت فولاد گفت:ایران را با فولاد ایران بسازیم
وی افزود: پیش از هر چیز باید تأکید داشته باشم که اگر در این همایش درباره موضوعات، مشکلات و چالشهای صنعت فولاد صحبت میکنیم، این مباحث مشکلاتی و چالشهایی نیستند که صرفاً مربوط به کشور ما باشند واگر نگاهی به فرایند صنعت فولاد چند دهه گذشته داشته باشیم، میبینیم این صنعت در حوزههای مختلف ازجمله افزایش قیمت مواد اولیه و انرژی و نهادهها با مشکلات فراوانی مواجه بوده است؛ اما نکته مهمی که در این میان مطرح است نوع و نحوه برخورد شرکتها و کشورها با این مشکلات و چالشهاست که از اهمیت زیادی برخوردار است.
طیب نیا اظهار کرد: در یکی از تعاریف تابآوری چنین آمده است: « به توانایی یک ماده برای بازگشت به حالت عادی بعد از اینکه تحتفشار قرار میگیرد تابآوری میگویند.» در سازمانها و کسبوکار، توانایی بازیابی سریع، بهتر شدن و حتی پیشرفت بعد از یک شوک یا بحران را تابآوری مینامند و در جدیدترین تعریفی که برای تابآوری بیان شده، مهمترین نکته این است که ابعاد و شاخصهای ایجادکننده تابآوری را شناسایی کنیم و برای حالتهای مختلف، شیوه برخورد و سناریوهای مختلفی بنویسیم تا بتوانیم در زمان بروز چالش و اختلال و شوک، حالت ارتجاعی و انعطافپذیر و بازخورد مناسب داشته باشیم.
مدیر عامل فولاد مبارکه خاطر نشان کرد: خستگی یا شکست در اثر بارگذاری بیشازحد، نقطه مقابل تابآوری است. بنا بر اعتقاد مهندسین حوزه مکانیک، اگر میزان تنش وارده در حد مجاز باشد، بهطورقطع جسم به حالت قبل از تنش بازخواهد گشت، حتی اگر دهها بار هم این تنش به سیستم و یا جسم وارد شود، مشکلی ایجاد نمیشود؛ اما در صورت بیشازحد شدن فشار و تنش، به نقطه خستگی میرسیم و وارد مرحله گسیختگی میشویم.
در دو دهه اخیر فولاد یکی از صنایع موفق کشور بوده است
طیب نیا افزود: طی یکی دو دهه اخیر در صنعت فولاد ایران، جهتگیریهای بسیار اساسی و درستی را شاهد بودهایم و این صنعت از صنایع موفق کشور بوده است. در فولاد مبارکه با پیشبینیها و سرمایهگذاریهای خوبی که از قبل انجام شده، تابآوری و نقطه خستگی این شرکت را ارتقا دادهایم؛ اما امروز باید اذعان کنیم که صنعت فولاد ما به منطقه خستگی نزدیک شده است.
در صورت حل نشدن مشکلات و تداوم بارگذاریهای نابهجا بسیاری از شرکتها و سازمانهای حوزه صنعت فولاد در مسیر ورشکستگی قرار میگیرند
مدیر عامل فولاد مبارکه بیان کرد: اگرچه همچنان به آینده این صنعت خوشبین هستم، اما در این جلسه باید به نقاط قابلبهبود پرداخته شود. به خاطر داشته باشیم که اگر مشکلات برق، گاز، حملونقل، مواد اولیه، سیاستهای قیمتگذاری و ارزی و صادرات و واردات این صنعت و بارگذاریهای نابهجا بر این صنعت تداوم یابد، صنعت فولاد ما اول به نقطه خستگی میرسد و پس از آن، بسیاری از شرکتها و سازمانها در مسیر ورشکستگی قرار میگیرند.
وی افزود: در فولاد مبارکه، در ماههای نخست سال به رکوردهای قابلتوجهی رسیدیم و فقط در اردیبهشتماه توانستیم ۸۰۰ هزار تن فولاد خام تولید کنیم. این در حالی است که در مردادماه به دلیل همین چالشها، نتوانستیم حتی نیمی از این میزان را تولید کنیم و فرصت سودآوری قابلتوجهی را از دست دادیم.
طیب نیا گفت: اگر صنعت فولاد کشورمان با این چالشها مواجه نشده بود، بدون شک در سال ۲۰۲۳ میلادی میتوانست به رتبه هشتمین تولیدکننده فولاد جهان نیز برسد و هدف سال ۱۴۰۴ را بسیار زودتر محقق سازد؛ اما با ادامه این روند، متأسفانه شاهد این خواهیم بود که ایتالیا با پر کردن فاصله ۴ میلیون تنی صنعت فولاد خود با کشور ما، جایگاه دهمی ایران را تصاحب کند.